Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Povraćanje, dijareja, povišena temperatura: Ovaj virus ponovo hara beogradskim vrtićima, evo kako da zaštitite svoje mališane

Dete

Tokom avgusta u četiri dečija vrtića na teritoriji Beograda prijavljene su epidemije gastroenteritisa izazvanе stomačnim virusima, u kojima je ukupno obolelo 36 osoba, a uzročnik u tri epidemije bio je rotavirus.

Kako je rekla načelnica Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje, dr Slavica Maris, stomačni virus ili gastroenteritis predstavlja upalu gastrointestinalnog trakta izazvanu virusima.

Printscreen/K1Dr Slavica Maris
– Dolazi do povećanja količine tečnosti u crevima, pre svega u debelom crevu, upaljeno tkivo ne može da apsorbuje vodu ni hranljive elemente, pa dolazi do dijareje. Kod dece u prvim godinama života, dijareja može biti tako teška da izazove dehidrataciju i potrebu za rehidratacijom u bolničkim uslovima. Najčešći virusi koji izazivaju stomačni virus su Rotavirus, Norovirus, Adenovirus – navela je ona.

Uobičajeni simptomi stomačnog virusa su mučnina, povraćanje, dijareja, bolovi u stomaku i povišena telesna temperatura.

Simptomi su najizraženiji prvih nekoliko dana, navode iz GZZJZ, nakon čega bi trebalo da počnu da se smiruju.

– Najrizičnije grupe su mala deca, starije i iscrpljene osobe, osobe sa oslabljenim imunitetom, i oni koji provode dosta vremena u velikim kolektivima, kao i osobe koje žive u nehigijenskim uslovima ili ne vode dovoljno računa o higijeni – navode uz napomenu da simptomi ponekad mogu trajati i deset dana.

Ističu da specifični lekovi ne postoje, ali postoji simptomatska terapija koja može da ublaži tegobe i ubrza vreme ozdravljenja.

– Zato se preporučuju odmor, lekovi za spuštanje temperature, voda, supe i čajevi da bi se sprečila dehidratacija, prilagođena ishrana (pirinač, kuvani krompir, tost, banane), kao i probiotici – navode uz napomenu da treba izbegavati masnu, prženu, slanu i začinjenu hranu, alkohol, mleko i mlečne proizvode.

Daju i preporuku za sprečavanje stomačnog virusa.

– Pre svega treba ojačati imunitet, unositi dovoljno vitamina i minerala, sprovoditi higijenske mere (češće pranje ruku i dezinfekcija predmeta i površina koje svakodnevno koristimo). Probiotici se u sezoni stomačnih virusa mogu uzimati i preventivno jer oni pomažu u održavanju dobrog zdravstvenog stanja, poboljšavaju imunološke funkcije održavajući normalnu želudačno-crevnu funkciju – rekli su iz GZZJZ.

Tagovi:
Pročitajte još: