Luteolin, hranljiva materija koja se nalazi u nekim vrstama povrća i začinskih biljaka, može da smanji upalne procese u mozgu odgovorne za gubljenje pamćenja i kognitivnu disfunkciju (za koje se pretpostavlja da čine osnovu Alchajmerove bolesti).
Ovo je pokazalo istraživanje sprovedeno na Univezitetu Ilinois, objavljeno u časopisu Journal of Nutrition. Zna se od ranije da imune ćelije mozga i kičmene moždine, poznate kao mikroglijalne ćelije, u slučaju infekcije proizvode citokine, signalne molekule, koji pokreću upalu kako bi se rešio problem. U procesu starenja, mikroglijalne ćelije počinju da propadaju usled čega dolazi do preterane proizvodnje citokina i posledičnih upalnih oštećenja mozga.
U eksperimentu na miševima, pokazalo se da grupa starijih miševa kojima je davan luteolin, bolje obavlja testove memorije i učenja nego kontrolna grupa, kojoj nije dodavan luteolin, što ukazuje na bolje funkcionisanje njihovog mozga.
Luteolina ima u šargarepama, paprikama, celeru, nani, ruzmarinu, kamilici i maslinovom ulju. Kako je istraživanje pokazalo, ova supstanca ima antiinflamatorni efekat koji sprečava da mikroglijalne ćelije koje preterano proizvode citokine načine značajnu štetu moždanim ćelijama.
Preuzeto: Zdravahrana.com