Povrće štiti zglobove

Zeleno lisnato povrće nije samo odličan izvor vitamina, minerala i antioksidanata, već jedna njegova komponenta, poznata kao sulforafan, ima osobinu da inhibira destruktivne enzime koji izazivaju artritis.

Ovo je utvrdilo jedno skorašnje proučavanje Univerziteta Istočne Anglije. Istraživači su utvrdili da konzumacija zelenog lisnatog povrća, kao što su brokoli i kelj, povećava nivo sulforafana u krvi, koji potom ulazi u tkivo zglobova i sprečava njegovo propadanje.

Osteoartritis je artritičko stanje u kome hrskavica zglobova vremenom propada izazivajući jak bol. Ali, prisustvo sulforafana ne samo da ublažava ovo stanje, već može da dovede i do oporavka hrskavice.

Ostalo je još da istraživači tačno utvrde mehanizam koji omogućava sulforafanu da tako blagotvorno deluje na zglobove, što je tema za dugoročno istraživanje.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Be the first to comment

Leave a Reply