Patlidžan je povrće karakteristične tamnoljubičaste boje, a vodi poreklo iz Indije i Šri Lanke, gde se uzgajao još pre 3.000 godina. U Evropu je donet u 13. veku, a zbog lekovitih dejstava je vrlo zastupljen u narodnoj medicini.
Patlidžan ima sunđerastu strukturu, visok sadržaj vode i vrlo malo kalorija, pa se preporučuje u dijetama. Bogat je kalijumom, koji sa natrijumom reguliše nivo vode u telu i normalizuje rad srca. Ima manje količine magnezijuma, mangana i bakra, a od vitamina je najzastupljeniji B vitamin, i to B1, B3, B6 i folati. Bogat je fitonutrijentima, koji poseduju antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva. S velikim udelom dijetalnih vlakana povoljno deluje na zdravlje creva, kao i regulisanje šećera u krvi. Naučna istraživanja su pokazala da antocijan, kojeg ima najviše u kori ploda patlidžana, sprečava nastanak raka želuca.
U narodnoj medicini se u lekovite svrhe koriste svi delovi ovog povrća. Kora (sirova ili osušena) koristi se kao čaj, meso se može primenjivati u vidu obloga, a listovi kao obloga koji hladi i ublažava upale. Od osušenih listova u narodnoj medicini mnogih istočnih zemalja priprema čaj, dok se koren koristi za lečenje astme.
Patlidžan je dugo izbegavan u ishrani zbog gorčine, ali postoje dva jednostavna trika kako da se rešite ovog neprijatnog ukusa. Jednostavno, plod isecite na kriške željene širine, dobro ih posolite i ostavite da se puste vodu, a s njima će izaći i gorčina. Ukoliko nemate vremena, dovoljno je isečene kriške patlidžana potopiti u slanu vodu i gorčina će odmah nestati.
100 grama patlidžana sadrži:* Kalorije 24 kalorije * Masti 0,19 g * Ugljeni hidrati 5,7 g * Proteini 1 g * Dijetalna vlakna 3,40 g * Vitamin C 2, 2 mg * Kalcijum 9 mg |
RECEPTI:Pita od patlidžanaSastojci: 500 g tankih kora za pitu 3 patlidžana glavica crnog luka 0,5 dl kisele vode 0,5 dl ulja začini po ukus biber, so FIL: 2 dl pavlake 2 dl ulja 4 jajeta prašak za pecivo Priprema: Patlidžan oljuštiti i iseci na krupnije kocke, a potom ga obariti u slanoj vodi kako bi omekšao. Ocediti ga i samleti na mašini za mlevenje. Crni luk sitno iseckati i propržiti na malo ulja, pa dodati mleveni patlidžan, začiniti, te dodati so i biber po ukusu. Za fil belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Postepeno dodavati jedno po jedno žumance i mutiti sve vreme. Dodati pavlaku, ulje, prašak za pecivo i polako izmešati kako bi se dobila ujednačena smesa. U veću šolju sipati kiselu vodu, ulje i malo soli po ukusu. Tepsiju nauljiti i unutrašnjost obložiti sa dve kore za pitu. Poprskati mešavinom kisele vode, ulja i soli, premazati sa malo fila od patlidžana, pa pokriti korom. Tako ređati dok se ne potroše kore i fil. Sve preliti filom od jaja i pavlake, te peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni. Patlidžan sa parmezanom i mocarelomSastojci: 3 patlidžana 2 jajeta 4 šolje prezli 6 šolja gustog paradajz sosa 450 g sitno seckane mocarele 1/2 šolje rendanog parmezana 1/2 kašičice svežeg ili sušenog bosiljka Priprema: Patlidžan očistite i isecite na tanke kriške, koje potapate u umućena jaja, pa u prezle, a potom slažete u podmazan pleh. Ubacite u rernu zagrejanu na 175 stepeni Celzijusa i zapecite, ne više od pet minuta. Potom preko patlidžana sipajte sos od paradajza, pospite mocarelom i parmezanom, pa ponovo poređajte patlidžan, koji je pre toga umočen u jaja i prezle. Ređajte dok ne potrošite sve sastojke, s tim da vam na vrhu bude patlidžan. Manji deo mocarele ostavite sa strane. Peći u rerni oko 35 minuta, dok patlidžan ne dobije zlatnožutu boju. Izvadite iz rerne, pospite ostatak mocarele i vratite u zagrejanu pećnicu dva-tri minuta, koliko da se sir istopi. Pospite bosiljkom, isecite na veće kocke i služite. Punjeni patlidžanSastojci: 4 manja patlidžana 200 g mlevenog mesa crvena paprika 4 manja paradajza glavica crnog luka 4 čena belog luka šolja pirinča skuvanog al dente so, biber Priprema: Isecite patlidžan po dužini i malom kašičicom izdubite sredinu, koju proprižite na malo ulja da porumeni. U drugoj posudi ili dubljem tiganju izdinstajte sitno seckan crni i beli luk, dodajte mleveno meso, začine i dinstajte na tihoj vatri od pet do sedam minuta. U ovu smesu dodajte pirinač i začinite po želji. Izdubljeni patlidžan filujte tako što ćete prvo sipati smesu sa mesom, pa prodinstanu sredinu patlidžana, a odzogo poređajte kolutove paprike i manje komade paradajza. Pecite u reni 15 minuta na 200 stepeni Celzijusa. Možete ukrasiti sitno iseckanim svežim bosiljkom. |