Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Pravi prirodni eliksir: Otkrijte moć virka, lekovite biljke koja leči mnogobrojne tegobe

virak

Virak, koji je u literaturi još poznat, kao gospin plašt, goveđa trava, lavlja noga ili vrkuta, već vekovima se u narodnoj medicini ceni kao biljka sa izuzetnim lekovitim svojstvima.

Ova biljka naročito je poznata po tome što balansira hormone i pruža olakšanje za različite ženske boljke.

Pored toga pomaže kod stomačnih tegoba i proliva, ali odličan je i za zarastanje rana i ublažavanje kožnih infekcija.

Obogaćen je dragocenim sastojcima, kao što su tanini, gorki glikozidi, flavonoidi, fitosterini, salicilna kiselina, saponini i eterično ulje, koji imaju protivupalno, antibakterijsko i antifungicidno dejstvo.

Kako se upotrebljava virak

Virak se najčešće konzumira u vidu čaja. Od ove biljke se, takođe, prave tinkture (kapi) i obloge.

Čaj od virka

Čaj od virka za žene je jedan od prvih koraka koje naprave kada se suoče sa problemima sa reproduktivnim zdravljem.

Pre započinjanja terapije lekovima ili paralelno sa njihovom upotrebom, žene konzumiraju čaj od virka za regulisanje menstruacije ili hormona.

U narodnoj medicini je poznat kao čaj koji je ključan za plodnost i održavanje trudnoće.

Takođe, pozitivni efekti ovog čaja zabeleženi su i kod žena koje imaju problem sa cistama i sindromom policističnih jajnika.

Neželjena dejstva

Kako je čaj od virka prirodni lek, koji nije registrovan, pa samim tim i testiran, ne postoje ni pouzdani podaci o njegovim neželjenim dejstvima.

Trebalo bi ga izbegavati ili piti tek nakon konsultacije sa lekarom.

Virak čaj priprema

Za pripremu čaja od virka koriste se osušeni listovi i cvetovi ove biljke. Priprema je veoma jednostavna.

Dve kašičice osušenog virka dodati u dve šolje proključale vode i pustiti da odstoji oko 10 minuta.

Čaj od virka koji je napravljen po već pomenutom receptu treba piti dva do tri puta dnevno.

Posle mesec dana neprestanog korišćenja ovog čaja, trebalo bi napraviti pauzu od desetak dana i nakon toga se može ponovo nastaviti sa korišćenjem.

Tagovi:
Pročitajte još: