Pravo vreme za jagode

Jagoda (Fragaria) je rod skrivenosemenica iz porodice ruža (Rosaceae) s desetak vrsta, od koje su gotovo sve rasprostranjene u severnom umerenom pojasu, a samo jedna u Čileu. Donji listovi biljaka su složeni, sastavljeni od 3 liske. Cvetovi poseduju bele krunične listiće. Plod je zbirni (jagoda) – u „mesnatoj“ i razrasloj cvetnoj loži nalaze se brojne orašice. Sitne tačkice kojima su jagode pokrivene su u stvari semenke – jagoda je jedino voće koje ima semenke spolja. Svaka pojedinačna jagoda sadrži oko 200 semenki, koje su takođe izvor korisnih biljnih vlakana.

Bogate su biljnim vlaknima, kalijumom, folnom kiselinom. Šolja jagoda sadrži 160% preporučene dnevne doze vitamina C. Bogate su antioksidansima i bioaktivnim komponentama, flavonoidima, koje izuzetno povoljno deluju na organizam. A šolja jagoda (otprilike 8 komada) sadrži samo 50 kalorija!

jagode15-600x300
Mnogobrojna istraživanja su ukazala da, ako se jagode pojedu pre obroka bogatog šećerima, one ublažavaju reakciju organizma na šećer iz hrane, tj. šećer ne skače naglo. Smatra se da je to jedan od glavnih načina na koji jagode mogu da smanje rizik od insulinske rezistencije, kao i dijabetesa tip 2.

Jagode će se najbolje očuvati ako im ne uklonite zelenu peteljku i listiće pre nego što ih stavite u frižider. Otkinite ih neposredno pre neto što operete jagode da biste ih pojeli. Pre nego što ostavite jagode u frižider, proberite i izbacite primerke koji su počeli da plesnive ili trule, kako ne bi uticali na ostale.

Mogu se spremiti na mnogo načina, na primer: jagode sa šlagom, kolač sa jagodama, mogu se dodati u musli, na palačinke, u smuti. Deca ih po pravilu vole. Umočite jagode u čokoladu – eto sjajnog i izuzetno zdravog slatkiša.

Piše: Vanja

Be the first to comment

Leave a Reply