Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Praznik ribljeg paprikaša u Somboru

Sombor je ovog vikenda mirisao na paprikaš i to onaj riblji. A kako i ne bi kada se u centru grada, na otvorenom kuvalo više od 200 kotlića ribljeg paprikaša. Onakog kakav se kuva samo od Baje do Bogojeva, naravno preko Sombora i Bačkog Monoštora.

“Monoštorci kuvaju na starinski način. Luk, paprika, dobra, prava mora biti i naravno kvalitetna riba. Šaran, a ovde ima i malo štuke da pomešamo čorbicu. Dodali smo malo i terpana”, kaže Stevan Telak iz Bačkog Monoštora.

A u tom Somboru žene ne piju samo vina – kako pesma kaže, već dobro kuvaju i riblji paprikaš.

“Žene bolje kuvaju nego muški. Muški dobro jedu i piju, ali žene bolje kuvaju. Mora biti jaka vatra, da vri 35 minuta. Često kuvam ribji poparikaš. Evo imam komšiju on je došao da proba da se uveri koliko ja kod kuće pravim dobar paprikaš”, kaže Danilka Đurković.

“Malo mi je odala neke tajne, pa sam to ja primenio u svom ličnom kuvanju i mislim da sam joj dorastao”, kaže komšija Mihajlo Sučević.

Titula najboljeg majstora ribljeg paprikaša otišla je nešto dalje od Dunava i Sombora do Sivca, jer je po poceni žirija najbolji paprikaš skuvao Nenad Ačanski.

“Ovde se kuva ne dobar, nego odličan riblji paprikaš. I Somborci i Monoštorci i Apatinci, Bezdanci, Bogojevo to su ljudi koji znaju, žive s tim. Tradicija je da se u somborskim porodicama, somborskim domovima kuva riblji paprikaš tako da su to ljudi koji znaju da kuvaju”, kaže predsednik žirija Somborslog kotlića Ivan Kovač.

A dobar riblji paprikaš najbolje paše uz jedan pravi vojvođanski ambijent.

“Ideja je bila pošto smo svi Vojvođani i volimo Vojvodinu i Sombor da nešto osmislimo tako kao salašari, Vojvođani”, kaže Snežana Kovačić, sindikat Osnovnog suda Sombor.

Ako mislite da riblji paprikaš i Indijanci nemaju mnogo zajedničkog varate se. Ide i to jedno uz drugo.

“Indijanci i vatra. Znači na vatri sve spremaju, pa može i riblji paprikaš. Indijanci i love ribu”, kaže Ištvan Serenčeš koji je za Somborski kotlić došao obučen kao Indijanac, a kuvanje je prepustio sinu.

Somborski kotlić centralna je manifestacija Somborskog leta. Deo programa bila je i ulica starih zanata u koju je na tri dana bila pretvorena centralna somborka pešečka zona.

Izvor: RTV

Tagovi:
Pročitajte još: