Teleća čorba
Sastojci:
- 1 glavica crnog luka
- 500 – 600 gr teletine bez kostiju
- možete da koristite miks za rusku salatu, a možete i sveže povrće da kombinujete, uglavnom, treba vam 800 gr miksa ukoliko se odlučite za njega. Ukoliko ne, onda vam je potrebna po šolja i po graška, šargarepe, bele zeleni ili kombinacija nekog vašeg povrća po želji
- 2 šake pirinča
- 1 kašika suvog začina
- malo soli, bibera, peršunovog lista
- 1/2 kašika brašna
- 2 kašike kisele pavlake
- 1 jaje
- 50ml ulja
Priprema:
Teleće meso staviti u otprilike 2l vode da se kuva. Kuvati dok potpuno ne omekani. Za to vreme izdinstati glavicu luka sa uljem i vodom dok i luk potpuno ne omekani. Zatim dodati povrće, bilo da je sveže ili iz miksa. Sveže povrće iseckati na kockice. Naliti vode da prelije otprilike 2cm, pa ostaviti na srednjoj vatri i ono da se kuva. Kada je meso gotovo procediti dobijenu supu u lonac sa povrćem, a meso ostaviti u cediljki da se hladi. Kada dodate supu od mesa povrću dodati i pirinač. Kuvati na laganoj vatri 10 minuta. Meso iseckati na dasci pa dodati u čorbu. Količinu vode regulišete sami. Kada dodate meso dodati i začine po ukusu. Malo soli, bibera, peršunovog lista, kurkume, belog luka u granulama i slično. Umutiti jaje sa pavlakom, dodati brašno i 100 ml vode pa sve dobro zajedno umutiti. Skloniti lonac sa vatre pa uz mešanje usuti pripremljenu zapršku. Vratiti na vatru samo da provri, ugasiti vatru i ostaviti da tako lagano vri dokle god je ringla vruća. Može se dodati limunov sok, opet po ukusu. Poslužiti toplu.
Meso sa povrćem na pire krompiru
Sastojci za 4 osobe:
- 600 – 800 gr mesa po izboru isečenog u kockice
- 1 glavica crnog luka
- 1 mešavina povrća za đuveč ( 400 – 500 gr )
- 200 ml paradajz soka
- 200 ml pavlake za kuvanje
- začini po ukusu ( so, biber, beli luk u granulama, peršunov list, đumbir i kurkuma u prahu )
- 2 kašike brašna – da se meso uvalja
- 100 ml ulja
Priprema:
Iseckano meso posoliti i pobiberiti pa izmešati. Posuti sa brašnom, pa opet izmešati tako da brašno prođe svuda. Zagrejati ulje pa spustiti meso da se prži na jačoj vatri. Mešati kako bi se svo meso i sa svih strana izvrtelo. Skloniti meso kada je skoro porumenilo na poseban tanjir ili posudu. Iseckati glavicu luka sitno pa na istom ulju propržiti, ali sad na srednjoj vatri. Dodati zatim povrće, vratiti meso, naliti paradajz sok i još vode da ogrezne ( prelije lepo sve ) i ostaviti na srednjoj vatri da se krčka dok meso ne omekša. Povremeno promešati. Pred kraj sipati pavlaku za kuvanje, dodati još začina. Slobodno se igrajte, začini daju jelu uvek bolji ukus. Ostaviti da se sve polako kuva zajedno dok višak vode ne ispari. Uvek dodavati vruću vodu da se ne prekida proces kuvanja. Posebno napraviti pire krompir.
Čoko oranž torta
Kora:
- 3 jaja
- 3 kašike šećera
- 50 ml ulja
- 3 kašike brašna
- 1 kašika kakaoa
- sok od narandže za prelivanje
Preliv:
- 200 ml slatke pavlake
- 100 gr crne čokolade
Krem:
- 750 ml soka od narandže
- 3 pudinga – 120 gr- pudinga sa ukusom vanile
- 2 kašike šećera
- 150 gr maslaca
- 50 gr šećera u prahu
- 300 ml slatke pavlake
- korica narandže
Žele:
- 10 gr želatina u granulama
- 4 kašike vode
- 250 ml ceđenog soka od pomorandže
Priprema:
Prvo skuvati fil. U šerpu sipati 500 ml soka od narandže. Posebno umutiti puding, šećer i ostatak soka. Kada sok provri zakuvati puding i mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, staviti preko kesu ili foliju i ostaviti da se hladi. Zatim sledi priprema kore.
Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca umutiti sa šećerom pa dodavati postepemo žumanca i ulje. Na kraju umešati prosejano brašno i kakao. Izliti u okrugli pleh prečnika 26 cm i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180° C 20 minuta. Pečenu koru ohladiti, okrenuti naopako, vratiti u kalup i preliti sa malo soka od narandže.
Za preliv zagrejati slatku pavlaku da bude vrela, dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi. Preliti preko kore ali ne drmati i ne dirati kako ne bi dole procureo. Umutiti maslac sa šećerom u prahu pa mu dodavati ohlađen puding i mutiti sve zajedno. Umutiti posebno slatku pavlaku, ne jako čvrsto, pa i nju dodavati pudingu i mutiti sve zajedno. Ceo fil naneti preko stegnute kore.
Zatim, preliti želatin sa vodom, ostaviti 5 minuta da se stegne pa zagrejati u mikrotalasnoj da se otopi. U otopljen želatin sipati malo ceđenog soka od pomorandže, izmešati a onda sve istresti nazad u ostatak soka i time polako preliti tortu.
Staviti u frižider bar 4h da se stegne sve i ohladi.
Prijatno!