Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Predlažemo vam za nedeljni ručak

Recepti

Svinjski kotleti u sosu od senfa

Sastojci:

  • 4 debela svinjska kotleta bez kostiju
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice crnog bibera
  • 1 ½ kašike suncokretovog ulja
  • 240 ml pilećeg bujona
  • 1 puna kašičica senfa
  • 120 ml guste pavlake
  • 3-4 kapljice vuster sosa

Priprema:

Zagrejte rernu na 175°C.

Pospite kotlete solju i biberom.

U velikom tiganju zagrejte ulje na visokoj temperaturi. Stavite kotlete u tiganj i pržite ih oko tri minuta sa svake strane, dok se ne stvori korica. Prebacite kotlete na pleh za pečenje i stavite ih u rernu na oko pet minuta.

U međuvremenu, smanjite temperaturu tiganja na srednju i dodajte pileći bujon. Zagrevajte oko tri minuta, mešajući da deglazirate tiganj. Umešajte senf, a zatim dodajte pavlaku i vuster sos. Dovedite do vrenja, a zatim lagano kuvajte pet minuta, dok se sos malo ne zgusne.

Kada su kotleti gotovi, izvadite ih iz rerne i ostavite da odstoje tri do četiri minuta.

Prelijte meso pripremljenim sosom i po želji pospite seckanim peršunom i mlevenim crnim biberom.

Bareno povrće

Sastojci:

  • 2 manje crvene rog paprike
  • 2 manje tikvice
  • 250g šampinjona
  • 1 žuta paprika
  • so
  • 1 luk
  • 2 češnja belog luka
  • oko 200ml vode
  • oko 70-100ml maslinovog ulja
  • 1/2 limuna-sok
  • 1 kašičica bibera u zrnu
  • 1 kašičica korijandera u zrnu
  • 2 lista lovora
  • oko 100g feta sira

Priprema:

Povrće operite i isecite na komade. Sve stavite u široki lonac debljeg, podlijte maslinovim uljem, sokom od limuna i vodom. Posolite i pobiberite po želji. Po potrebi dodate još vode i maslinovog ulja/u pravilu, trebalo bi staviti na jedan deo maslinovog ulja sa sokom od limuna tri puta više vode.

Dodajte sve začine i stavite da se kuva. Kad provri, smanjite vatru pa nastavite na laganoj vatri kuvati dok povrće ne omekša, a sve zajedno malo ne uvri.

Povrće, pre serviranja prospite razmrvljenim feta sirom.

Aromatični kolač sa jabukama

Sastojci:

  • 150 g putera, omekšanog, plus dodatno za podmazivanje
  • 75 g šećera u prahu
  • 75 g smeđeg šećera, plus 15 za posipanje
  • ¼ kašičice mlevenog muškatnog oraščića
  • ¼ kašičice mlevenog cimeta
  • ¼ kašičice morske soli, plus prstohvat
  • 1 kašika arome vanile
  • 3 jaja
  • 175 g običnog brašna
  • 35 g integralnog pšeničnog ili speltinog brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 2 srednje jabuke, očišćene, oljuštene i iseckane
  • 1 kašika kukuruznog skroba

Priprema:

Zagrejte rernu na 200°C. Podmažite i obložite kalup za kolač prečnika 20 cm papirom za pečenje. U mikseru sa nastavkom za mućenje, umutite puter, šećer u prahu, smeđi šećer, muškatni oraščić, cimet, so i aromu vanile dok ne postane svetlo i penasto. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro mešajući nakon svakog dodatka.

U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli, zatim postepeno umešajte u smesu putera, šećera i jaja pomoću spatule ili drvene kašike, dobro mešajući da se ne stvore grudvice brašna.

Jabuke pomešajte sa kukuruznim skrobom dok ne budu dobro obložene, zatim ih dodajte u smesu za kolač.

Sipajte smesu za kolač u pripremljeni kalup i pospite smeđim šećerom. Pecite 45 minuta. Izvadite iz rerne i pustite da se potpuno ohladi u kalupu pre nego što poslužite uz šolju čaja ili kafe.

PRIJATNO!



Tagovi:
Pročitajte još: