Svinjski kotleti u sosu od senfa
Sastojci:
- 4 debela svinjska kotleta bez kostiju
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice crnog bibera
- 1 ½ kašike suncokretovog ulja
- 240 ml pilećeg bujona
- 1 puna kašičica senfa
- 120 ml guste pavlake
- 3-4 kapljice vuster sosa
Priprema:
Zagrejte rernu na 175°C.
Pospite kotlete solju i biberom.
U velikom tiganju zagrejte ulje na visokoj temperaturi. Stavite kotlete u tiganj i pržite ih oko tri minuta sa svake strane, dok se ne stvori korica. Prebacite kotlete na pleh za pečenje i stavite ih u rernu na oko pet minuta.
U međuvremenu, smanjite temperaturu tiganja na srednju i dodajte pileći bujon. Zagrevajte oko tri minuta, mešajući da deglazirate tiganj. Umešajte senf, a zatim dodajte pavlaku i vuster sos. Dovedite do vrenja, a zatim lagano kuvajte pet minuta, dok se sos malo ne zgusne.
Kada su kotleti gotovi, izvadite ih iz rerne i ostavite da odstoje tri do četiri minuta.
Prelijte meso pripremljenim sosom i po želji pospite seckanim peršunom i mlevenim crnim biberom.
Bareno povrće
Sastojci:
- 2 manje crvene rog paprike
- 2 manje tikvice
- 250g šampinjona
- 1 žuta paprika
- so
- 1 luk
- 2 češnja belog luka
- oko 200ml vode
- oko 70-100ml maslinovog ulja
- 1/2 limuna-sok
- 1 kašičica bibera u zrnu
- 1 kašičica korijandera u zrnu
- 2 lista lovora
- oko 100g feta sira
Priprema:
Povrće operite i isecite na komade. Sve stavite u široki lonac debljeg, podlijte maslinovim uljem, sokom od limuna i vodom. Posolite i pobiberite po želji. Po potrebi dodate još vode i maslinovog ulja/u pravilu, trebalo bi staviti na jedan deo maslinovog ulja sa sokom od limuna tri puta više vode.
Dodajte sve začine i stavite da se kuva. Kad provri, smanjite vatru pa nastavite na laganoj vatri kuvati dok povrće ne omekša, a sve zajedno malo ne uvri.
Povrće, pre serviranja prospite razmrvljenim feta sirom.
Aromatični kolač sa jabukama
Sastojci:
- 150 g putera, omekšanog, plus dodatno za podmazivanje
- 75 g šećera u prahu
- 75 g smeđeg šećera, plus 15 za posipanje
- ¼ kašičice mlevenog muškatnog oraščića
- ¼ kašičice mlevenog cimeta
- ¼ kašičice morske soli, plus prstohvat
- 1 kašika arome vanile
- 3 jaja
- 175 g običnog brašna
- 35 g integralnog pšeničnog ili speltinog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 2 srednje jabuke, očišćene, oljuštene i iseckane
- 1 kašika kukuruznog skroba
Priprema:
Zagrejte rernu na 200°C. Podmažite i obložite kalup za kolač prečnika 20 cm papirom za pečenje. U mikseru sa nastavkom za mućenje, umutite puter, šećer u prahu, smeđi šećer, muškatni oraščić, cimet, so i aromu vanile dok ne postane svetlo i penasto. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro mešajući nakon svakog dodatka.
U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli, zatim postepeno umešajte u smesu putera, šećera i jaja pomoću spatule ili drvene kašike, dobro mešajući da se ne stvore grudvice brašna.
Jabuke pomešajte sa kukuruznim skrobom dok ne budu dobro obložene, zatim ih dodajte u smesu za kolač.
Sipajte smesu za kolač u pripremljeni kalup i pospite smeđim šećerom. Pecite 45 minuta. Izvadite iz rerne i pustite da se potpuno ohladi u kalupu pre nego što poslužite uz šolju čaja ili kafe.
PRIJATNO!