Pileća čorbica
Sastojci:
- 2 pileća bataka
- 2 krompira
- 2 šargarepe
- pola glavice celera
- 2 paškanata
- 2 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
Priprema:
U šerpu stavite piletinu da se kuva. U drugu šerpicu stavite da se dinsta sitno seckan crni luk, rendana šargarepa, rendan paškanat i celer. Krompir sitno iseckajte pa dodajte u šerpu da se dinsta. Naliti vodom u kojoj se kuva piletina. Kada se piletina kuva, odvojiti je od kostiju, iseckati na sitno pa dodati u čorbu. Začiniti tako što u jednu šoljicu umutite pavlaku, vodu iz čorbe, so, biber, začine, svež peršun i sitno seckan beli luk. Pustiti da sve kuva još 10ak minuta.
Batak sa mocarelom i neutralnom pavlakom
Sastojci:
- 800 g pilećih bataka
- 400 g mocarele
- 400 ml neutralne pavlake
- so i biber po ukusu
- 1 praziluk
- mala grančica ruzmarina
Priprema:
Batak očistiti od kostiju i ispeći u tiganju. Kad je skoro pečen, izvaditi ga iz tiganja i na istoj masnoći propržiti sitno isečen praziluk i grančicu ruzmarina, a nakon toga batak vratiti u tiganj. U to sipati neutralnu pavlaku i ostaviti da se krčka 10 minuta.
Nakon toga sve preručiti u tepsiju, mocarelu iseći na parčiće i složiti je preko bataka, sve staviti u rernu i peći 15 minuta na 180 stepeni.
Čokoladna torta
Sastojci:
Za testo:
- 2 šolje šećera
- 1 i 3/4 šolje brašna
- 3/4 šolje kakaoa
- 1 i 1/2 kašičica sode bikarbone
- 1 i 1/2 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 2 jaja
- 1 šolja mleka
- 1/2 šolje ulja
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 1 šolja vrele vode
Za krem:
- 1 šolja putera
- 1 i 1/2 šolje kakaoa
- 2 šolje šećera u prahu
- 2/3 šolje mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C. Namastite i pospite brašnom dva okrugla kalupa prečnika 23 cm i ostavite sa strane.
U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so. Dodajte jaja, mleko, ulje i ekstrakt vanile. Mutite mikserom dok smesa ne postane glatka, oko 3 minuta. Dodajte vrelu vodu i pažljivo promešajte špatulom. Smesa će biti veoma tečna.
Ravnomerno podelite smesu u dva kalupa i pecite na srednjoj rešetki rerne oko 30-35 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista ili sa nekoliko vlažnih mrvica.
Ostavite da se kore hlade oko 10 minuta, a zatim ih izvadite iz kalupa i potpuno ohladite.
U međuvremenu pripremite čokoladni puter krem. Puter umutite u mikseru dok ne postane penast, pa postepeno dodajte kakao, šećer u prahu, mleko i ekstrakt vanile i mutite dok ne dobijete glatku smesu.
Svaki kolač pažljivo presecite horizontalno da dobijete po dva sloja.
Na prvi sloj kolača namažite 2-3 pune kašike puter krema, pokrijte drugim slojem i ponavljajte postupak sa preostalim slojevima i kremom. Na kraju ravnomerno premažite puter krem preko celog kolača.
Kolač ukrasite po želji.
PRIJATNO!