Domaći pilav sa povrćem
Sastojci:
- 500 gr pilećeg filea
- 2 šolje pirinča
- 1 velika glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 1 paprika
- 3 čena belog luka
- 4 šolje bujona pilećeg
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašičica mlevene paprike
- Svež peršun
Priprema:
U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte iseckani crni luk i pržite dok ne postane staklast. Dodajte šargarepu, papriku i beli luk, pa pržite još 5 minuta. Dodajte pileće kockice i pržite dok ne postanu zlatno smeđe. Dodajte pirinač i mešajte dok se ne sjedini sa povrćem i piletinom. Sipajte pileći bujon, dodajte so, biber, kurkumu i mlevenu papriku. Promešajte.
Smanjite temperaturu, poklopite šerpu i kuvajte na laganoj vatri oko 20 minuta, ili dok pirinač ne upije svu tečnost. Kada je pilav gotov, sklonite sa vatre i ostavite poklopljeno još 10 minuta. Pre serviranja, pospite svežim peršunom.
Salata od spanaća, rukole
Sastojci:
- 150 gr spanaća
- 100 gr rukole
- Čeri paradajt
- 1 kruška viljamovka
- 50-100 gr starog sira
Za dresing:
- 1 sok limuna
- 3-4 listića nane
- 1 kašika meda
Priprema:
Operite spanać i rukolu i izmešajte lagano u posudi za serviranje. Dodajte čeri paradajz, viljamovku isečenu na kolutove sa sve korom i listiće badema. Pomešajte sastojke za dresing i prelijte preko salate. Stari sir izmrvite preko i poslužite kao dodatak uz ćuretinu ili piletinu.
Tufahije
Sastojci:
- 4 veće jabuke
- 200 g mlevenih oraha i još malo za dekoraciju
- 100 g šećera (ili po ukusu)
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašika limunovog soka
- 100 ml vode
- šlag ili umućena slatka pavlaka za dekoraciju, po izboru
Priprema:
Operite jabuke i oprezno izdubite sredinu kako biste uklonili semenke, vodeći računa da ne probušite dno.
U posudu sipajte mlevene orahe, šećer, cimet i limunov sok, pa dobro promešajte da se sastojci fino sjedine. Napunite svaku jabuku pripremljenim filom, ostavljajući malo prostora na vrhu.
Jabuke složite u vatrostalnu ili keramičku posudu, prelijte ih sa malo vode (oko 100 ml) i pokrijte aluminijumskom folijom, pa pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni od 30 do 40 minuta, ili dok jabuke ne omekšaju, prenosi Danas.rs.
Nakon pečenja, ostavite jabuke da se malo ohlade, a zatim, po želji, dekorišite umućenim šlagom ili slatkom pavlakom i pospite mlevenim orasima.
PRIJATNO!