Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Predlažemo vam za nedeljni ručak

Recept

Domaći pilav sa povrćem

Sastojci:

  • 500 gr pilećeg filea
  • 2 šolje pirinča
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 paprika
  • 3 čena belog luka
  • 4 šolje bujona pilećeg
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • Svež peršun

Priprema:

U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte iseckani crni luk i pržite dok ne postane staklast. Dodajte šargarepu, papriku i beli luk, pa pržite još 5 minuta. Dodajte pileće kockice i pržite dok ne postanu zlatno smeđe. Dodajte pirinač i mešajte dok se ne sjedini sa povrćem i piletinom. Sipajte pileći bujon, dodajte so, biber, kurkumu i mlevenu papriku. Promešajte.

Smanjite temperaturu, poklopite šerpu i kuvajte na laganoj vatri oko 20 minuta, ili dok pirinač ne upije svu tečnost. Kada je pilav gotov, sklonite sa vatre i ostavite poklopljeno još 10 minuta. Pre serviranja, pospite svežim peršunom.

Salata od spanaća, rukole

Sastojci:

  • 150 gr spanaća
  • 100 gr rukole
  • Čeri paradajt
  • 1 kruška viljamovka
  • 50-100 gr starog sira

Za dresing:

  • 1 sok limuna
  • 3-4 listića nane
  • 1 kašika meda

Priprema:

Operite spanać i rukolu i izmešajte lagano u posudi za serviranje. Dodajte čeri paradajz, viljamovku isečenu na kolutove sa sve korom i listiće badema. Pomešajte sastojke za dresing i prelijte preko salate. Stari sir izmrvite preko i poslužite kao dodatak uz ćuretinu ili piletinu.

Tufahije

Sastojci:

  • 4 veće jabuke
  • 200 g mlevenih oraha i još malo za dekoraciju
  • 100 g šećera (ili po ukusu)
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašika limunovog soka
  • 100 ml vode
  • šlag ili umućena slatka pavlaka za dekoraciju, po izboru

Priprema:

Operite jabuke i oprezno izdubite sredinu kako biste uklonili semenke, vodeći računa da ne probušite dno.

U posudu sipajte mlevene orahe, šećer, cimet i limunov sok, pa dobro promešajte da se sastojci fino sjedine. Napunite svaku jabuku pripremljenim filom, ostavljajući malo prostora na vrhu.

Jabuke složite u vatrostalnu ili keramičku posudu, prelijte ih sa malo vode (oko 100 ml) i pokrijte aluminijumskom folijom, pa pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni od 30 do 40 minuta, ili dok jabuke ne omekšaju, prenosi Danas.rs.

Nakon pečenja, ostavite jabuke da se malo ohlade, a zatim, po želji, dekorišite umućenim šlagom ili slatkom pavlakom i pospite mlevenim orasima.

PRIJATNO!



Tagovi:
Pročitajte još: