Minestrone supa
Sastojci:
- 1 čen belog luka
- 2 mala crna luka
- Maslinovo ulje
- 2 sveža lovorova lista
- 2 šargarepe
- 2 štapa celera
- 2 velike šake sezonskog povrća (npr. kupus, kelj, blitva)
- 1 kocka za supu
- 400g konzerviranog paradajza
- 2 x 400g konzerve pasulja
- 100 g suve testenine
- Parmezan, za serviranje
- Ekstra devičansko maslinovo ulje, za serviranje
- Hleb, za serviranje
Priprema:
Oljuštite i sitno iseckajte beli luk i crni luk. Stavite veliki, plitki lonac na srednje jaku vatru i dodajte jednu kašiku maslinovog ulja. Dodajte beli luk, lovorov list, a zatim i crni luk.
Operite i iseckajte šargarepu i celer na kockice, pa ih dodajte u lonac. Takođe, operite i sitno iseckajte zeleniš, uklanjajući tvrde stabljike, pa i to dodajte u lonac. Kuvajte povrće 10-15 minuta, povremeno mešajući, dok ne omekša.
Dodajte kocku za supu, zatim konzervu paradajza (razbijte ih kašikom) i jednu konzervu vode. Dodajte pasulj sa svim tečnostima iz konzervi, pa posolite i pobiberite po ukusu.
U lonac dodajte iseckani zeleniš, prelijte sa 600 ml ključale vode, a potom dodajte testeninu. Pokrijte lonac i kuvajte još 10-15 minuta, dok testenina ne bude gotova i supa se ne zgusne.
Na kraju, pospite supu sa rendanim parmezanom, a zatim prelijte sa malo ekstra devičanskog maslinovog ulja. Poslužite uz svež, hrskav hleb.
Začinjena pileća krilca
Sastojci:
- 3 kašike maslinovog ulja
- 3 čena belog luka
- 2 kašičice čilija u prahu
- 1 kašičica belog luka u prahu
- So i mleveni crni biber po ukusu
- 10 pilećih krilica
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni C.
U veliku činiju stavite ulje, beli luk, čili u prahu, beli luk u prahu, so i biber i dobro promešajte. Dodajte pileća krilica i mešajte dok ne budu u potpunosti prekrivena mešavinom ulja i začina.
Poređajte krilica na pleh za pečenje i stavite ih u prethodno zagrejanu rernu. Pecite dok ne postanu hrskava, oko 30 do 45 minuta.
Poslužite vruće uz omiljene umake i priloge.
Čoko-nugat poslastica
Sastojci:
- 300 g crne čokolade
- 400 g bele čokolade
- 500 g krema od lešnika po želji
- 350 g pečenih lešnika
Priprema:
Otopiti 200 g crne čokolade na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Kada se čokolada otopi, prelijte je u uski kalup za torte, tako da obloži dno i ivice, ali jedan deo ostavite. Stavite u frižider na pet minuta da se stegne, pa na dno ulijte ostatak i lepo rasporedite da bi taj deo bio deblji.
Otopiti belu čokoladu i pomešati je sa kremom od lešnika. Dodati pečene lešnike (ranije ih ispecite i skinite ljusku) i dobro promešajte da se sastojci sjedine.
Smesu sa belom čokoladom sipajte preko očvrslog sloja tamne čokolade u kalupu. Stavite u zamrzivač na 5 minuta.
Otopiti i preostalih 100 g tamne čokolade, pa preliti odozgo i lepo rasporediti. Ostaviti u frižideru minimum 10 sati, najbolje preko noći, da se nugat potpuno stegne.
Pre služenja, nugat izvaditi iz frižidera 15-20 minuta ranije kako bi se lakše sekao. Seći na kocke ili pravougaonike željene veličine.
Prijatno!