Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Predlažemo vam za nedeljni ručak

Nedeljni ručak

Minestrone supa

Sastojci:

  • 1 čen belog luka
  • 2 mala crna luka
  • Maslinovo ulje
  • 2 sveža lovorova lista
  • 2 šargarepe
  • 2 štapa celera
  • 2 velike šake sezonskog povrća (npr. kupus, kelj, blitva)
  • 1 kocka za supu
  • 400g konzerviranog paradajza
  • 2 x 400g konzerve pasulja
  • 100 g suve testenine
  • Parmezan, za serviranje
  • Ekstra devičansko maslinovo ulje, za serviranje
  • Hleb, za serviranje

Priprema:

Oljuštite i sitno iseckajte beli luk i crni luk. Stavite veliki, plitki lonac na srednje jaku vatru i dodajte jednu kašiku maslinovog ulja. Dodajte beli luk, lovorov list, a zatim i crni luk.

Operite i iseckajte šargarepu i celer na kockice, pa ih dodajte u lonac. Takođe, operite i sitno iseckajte zeleniš, uklanjajući tvrde stabljike, pa i to dodajte u lonac. Kuvajte povrće 10-15 minuta, povremeno mešajući, dok ne omekša.

Dodajte kocku za supu, zatim konzervu paradajza (razbijte ih kašikom) i jednu konzervu vode. Dodajte pasulj sa svim tečnostima iz konzervi, pa posolite i pobiberite po ukusu.

U lonac dodajte iseckani zeleniš, prelijte sa 600 ml ključale vode, a potom dodajte testeninu. Pokrijte lonac i kuvajte još 10-15 minuta, dok testenina ne bude gotova i supa se ne zgusne.

Na kraju, pospite supu sa rendanim parmezanom, a zatim prelijte sa malo ekstra devičanskog maslinovog ulja. Poslužite uz svež, hrskav hleb.

Začinjena pileća krilca

Sastojci:

  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 3 čena belog luka
  • 2 kašičice čilija u prahu
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • So i mleveni crni biber po ukusu
  • 10 pilećih krilica

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni C.

U veliku činiju stavite ulje, beli luk, čili u prahu, beli luk u prahu, so i biber i dobro promešajte. Dodajte pileća krilica i mešajte dok ne budu u potpunosti prekrivena mešavinom ulja i začina.

Poređajte krilica na pleh za pečenje i stavite ih u prethodno zagrejanu rernu. Pecite dok ne postanu hrskava, oko 30 do 45 minuta.

Poslužite vruće uz omiljene umake i priloge.

Čoko-nugat poslastica

Sastojci:

  • 300 g crne čokolade
  • 400 g bele čokolade
  • 500 g krema od lešnika po želji
  • 350 g pečenih lešnika

Priprema:

Otopiti 200 g crne čokolade na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Kada se čokolada otopi, prelijte je u uski kalup za torte, tako da obloži dno i ivice, ali jedan deo ostavite. Stavite u frižider na pet minuta da se stegne, pa na dno ulijte ostatak i lepo rasporedite da bi taj deo bio deblji.

Otopiti belu čokoladu i pomešati je sa kremom od lešnika. Dodati pečene lešnike (ranije ih ispecite i skinite ljusku) i dobro promešajte da se sastojci sjedine.

Smesu sa belom čokoladom sipajte preko očvrslog sloja tamne čokolade u kalupu. Stavite u zamrzivač na 5 minuta.

Otopiti i preostalih 100 g tamne čokolade, pa preliti odozgo i lepo rasporediti. Ostaviti u frižideru minimum 10 sati, najbolje preko noći, da se nugat potpuno stegne.

Pre služenja, nugat izvaditi iz frižidera 15-20 minuta ranije kako bi se lakše sekao. Seći na kocke ili pravougaonike željene veličine.

Prijatno!

Tagovi:
Pročitajte još: