Bakina domaća supa
Sastojci:
- 400 gr. pilećeg mesa
- 1 komad većeg celera
- 3 šargarepe
- 1 veći peršun
- 1 manji krompir
- 1 mala glavica luka
- nekoliko zrna bibera
- domaći rezanci ili knedle za supu
- 1 kašika začina
- malo soli
- malo seckanog lista celera ili peršuna
Priprema:
Meso dobro oprati i staviti u veći lonac, dodati šargarepu i celer iseckane na kockice, koren peršuna, ceo krompir, manja glavica luka i malo bibera u zrnu. Sve to naliti vodom, i kuvati na kraju šporeta. Lonac naliti vodom da bude pun i više ne dolivati u toku kuvanja i pustiti lagano da. Meso, krompir i luk izvaditi i dodati rezance.
U supu dodamo i malo seckanog lista celera ili peršuna, začina i soli po ukusu. Supa provri još 2-3 minuta i sklanja se sa šporeta.
Rolovano pile sa krompirom iz rerne
Sastojci:
- 1 kg belog krompira
- 4 supene kašike ulja
- 3 kafene kašičice soli
- so
- 100 g prezle
- 50 g miks povrća
- 0,5 veze peršuna
Priprema:
Počnite sa odkoštavanjem pileta. Skinite krilca i sklonite ih za drugi recept. Pile zatim secite po sredini i oslobađajte meso uz rezove blizu kosti. Pileće meso dobro usolite, pospite biberom ukoliko želite i onda premažite pesto sosom. Izrendajte limunovu koru preko mesa, poređajte sušeni paradajz i za kraj zarolajte piletinu i vežite je kanapom za meso.
Krompir isecite na rezove, ubacite u činiju i sipajte preko njega suncokretovo ulje, a zatim posolite. Dodajte prezle i dodatak jelima od povrća i promešajte. Krompir prebacite u peh, preko (po sredini), dodajte meso i pospite peršun preko krompira.
Sve pecite u rerni zagrejanoj na oko 190 stepeni, 40 minuta.
Francuska krempita sa šumskim voćem
Sastojci:
Za kore:
- 500 g lisnatog testa
Za fil:
- 800 ml mleka
- 1 pakovanje fila za krempitu
Za voćni žele:
- 500 g smrznutog šumskog voća
- 100 g šećera
- 1 kašičica arome vanile
- 100 ml vode
- 50 g gustina
Još:
- 400 ml slatke pavlake
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Odledite smrznuto lisnato testo i oklagijom razvaljajte dve tanke kore približnih dimenzija oko 38×25 cm. Prebacite u veliki pleh od rerne, izbockajte viljuškom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, 15-20 minuta dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Sipajte u posudu mleko, dodajte prašak iz kesice za „Krempita fil“ i mikserom dobro umutite na najvećoj brzini, 3-5 minuta dok ne dobijete finu glatku kremu.
Fil odmah rasporedite preko prve kore i lepo poravnajte. Budite brzi kako bi što lepše rasporedili fil, jer se hlađenjem steže. Stavite krempitu u frižider dok pripremate voćni žele.
Stavite u šerpu smrznuto šumsko voće (mešavinu malina, borovnica, jagoda), dodajte šećer i aromu vanile, kao i polovinu vode (50 ml) pa zagrevajte na jačoj vatri dok se voće ne otopi i proključa. Smanjite vatru, prokuvajte par minuta da se voće raspadne pa skinite sa vatre i dodatno usitnite štapnim mikserom u voćni sos.
U ostatku vode razmutite gustin pa ukuvajte u voćni sos, ulivajući u tankom mlazu i sve vreme mešajući žicom. Kuvajte par minuta dok se ne zgusne.
Prohladite 10-15 minuta uz povremeno mešanje, pa još topli žele polako rasporedite preko krempita fila i lepo poravnajte. Vratite u frižider da se žele malo stegne.
Na kraju kolač premažite čvrsto umućenom slatkom pavlakom i pokrijte drugom korom koju ste prethodno iseckali na kvadrate željene veličine, kako bi se krempita lakše sekla. Ohladite u frižideru barem 3 sata.
Pre posluženja pospite prah šećerom.
PRIJATNO!