Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Predlažemo vam za nedeljni ručak

Nedeljni rucak

Bakina domaća supa

Sastojci:

  • 400 gr. pilećeg mesa
  • 1 komad većeg celera
  • 3 šargarepe
  • 1 veći peršun
  • 1 manji krompir
  • 1 mala glavica luka
  • nekoliko zrna bibera
  • domaći rezanci ili knedle za supu
  • 1 kašika začina
  • malo soli
  • malo seckanog lista celera ili peršuna

Priprema:

Meso dobro oprati i staviti u veći lonac, dodati šargarepu i celer iseckane na kockice, koren peršuna, ceo krompir, manja glavica luka i malo bibera u zrnu. Sve to naliti vodom, i kuvati na kraju šporeta. Lonac naliti vodom da bude pun i više ne dolivati u toku kuvanja i pustiti lagano da.  Meso, krompir i luk izvaditi i dodati rezance. 

U supu dodamo i malo seckanog lista celera ili peršuna, začina i soli po ukusu. Supa provri još 2-3 minuta i sklanja se sa šporeta. 

Rolovano pile sa krompirom iz rerne

Sastojci:

  • 1 kg belog krompira
  • 4 supene kašike ulja
  • 3 kafene kašičice soli
  • so
  • 100 g prezle
  • 50 g miks povrća
  • 0,5 veze peršuna

Priprema: 

Počnite sa odkoštavanjem pileta. Skinite krilca i sklonite ih za drugi recept. Pile zatim secite po sredini i oslobađajte meso uz rezove blizu kosti. Pileće meso dobro usolite, pospite biberom ukoliko želite i onda premažite pesto sosom. Izrendajte limunovu koru preko mesa, poređajte sušeni paradajz i za kraj zarolajte piletinu i vežite je kanapom za meso.

Krompir isecite na rezove, ubacite u činiju i sipajte preko njega suncokretovo ulje, a zatim posolite. Dodajte prezle i dodatak jelima od povrća i promešajte. Krompir prebacite u peh, preko (po sredini), dodajte meso i pospite peršun preko krompira.

Sve pecite u rerni zagrejanoj na oko 190 stepeni, 40 minuta.

Francuska krempita sa šumskim voćem

Sastojci:

Za kore:

  • 500 g lisnatog testa

Za fil:

  • 800 ml mleka
  • 1 pakovanje fila za krempitu

Za voćni žele:

  • 500 g smrznutog šumskog voća
  • 100 g šećera
  • 1 kašičica arome vanile
  • 100 ml vode
  • 50 g gustina

Još:

  • 400 ml slatke pavlake
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Odledite smrznuto lisnato testo i oklagijom razvaljajte dve tanke kore približnih dimenzija oko 38×25 cm. Prebacite u veliki pleh od rerne, izbockajte viljuškom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, 15-20 minuta dok ne dobiju zlatno žutu boju.

Sipajte u posudu mleko, dodajte prašak iz kesice za „Krempita fil“ i mikserom dobro umutite na najvećoj brzini, 3-5 minuta dok ne dobijete finu glatku kremu.

Fil odmah rasporedite preko prve kore i lepo poravnajte. Budite brzi kako bi što lepše rasporedili fil, jer se hlađenjem steže. Stavite krempitu u frižider dok pripremate voćni žele.

Stavite u šerpu smrznuto šumsko voće (mešavinu malina, borovnica,  jagoda), dodajte šećer i aromu vanile, kao i polovinu vode (50 ml) pa zagrevajte na jačoj vatri dok se voće ne otopi i proključa. Smanjite vatru, prokuvajte par minuta da se voće raspadne pa skinite sa vatre i dodatno usitnite štapnim mikserom u voćni sos.

U ostatku vode razmutite gustin pa ukuvajte u voćni sos, ulivajući u tankom mlazu i sve vreme mešajući žicom. Kuvajte par minuta dok se ne zgusne.

Prohladite 10-15 minuta uz povremeno mešanje, pa još topli žele polako rasporedite preko krempita fila i lepo poravnajte. Vratite u frižider da se žele malo stegne.

Na kraju  kolač premažite čvrsto umućenom slatkom pavlakom i pokrijte drugom korom koju ste prethodno iseckali na kvadrate željene veličine, kako bi se krempita lakše sekla. Ohladite u frižideru barem 3 sata.

Pre posluženja pospite prah šećerom.

PRIJATNO!



Tagovi:
Pročitajte još: