Šaran na seljački način
Sastojci:
- 2 šarana, očišćena, oprana i isečena na komade
- aleva paprika, po ukusu
- začin od bilja, po ukusu
- brašno za uvaljavanje ribe
- so, po ukusu
- ulje, za prženje
Priprema:
Očistite šarana, operite ga pod hladnom vodom i pažljivo uklonite glavu i rep. Isecite ga na komade približno jednake veličine.
Posolite svaki komad šarana sa svih strana, po ukusu.
U dubljoj činiji pomešajte brašno, alevu papriku i začin od bilja.
Svaki komad šarana uvaljajte u brašno i začinsku smesu sa obe strane, dobro ga obložiti smesom.
U dubokoj tavi zagrejte ulje na srednje jakoj vatri.
Pažljivo spuštajte pripremljene komade šarana u vrelo ulje. Pržite ih sa obe strane dok ne postanu lepo zlatno smeđi i hrskavi. Pazite da ne pretrpate tavu kako biste omogućili ravnomerno prženje ribe.
Izvadite prženi šaran iz tave i stavite ga na papirni ubrus da upije višak ulja.
Francuska salata
Sastojci:
- kesa smrznute mešavine povrća za salatu (krompir, grašak, šargarepa, šećerac, celer)
- oko 50g kiselih krastavčića
- kisela jabuka
- 200 g posnog majoneza
- supena kašika suvog biljnog začina
- kafena kašičica senfa
- so
Priprema:
Obarite mešavinu povrća u vodi koju ste začinili suvim biljnim začinom. Vodite računa da se povrće ne prekuva, već da ostane čvrsto na zalogaj. Dovoljno je desetak minuta u kipućoj vodi. Kad se povrće obari, procedite ga i ostavite da se hladi i cedi.
Za to vreme oljuštite jabuku i isecite je na sitne kockice. Isto tako iseckajte i krastavčiće.
U čistoj vangli pomešajte povrće, iseckanu jabuku i krastavčiće. Dodajte senf i majonez i lagano mešajte dok se masa ne ujednači. Ukoliko je potrebno, dosolite salatu.
Servirajte je hladnu.
Posni čokoladni kolač sa orasima i bananama
Sastojci:
Za kolač:
- 3 zrele banane
- 100 g šećera
- 100 ml ulja
- 200 ml vode
- 250 g brašna
- 2 kašike kakaa u prahu
- 1 kesica praška za pecivo
- 100 g mlevenih oraha
- Prstohvat soli
Za glazuru:
- 100 g posne čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema:
U činiji izgnječite banane viljuškom dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte šećer, ulje i vodu, pa dobro promešajte.
U drugoj posudi pomešajte brašno, kakao, prašak za pecivo, prstohvat soli i mlevene orahe.
Suve sastojke postepeno dodajte u mokru smesu, mešajući dok ne dobijete glatko testo bez grudvica.
Izlijte smesu u podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, dok čačkalica ne izađe čista.
Otopite posnu čokoladu sa uljem na pari i prelijte ohlađeni kolač.
PRIJATNO!