Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Predlažemo vam za nedeljni ručak

Recept

Šaran na seljački način

Sastojci:

  • 2  šarana, očišćena, oprana i isečena na komade
  • aleva paprika, po ukusu
  • začin od bilja, po ukusu
  • brašno za uvaljavanje ribe
  • so, po ukusu
  • ulje, za prženje

Priprema:

Očistite šarana, operite ga pod hladnom vodom i pažljivo uklonite glavu i rep. Isecite ga na komade približno jednake veličine.

Posolite svaki komad šarana sa svih strana, po ukusu.

U dubljoj činiji pomešajte brašno, alevu papriku i začin od bilja.

Svaki komad šarana uvaljajte u brašno i začinsku smesu sa obe strane, dobro ga obložiti smesom.

U dubokoj tavi zagrejte ulje na srednje jakoj vatri.

Pažljivo spuštajte pripremljene komade šarana u vrelo ulje. Pržite ih sa obe strane dok ne postanu lepo zlatno smeđi i hrskavi. Pazite da ne pretrpate tavu kako biste omogućili ravnomerno prženje ribe.

Izvadite prženi šaran iz tave i stavite ga na papirni ubrus da upije višak ulja.

Francuska salata

Sastojci:

  • kesa smrznute mešavine povrća za salatu (krompir, grašak, šargarepa, šećerac, celer)
  • oko 50g kiselih krastavčića 
  • kisela jabuka
  • 200 g posnog majoneza
  • supena kašika suvog biljnog začina
  • kafena kašičica senfa
  • so

Priprema:

Obarite mešavinu povrća u vodi koju ste začinili suvim biljnim začinom. Vodite računa da se povrće ne prekuva, već da ostane čvrsto na zalogaj. Dovoljno je desetak minuta u kipućoj vodi. Kad se povrće obari, procedite ga i ostavite da se hladi i cedi.

Za to vreme oljuštite jabuku i isecite je na sitne kockice. Isto tako iseckajte i krastavčiće.

U čistoj vangli pomešajte povrće, iseckanu jabuku i krastavčiće. Dodajte senf i majonez i lagano mešajte dok se masa ne ujednači. Ukoliko je potrebno, dosolite salatu.

Servirajte je hladnu.

Posni čokoladni kolač sa orasima i bananama

Sastojci:

Za kolač:

  • 3 zrele banane
  • 100 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 200 ml vode
  • 250 g brašna
  • 2 kašike kakaa u prahu
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 100 g mlevenih oraha
  • Prstohvat soli

Za glazuru:

  • 100 g posne čokolade
  • 2 kašike ulja

Priprema:

U činiji izgnječite banane viljuškom dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte šećer, ulje i vodu, pa dobro promešajte.

U drugoj posudi pomešajte brašno, kakao, prašak za pecivo, prstohvat soli i mlevene orahe.

Suve sastojke postepeno dodajte u mokru smesu, mešajući dok ne dobijete glatko testo bez grudvica.

Izlijte smesu u podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, dok čačkalica ne izađe čista.

Otopite posnu čokoladu sa uljem na pari i prelijte ohlađeni kolač.

PRIJATNO!

Tagovi:
Pročitajte još: