Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Predlažemo vam za nedeljni ručak

Recept

Kisela čorba

Sastojci: 

  • 500 gr mesa (može pileće)
  • 2 glavice crnog luka
  • šolja graška
  • 1 krompir
  • veza zeleni
  • 180 g kisele pavlake
  • svež peršun
  • 2 jajeta
  • 1 limun
  • so, biber u zrnu

Priprema:

Sitno iseći luk, pa ga dinstati na malo masnoće i tihoj vatri Kada luk postane staklast, dodati meso očišćeno od žila i isečeno na sitne kocke

Dinstati meso dok ne porumeni, a potom dodati povrće isečeno na kockice. Začiniti po ukusu. Kada meso omekša, naliti vodom do vrha suda i ostaviti na tihoj vatri da se krčka

Kada je čorba gotova, u posebnom sosu umutiti jaje, pavlaku i limun

Skloniti čorbu sa vatre, tek malo prohladiti, pa lagano, uz neprestano mešanje dodavati belu smesu. Čorba ne sme biti pretopla da jaje iz mase ne bi počelo da se kuva, ali ne sme biti ni prehladna.

Služiti posuto svežim peršunom

Italijanske ćufte u sosu od paradajza

Sastojci:

  • 50-100 g prezli od svežeg hleba
  • 180 ml mleka ili vode
  • 450g mlevenog mešanog mesa
  • 2 kašike sitno iseckanog peršuna
  • 1 čen belog luka
  • 1 veliko jaje
  • 2 kašike rendanog parmezana
  • 2 kašike rendanog „Pecorino Romano“ sira
  • 2 kašike suvog belog vina (opciono)
  • Prstohvat soli
  • 60 ml šolje maslinovog ulja, plus još po potrebi
  • mala glavica crnog luka, sitno iseckan
  • 1 litar pasiranog paradajza
  • Prstohvat crvene paprike (opciono)
  • 1 mala šargarepa, oljuštena i presečena na pola
  • Šaka svežeg bosiljka

Priprema:

U manjoj posudi, pomešajte prezle sa mlekom (ili vodom) i ostavite da se natapaju oko pet minuta, dok hleb ne upije tečnost.

Iseckajte peršun na sitno i narendajte beli luk. Lagano umutite jaje. U velikoj posudi, pomešajte natopljene prezle, mleveno meso, peršun, beli luk, jaje, rendane sireve i po želji belo vino. Dodajte prstohvat soli i sve dobro izmešajte.

Uzmite komadić smese (veličine oraha) i oblikujte kuglice. Trebalo bi da dobijete oko 12 kuglica.

U dubokom tiganju ili livenom loncu zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte polovinu ćufti i propržite ih sa svih strana dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju (oko pet minuta). Prebacite na tanjir i ponovite sa ostatkom smese.

U istu posudu u kojoj ste pržili ćufte, dodajte još malo maslinovog ulja i dodajte sitno iseckan crni luk. Pržite ga dok ne postane mekan. Zatim dodajte pasirani paradajz, šargarepu, crvenu papriku (ako koristite) i prstohvat soli. Sipajte čašu vode u praznu flašu ili tetrapak od pasiranog paradajza, protresite i dodajte u sos. Dobro promešajte.

Vratite ćufte u posudu sa sosom, rasporedite ih ravnomerno i delimično poklopite. Kuvajte na srednje jakoj vatri oko 15 minuta, povremeno smanjujući temperaturu da ne bi previše ključalo. Nakon toga, sklonite poklopac i kuvajte još 15-20 minuta, dok sos ne postane gust i ćufte se ne skuvaju do kraja.

Dodajte sveže iseckan bosiljak u sos i pažljivo promešajte. Poslužite ćufte sa malo sosa preko i pospite rendanim parmezanom. Služite uz svež hleb ili pire.

Čokoladna salama s pistaćima

Sastojci:

  • 200 g tamne čokolade (70% kakaoa)
  • 100 g putera, omekšanog
  • 100 g običnog keksa, izlomljenog na komadiće
  • 80 g pistaća 
  • 50 g kakao praha, prosejanog
  • 100 g šećera u prahu, prosejanog
  • 1 čašica likera (po želji)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 prstohvat soli
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Keks grubo izlomite na manje komadiće i ostavite sa strane.

Otopite tamnu čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj pećnici, vodeći računa da se ne pregreje. Ostavite je da se malo ohladi.

U posudi umutite omekšali puter sa šećerom u prahu dok ne postane kremasto. Dodajte vanilu, liker (po želji) i prstohvat soli. Umešajte otopljenu čokoladu u puter dok ne dobijete glatku i ujednačenu smesu.

U smesu dodajte izlomljeni keks, kakao prah i pistaće koje ste oljuštili i iseckali. Sve dobro sjedinite dok se sastojci ravnomerno rasporede.

Na papir za pečenje izručite smesu i oblikujte je u cilindar (debljine salame). Umotajte u papir za pečenje i pažljivo stegnite krajeve da zadrži oblik.

Stavite čokoladnu salamu u frižider na najmanje 4 sata (ili preko noći) da se potpuno stegne.

Pre serviranja, pospite čokoladnu salamu šećerom u prahu i isecite je na tanke kriške.

PRIJATNO!



Tagovi:
Pročitajte još: