Paprikaš od povrća sa posnim knedlama
Sastojci:
Za paprikaš:
- 3 srednja krompira
- 2 šargarepe
- 1 crvena paprika
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 3 kašike ulja
- 1 kašika mlevene paprike
- 1 kašika brašna
- 1 l vode ili povrtnog bujona
- So i biber (po ukusu)
- Veza peršuna (za garniranje)
Za posne knedle:
- 100 g brašna
- 50 ml vode
- Prstohvat soli
Priprema:
Oljuštite i isecite krompir na kockice, šargarepu na kolutove, a papriku na trakice. Sitno iseckajte crni i beli luk. U šerpi zagrejte ulje i propržite crni luk dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i kratko propržite. Ubacite šargarepu i papriku, propržite još nekoliko minuta, pa dodajte krompir. Pospite brašnom i mlevenom paprikom, dobro promešajte i prelijte vodom ili bujonom. Kuvajte na srednjoj vatri dok povrće ne omekša.
U činiji pomešajte brašno, vodu i so dok ne dobijete glatko testo. Kašičicom vadite male knedle i spuštajte ih direktno u paprikaš dok vri. Kuvajte još 10 minuta dok knedle ne omekšaju.
Garnirajte paprikaš seckanim peršunom.
Salata od kiselog kupusa
Sastojci:
- srednja glavica kiselog kupusa
- 10 zrna crnog bibera
- par listova lovora
- 2 glavice belog luka
- oko 150 ml ulja
Priprema:
Glavicu kiselog kupusa isecite na rezanca i isperite ukoliko je kupus previše slan. Stavite u dublju šerpu, nalijte vodom da ogrezne, stavite biber i lovorov list, pa ostavite da se kuva desetak minuta na umerenoj vatri. Kada kupus omeška, procedite ga i ostavite sa strane da se ohladi.
Beli luk sitno iseckajte, dodajte u kupus i ulje, pa sve dobro izmešajte. Gotovu salatu držite u frižideru do posluživanja.
Posna čoko cimet torta
Sastojci:
Kore:
- 250g brašna
- 2 kašike kakaoa
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica cimeta
- 250 ml kisele vode
- 120 ml ulja
- 150g šećera
- 3 pune kašike džema
Premaz:
- 6 kašika džema
- 10 kašika mlevenih oraha
Preliv:
- 200 g posne čokolade
- 6 kašika ulja
Fil:
- 1 l ovsenog mleka
- 6 kašika šećera
- 9 kašika gustina
- 100 g posne čokolade
- 150 g margarina posnog
- 3 kašike šećera u prahu
Priprema:
Pomešati brašno, kakao, sodu bikarbonu i cimet. Dodati šećer, vodu, ulje i džem. Mešati da se masa ujednači i od dobijene mase ispeći tri korice u kalupu 20 x 30 cm.
Može se peći i jedna kora u velikom plehu od rerne pa je preseći na tri lente. Korice peći na 180°C oko 15 minuta.
U malo mleka razmutiti gustin i zakuvati u preostalom zaslađenom mleku. U toplo dodati izlomljenu čokoladu pa ohladiti.
Margarin penasto umutiti sa šećerom u prahu i sjediniti sa ohlađenim filom.
Pomešati džem i orahe pa svaku koru time premazati, a zatim preko toga preliti sa rastopljenom čokoladom i uljem.
Kada se čokolada stegne filovati korice.
Odgore narendajte čokoladu ili je istopite pa premažite celu tortu.
PRIJATNO!