Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Predlažemo vam za nedeljni ručak

Recept

Paprikaš od povrća sa posnim knedlama

Sastojci:

Za paprikaš:

  • 3 srednja krompira
  • 2 šargarepe
  • 1 crvena paprika
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašika mlevene paprike
  • 1 kašika brašna
  • 1 l vode ili povrtnog bujona
  • So i biber (po ukusu)
  • Veza peršuna (za garniranje)

Za posne knedle:

  • 100 g brašna
  • 50 ml vode
  • Prstohvat soli

Priprema:

Oljuštite i isecite krompir na kockice, šargarepu na kolutove, a papriku na trakice. Sitno iseckajte crni i beli luk. U šerpi zagrejte ulje i propržite crni luk dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i kratko propržite. Ubacite šargarepu i papriku, propržite još nekoliko minuta, pa dodajte krompir. Pospite brašnom i mlevenom paprikom, dobro promešajte i prelijte vodom ili bujonom. Kuvajte na srednjoj vatri dok povrće ne omekša.

U činiji pomešajte brašno, vodu i so dok ne dobijete glatko testo. Kašičicom vadite male knedle i spuštajte ih direktno u paprikaš dok vri. Kuvajte još 10 minuta dok knedle ne omekšaju.

Garnirajte paprikaš seckanim peršunom.

Salata od kiselog kupusa

Sastojci:

  • srednja glavica kiselog kupusa
  • 10 zrna crnog bibera
  • par listova lovora
  • 2 glavice belog luka
  • oko 150 ml ulja

Priprema:

Glavicu kiselog kupusa isecite na rezanca i isperite ukoliko je kupus previše slan. Stavite u dublju šerpu, nalijte vodom da ogrezne, stavite biber i lovorov list, pa ostavite da se kuva desetak minuta na umerenoj vatri. Kada kupus omeška, procedite ga i ostavite sa strane da se ohladi.

Beli luk sitno iseckajte, dodajte u kupus i ulje, pa sve dobro izmešajte. Gotovu salatu držite u frižideru do posluživanja.

Posna čoko cimet torta

Sastojci:

Kore:

  • 250g brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica cimeta
  • 250 ml kisele vode
  • 120 ml ulja
  • 150g  šećera
  • 3 pune kašike džema

Premaz:

  • 6 kašika džema
  • 10 kašika mlevenih oraha

Preliv:

  • 200 g posne čokolade
  • 6 kašika ulja

Fil:

  • 1 l ovsenog mleka 
  • 6 kašika šećera
  • 9 kašika gustina
  • 100 g posne čokolade
  • 150 g margarina posnog
  • 3 kašike šećera u prahu

Priprema:

Pomešati brašno, kakao, sodu bikarbonu i cimet. Dodati šećer, vodu, ulje i džem. Mešati da se masa ujednači i od dobijene mase ispeći tri korice u kalupu 20 x 30 cm.

Može se peći i jedna kora u velikom plehu od rerne pa je preseći na tri lente. Korice peći na 180°C oko 15 minuta.

U malo mleka razmutiti gustin i zakuvati u preostalom zaslađenom mleku. U toplo dodati izlomljenu čokoladu pa ohladiti.

Margarin penasto umutiti sa šećerom u prahu i sjediniti sa ohlađenim filom.

Pomešati džem i orahe pa svaku koru time premazati, a zatim preko toga preliti sa rastopljenom čokoladom i uljem.

Kada se čokolada stegne filovati korice.

Odgore narendajte čokoladu ili je istopite pa premažite celu tortu.

PRIJATNO!



Tagovi:
Pročitajte još: