Posna krem čorba od šampinjona
Sastojci:
- 500 g šampinjona
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- Ulje
- Veza peršuna
- Slani začin od povrća
- Biber, majoran, mirođija
Priprema:
Operite, izrendajte ili iseckajte šampinjone na sitne komade. U većoj šerpi zagrejte malo ulja, pa dodajte šampinjone. Dinstajte ih nekoliko minuta dok ne omekšaju i puste svoj sok.
Dodajte iseckani crni luk u šerpu sa šampinjonima. Nastavite da dinstate dok luk ne postane staklast.
U šerpu sa šampinjonima i lukom dodajte pola čaše vode. Nastavite sa dinstanjem još desetak minuta. Nakon toga, ostavite smesu da se malo ohladi.
Dodajte iseckani beli luk u smesu i prebacite sve u blender. Mutite smesu dok ne postane kremasta i glatka.
Vratite kremastu smesu nazad u šerpu. Dodajte kašičicu slanog začina od povrća, malo bibera, prstohvat mirođije i majorana za dodatnu aromu. Promešajte sve sastojke.
Stavite šerpu na šporet i kuvajte čorbu na laganoj vatri sve dok ne proključa. Ova faza će doprineti sjedinjavanju svih ukusa i aroma.
Poslužite toplu krem čorbu od šampinjona u činijama, posutu iseckanim peršunom za dodatnu svežinu.
Posne špagete u crnom vinu
Sastojci:
- 250g posnih špageta
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 crni luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1/2 šolje crnog vina
- 1 konzerva pasiranih paradajza (oko 400g)
- 1 kašičica sušenog bosiljka
- 1/2 kašičice sušenog origana
- So i biber po ukusu
- Sveži peršun za dekoraciju
Priprema:
Skuvajte posne špagete prema uputstvu na pakovanju. Ocedite ih i ostavite sa strane.
U dubokoj šerpi, zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte sitno iseckan crni luk i beli luk u šerpu i dinstajte dok ne postanu staklasti, što traje oko 3-4 minuta. Dodajte crno vino u šerpu i kuvajte nekoliko minuta dok alkohol ispari, a vino postane mirišljavo. Dodajte pasirane paradajze, sušeni bosiljak, sušeni origano, so i biber prema ukusu.
Promešajte sve sastojke i pustite da se sos kuva na niskoj vatri oko 10-15 minuta kako bi se ukusi sjedinili.
Kada je sos gotov, prelijte ga preko kuvanih špageta.
Po želji, dekorišite svežim peršunom.
Štrudla sa makom
Sastojci:
- 1 kg brašna
- šolja ulja
- supena kašika šećera
- ravna kašika soli
- kvasac
- 600 ml vode
- mak (količina koliko je testo teško)
Priprema:
U zavisnosti od toga koji kvasac koristite, svež ili suvi, odredite koliko je vremena potrebno za fermentaciju, kako biste ga na vreme razmutili. Dakle, u manju posudu sipajte kvasac, dodajte malo vode i brašna. Promešajte, pokrijte čistom platnenom salvetom i ostavite na toplom, da otpočne proces fermentacije. Kako biste pojačali fermentaciju, možete dodati pola kafene kašičice šećera.
Sipajte dve trećine brašna u vanglu za mešenje, dodajte so i šećer i sve izmešajte nasuvo. Kad kvasac bude spreman, sipajte ga u pripremljeno brašno i zamesite sa šest decilitara mlake vode. Željeno testo treba da bude ređe od hlebnog, a gušće od testa za palačinke. Prekrijte vanglu platnenom salvetom i ostavite da testo naraste.
Nakon pola sata, u testo sipajte ulje i premesite ga dodajući ostatak brašna. Dobijeno testo podelite na četiri dela i opet ga prekrijte platnenom salvetom da ponovo naraste. Nakon 15-20 minuta, oklagijom razvijte kore za štrudlu, ne suviše tanke, ne suviše debele.
Štrudlu filujete onolikom količinom maka koliko je testo teško. Možete koristiti i mlevene orahe i rogač. Kad savijete štrudlu, stavite je u pleh na pakpapir i pecite.
Prijatno!