Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Predlažemo vam za nedeljni ručak

Recept

Posna krem čorba od šampinjona

Sastojci:

  • 500 g šampinjona
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • Ulje
  • Veza peršuna
  • Slani začin od povrća
  • Biber, majoran, mirođija

Priprema:

Operite, izrendajte ili iseckajte šampinjone na sitne komade. U većoj šerpi zagrejte malo ulja, pa dodajte šampinjone. Dinstajte ih nekoliko minuta dok ne omekšaju i puste svoj sok. 

Dodajte iseckani crni luk u šerpu sa šampinjonima. Nastavite da dinstate dok luk ne postane staklast.

U šerpu sa šampinjonima i lukom dodajte pola čaše vode. Nastavite sa dinstanjem još desetak minuta. Nakon toga, ostavite smesu da se malo ohladi.

Dodajte iseckani beli luk u smesu i prebacite sve u blender. Mutite smesu dok ne postane kremasta i glatka.

Vratite kremastu smesu nazad u šerpu. Dodajte kašičicu slanog začina od povrća, malo bibera, prstohvat mirođije i majorana za dodatnu aromu. Promešajte sve sastojke.

Stavite šerpu na šporet i kuvajte čorbu na laganoj vatri sve dok ne proključa. Ova faza će doprineti sjedinjavanju svih ukusa i aroma.

Poslužite toplu krem čorbu od šampinjona u činijama, posutu iseckanim peršunom za dodatnu svežinu.

Posne špagete u crnom vinu 

Sastojci:

  • 250g posnih špageta
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 crni luk, sitno iseckan
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1/2 šolje crnog vina
  • 1 konzerva pasiranih paradajza (oko 400g)
  • 1 kašičica sušenog bosiljka
  • 1/2 kašičice sušenog origana
  • So i biber po ukusu
  • Sveži peršun za dekoraciju

Priprema:

Skuvajte posne špagete prema uputstvu na pakovanju. Ocedite ih i ostavite sa strane.

U dubokoj šerpi, zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte sitno iseckan crni luk i beli luk u šerpu i dinstajte dok ne postanu staklasti, što traje oko 3-4 minuta. Dodajte crno vino u šerpu i kuvajte nekoliko minuta dok alkohol ispari, a vino postane mirišljavo. Dodajte pasirane paradajze, sušeni bosiljak, sušeni origano, so i biber prema ukusu.

Promešajte sve sastojke i pustite da se sos kuva na niskoj vatri oko 10-15 minuta kako bi se ukusi sjedinili.

Kada je sos gotov, prelijte ga preko kuvanih špageta.

Po želji, dekorišite svežim peršunom.

Štrudla sa makom

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • šolja ulja 
  • supena kašika šećera
  • ravna kašika soli
  • kvasac
  • 600 ml vode
  • mak (količina koliko je  testo teško)

Priprema: 

U zavisnosti od toga koji kvasac koristite, svež ili suvi, odredite koliko je vremena potrebno za fermentaciju, kako biste ga na vreme razmutili. Dakle, u manju posudu sipajte kvasac, dodajte malo vode i brašna. Promešajte, pokrijte čistom platnenom salvetom i ostavite na toplom, da otpočne proces fermentacije.  Kako biste pojačali fermentaciju, možete dodati pola kafene kašičice šećera. 

Sipajte dve trećine brašna u vanglu za mešenje, dodajte so i šećer i sve izmešajte nasuvo. Kad kvasac bude spreman, sipajte ga u pripremljeno brašno i zamesite sa šest decilitara mlake vode. Željeno testo treba da bude ređe od hlebnog, a gušće od testa za palačinke. Prekrijte vanglu platnenom salvetom i ostavite da testo naraste. 

Nakon pola sata, u testo sipajte ulje i premesite ga dodajući ostatak brašna. Dobijeno testo podelite na četiri dela i opet ga prekrijte platnenom salvetom da ponovo naraste. Nakon 15-20 minuta, oklagijom razvijte kore za štrudlu, ne suviše tanke, ne suviše debele. 

Štrudlu filujete onolikom količinom maka koliko je testo teško. Možete koristiti i mlevene orahe i rogač. Kad savijete štrudlu, stavite je u pleh na pakpapir i pecite. 

Prijatno!

Tagovi:
Pročitajte još: