Krem supa od šargarepe i karfiola
Sastojci:
- 1 kašika korijandera (semenke)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 veći crni luk
- 2 čena belog luka
- 5 srednjih šargarepa (oko 500 g)
- 2 – 3 kašičice biljnog začina
- 1 manji karfiol (glavica)
- 1/2 kašičice rendane limunove kore
- 2 kašike isceđenog limunovog soka
- čili, so, biber
Priprema:
Dobro zagrejte tiganj, dodajte semenke korijandera, pa ih pecite dok ne zamirišu i postanu zlatno-braon boje.
Pržene semenke krupno sameljite.
U posudu u kojoj ćete kuvati supu stavite ulje, zagrejte ga, dodajte sitno seckani crni luk i pržite dok ne omekša i ne dobije zlatnu boju. Ubacite sitno iseckan beli luk i kratko propržite dok ne zamiriše. Zatim, dodajte isečenu šargarepu, mleveni korijander, biljni začin i 1,5 l vode. Kada voda proključa, kuvajte još pet minuta bez mešanja.
Umešajte cvetove karfiola, poklopite i kuvajte oko 10 minuta dok karfiol ne omekša.
Sklonite supu sa šporeta, pa je izmiksajte štapnim mikserom ili blenderom dok ne dobijete glatku strukturu.
Neposredno pre serviranja dodajte čili, limunovu koricu i sok.
Kiseli kupus sa suvim mesom, slaninom i šljivama
Sastojci:
- 1 kg kiselog kupusa
- 300 g suvog mesa (rebarca ili suva kolenica)
- 200 g dimljene slanine
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 10–12 suvih šljiva
- 1 kašika svinjske masti
- 1 lovorov list
- 1 kašičica crvene paprike
- so i biber po ukusu
- 200 ml bujona od povrća (ili vode)
Priprema:
U velikoj šerpi zagrejte mast (ili ulje), pa dodajte suvo meso i slaninu. Pržite nekoliko minuta, dok slanina ne postane hrskava, a meso ne počne da pušta aromu. Dodajte sitno seckani crni luk i beli luk, pa dinstajte dok luk ne omekša i dobije zlatnu boju. Zatim, dodajte kolutove šargarepe i promešajte sve zajedno. Dodajte kupus u šerpu, promešajte i pustite da se malo zaprži sa ostalim sastojcima, oko 5 minuta. Dodajte lovorov list, crvenu papriku, suve šljive i promešajte. Po potrebi dosolite (zavisno od slanoće kupusa) i pobiberite. Prelijte supom ili vodom, poklopite šerpu i smanjite vatru.
Kuvajte sve na laganoj temperaturi oko 1,5 do 2 sata, dok kupus ne omekša, a svi ukusi se sjedine. Povremeno proveravajte i po potrebi dolijte još malo vode ili supe.
Dodajte i kašičicu kima ili malo bibera u zrnu. Ako volite da kupus bude malo gušći, možete napraviti blagu zapršku (kašika brašna propržena na malo ulja) i dodati u jelo pred kraj kuvanja.
Punjene urme u čokoladi
Sastojci:
- urme (količina proizvoljna)
- orasi ili bademi
- crna čokolada za kuvanje
- bela čokolada za kuvanje
Priprema:
Ukloniti koštice iz urmi. Kada ste ih očistili, napunite ih orasima ili bademima, po želji.
Otopite posebno crnu, i posebno belu čokoladu sa malo ulja.
Nakon što ste to uradili, umačite urme jednu po jednu u crnu čokoladu i poređajte ih na tanjir obložen papirom za pečenje da biste kasnije lakše odvojili urme.
Kada završite, stavite urme u zamrzivač na nekoliko minuta, samo da se čokolada stvrdne.
Belu, otopljenu čokoladu stavite u kesu ili kalup za dekoraciju. Izvadite urme iz zamrzivača i ukrasite ih belom čokoladom. Vratite ih na kratko u zamrzivač da se bela čokolada stvrdne.
Nakon toga, urme prebacite u drugu posudu i stavite u frižider do serviranja.
Prijatno!