Potaž od pečenog karfiola
Sastojci:
- 500 g karfiola
- 1 crni ili ljubičasti luk
- 2 manja krompira
- ½ glavice belog luka
- nekoliko grančica majčine dušice ili žalfije
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- malo bibera
- nekoliko šnita pancete
- 500 ml pavlake za kuvanje 10% mlečne masti
- 300 ml vode
- so, po ukusu
- ½ kašičice muskatnog oraha
- prepečeni hleb, za serviranje
- vlašac, za serviranje
Priprema:
Rernu zagrejte na 210 °C. U posudu za pečenje stavite karfiol, luk, krompir, beli luk, majčinu dušicu i nekoliko šnita pancete. Pobiberite, prelijte maslinovim uljem i pecite oko 40 minuta da povrće omekša. Kada je povrće omekšalo, sklonite pancetu sa strane a ostatak povrća preručite u šerpu, nalijte vodu i 500 ml pavlake za kuvanje. Pustite da provri na srednjoj jačini. Začinite solju i muskatnim orahom, a zatim izmiksajte štapnim mikserom. Servirajte uz hrskavi prepečni hleb, slaninicu koja se pekla sa povrćem, seckanim svežim vlašcem i malo malo maslinovog ulja.
Brze nudle sa povrćem
Sastojci:
- povrće u odnosu koji vama odgovara):
- kupus
- šargarepa
- brokoli
- paprika
- šampinjoni
- mladi crni luk
- beli luk
- ½ pakovanja pirinčanih nudli
- 2 jajeta
- komadić putera za prženje jaja
Sastojci za sos:
- 2-3 kašike soja sosa po želji
- 1 kašika ojster sosa
- 1 kašika pirinčanog sirćeta (kao zamenu možete staviti belo balzamsko sirće)
- 1 kašičica gustina
- ½ kašičice mlevenog đumbira
- ¼ kašičice bibera
Sastojci za serviranje:
- seckani peršun
- seckani mladi luk
- kuvane edamame
Priprema:
Povrće operite a zatim sve isecite na komade približno jednakih veličina i odložite sa strane. Zatim u manjoj činiji pripremite sos. Pomešajte soja sos, ojster sos, pirinčano sirće, biber, đumbir, gustin i 60-70 ml hladne vode. Zatim, na tiganju sa malo putera ispržite kajganu od dva jajeta. Sklonite jaja iz tiganja. Sada nudle stavite u šerpu sa provrelom i posoljenom vodom, isključite ringlu, poklopite i ostavite da stoje 4-5 minuta dok vi pripremite ostalo. U tiganju u kojem ste ispržili jaja, ispržite povrće na jakoj vatri uz stalno mešanje. Zatim, dodajte ispžena jaja i oceđene nudle, pa odmah zalijte i sosom. Sve dobro izmešajte na vatri i odmah sklonite i poslužite. Servirajte uz navedeni zeleniš.
Voćni tiramisu
- 400 ml slatke pavlake
- 500 g maskarpone sira
- 2 vanilin šećera
- 50-60 g šećera u prahu
- sitno rendana korica limuna i limete
- maline
- borovnice
- kupine
- 1 vanilin šećer
- 2 kašike meda po ukusu
- piškote
- sok od maline
Priprema:
Voće sipajte u činiju pa dodajte med i vanilin šećer. Izmešajte i ostavite sa strane, dok pripremate fil. Mikserom umutite slatku pavlaku a zatim dodajte maskarpone sir, vanilin šećer, šećer u prahu i koricu citrusa. Izmutite da se svi sastojci sjedine. Sok od maline dobro promućkajte pa sipajte u manju činiju. U čašu stavite jednu piškotu prepolovljenu na dva dela i umočenu u sok od maline. Zatim stavite maskarpone fil, zatim voće. Ponovite još jednom pa ukrasite svežom nanom i kriškom limete. Najbolje je da ovaj desert pojedete istog dana.
PRIJATNO!