Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Predlažemo vam za nedeljni ručak

Recept

Bela čorba

Sastojci: 

  • 500 g pilećeg mesa (najbolje belo meso ili bataci)
  • 1 veći krompir
  • 2 šargarepe
  • 1 peršun (koren i listovi)
  • 1 manji celer (koren)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 l vode
  • 1 l pileće supe (može i kocka rastvorena u vodi)
  • 200 ml kisele pavlake
  • 2 kašike brašna
  • 1 žumance
  • 2-3 kašike ulja ili maslaca
  • so i biber po ukusu
  • lovorov list (opciono)
  • sok od jednog limuna

Priprema:

Pileće meso operite, isecite na manje komade i stavite u lonac sa vodom. Kuvajte dok ne postane mekano. Kada je kuvano, izvadite meso i sačuvajte vodu u kojoj se kuvalo.

Krompir, šargarepu, peršun i celer očistite i isecite na sitne kockice. Crni luk sitno iseckajte.

U drugom loncu zagrejte ulje ili maslac i dodajte iseckani crni luk. Pržite dok ne postane staklast. Dodajte brašno i pržite uz stalno mešanje dok ne postane svetlo smeđe boje. Polako dodajte vodu u kojoj se kuvalo meso i pileću supu, stalno mešajući da se ne stvore grudvice. Dodajte iseckano povrće i kuvano pileće meso. Kuvajte dok povrće ne omekša.

U posudi pomešajte kiselu pavlaku, žumance i sok od limuna. Dobro izmešajte. Dodajte nekoliko kašika vrele čorbe u smesu sa pavlakom (da se temperira) i zatim lagano umešajte sve u čorbu. Dodajte so, biber i lovorov list po ukusu. Kuvajte još pet do 10 minuta uz povremeno mešanje.

Poslužite toplu čorbu sa svežim peršunom posutim preko.

BBQ pileća krilca iz rerne

Sastojci: 

  • 1 kg pilećih krilaca (bez vrhova)
  • 200 g kečapa
  • 1 i po kašika senfa
  • 2 kašike soja sosa
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 2 kašike meda

Priprema:

Krilca isecite na pola, prebrišite ubrusom i malo posolite/začinite po ukusu.

Sos pripremite tako što ćete sjediniti sve preostale namirnice. 2/3 pripremljenog sosa sipajte preko krilaca, promešajte pa činiju pokrijte rastegljivom folijom i ostavite najmanje 2h u frižideru, a najbolje da pripremite veče pre, jer što duže stoje u marinadi biće ukusnija.

Na pleh stavite papir za pečenje i složite krilca. Pokrijte alu folijom i pecite 30 minuta na 230°C. Nakon tog vremena sklonite foliju, okrenite krilca i ponovo premažite sosom. Pecite još nekih 35-45 minuta u zavisnosti i od toga koliko su krilca pustila tečnost. U toku pečenja bez folije, okrenite krilca 1-2 puta, onoliko puta koliko mislite da je potrebno.

Gabon torta

Sastojci: 

Za fil:

  • 15 žumanaca
  • 300 g čokolade za kuvanje
  • 250 g putera
  • 350 g šećera
  • 2 vanilin šećera

Za kore:

  • 15 belanaca
  • 300 g pečenih samlevenih lešnika
  • 3 kašike brašna
  • 300 g šećera
  • 3 kašike pripremljenog fila

Priprema:

Umutite lagano žumanca sa šećerom da se potpuno istopi, pa dodajte vanilin šećer i kuvajte na pari dok se ne zgusne u fin krem. Nakon toga, uz neprestano mešanje, dodajte čokoladu otopljenu na pari. Ostavite krem da se lepo ohladi, pa mu dodajte omekšali puter i sve lepo sjedinite mikserom.

Za koru: Umutite 5 belanaca u čvrst sneg. Zatim dodajte 100 g šećera i mutite mikserom dok se šećer ne istopi. Lagano ručno umešajte 100 g lešnika, 1 kašiku brašna i 1 kašiku pripremljenog fila. Smesu za koru izlijte u pleh (po mogućstvu u okrugli zbog lepšeg izgleda), pa pecite 15 do 20 minuta na 180 stepeni, u zavisnosti od jačine vaše rerne. Postupak ponovite još dva puta kako biste ukupno dobili tri kore. Kada su kore gotove i ohlađene, složite tortu tako što ćete preko prve kore naneti fil, a zatim ponavljajte postupak sve dok imate materijala.

Poslednju koru, kao i ostatak torte, bogato premažite ostatkom fila.

Stavite tortu u frižider na nekoliko sati, ili najbolje preko noći, da se dobro ohladi i da korice upiju fil.

Dekorišite mlevenim ili seckanim pečenim lešnicima, rendanom čokoladom ili ganaš kremom i voćem po želji.

PRIJATNO!



Tagovi:
Pročitajte još: