Bela čorba
Sastojci:
- 500 g pilećeg mesa (najbolje belo meso ili bataci)
- 1 veći krompir
- 2 šargarepe
- 1 peršun (koren i listovi)
- 1 manji celer (koren)
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 l vode
- 1 l pileće supe (može i kocka rastvorena u vodi)
- 200 ml kisele pavlake
- 2 kašike brašna
- 1 žumance
- 2-3 kašike ulja ili maslaca
- so i biber po ukusu
- lovorov list (opciono)
- sok od jednog limuna
Priprema:
Pileće meso operite, isecite na manje komade i stavite u lonac sa vodom. Kuvajte dok ne postane mekano. Kada je kuvano, izvadite meso i sačuvajte vodu u kojoj se kuvalo.
Krompir, šargarepu, peršun i celer očistite i isecite na sitne kockice. Crni luk sitno iseckajte.
U drugom loncu zagrejte ulje ili maslac i dodajte iseckani crni luk. Pržite dok ne postane staklast. Dodajte brašno i pržite uz stalno mešanje dok ne postane svetlo smeđe boje. Polako dodajte vodu u kojoj se kuvalo meso i pileću supu, stalno mešajući da se ne stvore grudvice. Dodajte iseckano povrće i kuvano pileće meso. Kuvajte dok povrće ne omekša.
U posudi pomešajte kiselu pavlaku, žumance i sok od limuna. Dobro izmešajte. Dodajte nekoliko kašika vrele čorbe u smesu sa pavlakom (da se temperira) i zatim lagano umešajte sve u čorbu. Dodajte so, biber i lovorov list po ukusu. Kuvajte još pet do 10 minuta uz povremeno mešanje.
Poslužite toplu čorbu sa svežim peršunom posutim preko.
BBQ pileća krilca iz rerne
Sastojci:
- 1 kg pilećih krilaca (bez vrhova)
- 200 g kečapa
- 1 i po kašika senfa
- 2 kašike soja sosa
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 2 kašike meda
Priprema:
Krilca isecite na pola, prebrišite ubrusom i malo posolite/začinite po ukusu.
Sos pripremite tako što ćete sjediniti sve preostale namirnice. 2/3 pripremljenog sosa sipajte preko krilaca, promešajte pa činiju pokrijte rastegljivom folijom i ostavite najmanje 2h u frižideru, a najbolje da pripremite veče pre, jer što duže stoje u marinadi biće ukusnija.
Na pleh stavite papir za pečenje i složite krilca. Pokrijte alu folijom i pecite 30 minuta na 230°C. Nakon tog vremena sklonite foliju, okrenite krilca i ponovo premažite sosom. Pecite još nekih 35-45 minuta u zavisnosti i od toga koliko su krilca pustila tečnost. U toku pečenja bez folije, okrenite krilca 1-2 puta, onoliko puta koliko mislite da je potrebno.
Gabon torta
Sastojci:
Za fil:
- 15 žumanaca
- 300 g čokolade za kuvanje
- 250 g putera
- 350 g šećera
- 2 vanilin šećera
Za kore:
- 15 belanaca
- 300 g pečenih samlevenih lešnika
- 3 kašike brašna
- 300 g šećera
- 3 kašike pripremljenog fila
Priprema:
Umutite lagano žumanca sa šećerom da se potpuno istopi, pa dodajte vanilin šećer i kuvajte na pari dok se ne zgusne u fin krem. Nakon toga, uz neprestano mešanje, dodajte čokoladu otopljenu na pari. Ostavite krem da se lepo ohladi, pa mu dodajte omekšali puter i sve lepo sjedinite mikserom.
Za koru: Umutite 5 belanaca u čvrst sneg. Zatim dodajte 100 g šećera i mutite mikserom dok se šećer ne istopi. Lagano ručno umešajte 100 g lešnika, 1 kašiku brašna i 1 kašiku pripremljenog fila. Smesu za koru izlijte u pleh (po mogućstvu u okrugli zbog lepšeg izgleda), pa pecite 15 do 20 minuta na 180 stepeni, u zavisnosti od jačine vaše rerne. Postupak ponovite još dva puta kako biste ukupno dobili tri kore. Kada su kore gotove i ohlađene, složite tortu tako što ćete preko prve kore naneti fil, a zatim ponavljajte postupak sve dok imate materijala.
Poslednju koru, kao i ostatak torte, bogato premažite ostatkom fila.
Stavite tortu u frižider na nekoliko sati, ili najbolje preko noći, da se dobro ohladi i da korice upiju fil.
Dekorišite mlevenim ili seckanim pečenim lešnicima, rendanom čokoladom ili ganaš kremom i voćem po želji.
PRIJATNO!