Krem supa sa šampinjonima
Sastojci:
- 1 l bujona od povrća
- 500 g šampinjona
- 450 g krompira
- 300 g šitake gljiva
- 125 ml suvog šerija
- 3 stabljike celera
- 3-4 češnja belog luka
- 2 čajne kašičice šeri sirća ili balzamika
- 1 luk
- ½ čajne kašičice sušene majčine dušice
- so i biber po ukusu
- biljno ulje po ukusu
Priprema:
U loncu zagrejte nešto ulja pa na njemu propržite sitno naseckani luk i stabljike celera, posolite i zabiberite. Dinstajte povrće oko tri do četiri minuta dok ne omekša. Dodajte naseckani beli luk, promešajte i dinstajte još pola minuta. Sipajte suvi šeri. Dodajte naseckane šampinjone i šitake. Krčkajte sve zajedno još pet minuta.
Sipajte bujon od povrća i oguljeni krompir narezan na manje komade. Kuvajte sve zajedno oko 20 minuta, odnosno dok se krompir ne skuva do kraja. Začinite majčinom dušicom.
Štapnim blenderom napravite gustu supu. U nju dodajte sirće i so i biber po želji.
Ukrasite začinskim biljem po želji i poslužite. Deo gljiva možete zasebno prepržiti u tiganju i poslužiti kao dekoraciju. Možete dodati i tucanu papriku ili čili po želji.
Pasta sa četiri vrste sira
Sastojci:
- 500 ml mleka
- 50 g margarina
- 50 gr brašna
- 100 gr mocarela sira
- 100 gr plavog sira
- 100 gr trapista
- 100 gr parmezana
- 200 gr suve paste
- so i biber
- ulje
Priprema:
U šerpi otopiti margarin pa u njemu na srednjoj vatri pržiti brašno uz konstantno mešanje tokom 2 minuta. Dodati mleko i uz mešanje žicom kuvati dok ne dobijemo željenu gustinu. U bešamelu otopiti narendane sireve. Testeninu skuvati prema uputstvu sa pakovanja u većoj količini slane vode. Procediti skuvanu testeninu i umešati u sos od 4 sira pa poslužiti toplo. Začiniti soli i biberom po ukusu.
Engleski puding
Sastojci:
- 500g starog hleba
- 4 jaja
- 0.5l mleka
- 200g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 100g suvog grožđa
- pola kašičice cimeta
- 70g margarina
Priprema:
Iseckajte hleb na kriške i poslažite ih u vatrostalnu posudu. Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte cimet, suvo grožđe i mleko, pa prelijte preko hleba i obavezno stavite u frižider da odstoji nekoliko sati. Potom izvadite iz frižidera, preko složite komadiće margarina i pecite oko 20 minuta da puding odozgo porumeni.
PRIJATNO!