Predlažemo vam za nedeljni ručak

Recept

Krem supa sa šampinjonima

Sastojci: 

  • 1 l bujona od povrća
  • 500 g šampinjona
  • 450 g krompira
  • 300 g šitake gljiva
  • 125 ml suvog šerija
  • 3 stabljike celera
  • 3-4 češnja belog luka
  • 2 čajne kašičice šeri sirća ili balzamika
  • 1 luk
  • ½ čajne kašičice sušene majčine dušice
  • so i biber po ukusu
  • biljno ulje po ukusu

Priprema:

U loncu zagrejte nešto ulja pa na njemu propržite sitno naseckani luk i stabljike celera, posolite i zabiberite. Dinstajte povrće oko tri do četiri minuta dok ne omekša. Dodajte naseckani beli luk, promešajte i dinstajte još pola minuta. Sipajte suvi šeri. Dodajte naseckane šampinjone i šitake. Krčkajte sve zajedno još pet minuta.

Sipajte bujon od povrća i oguljeni krompir narezan na manje komade. Kuvajte sve zajedno oko 20 minuta, odnosno dok se krompir ne skuva do kraja. Začinite majčinom dušicom.

Štapnim blenderom napravite gustu supu. U nju dodajte sirće i so i biber po želji.

Ukrasite začinskim biljem po želji i poslužite. Deo gljiva možete zasebno prepržiti u tiganju i poslužiti kao dekoraciju. Možete dodati i tucanu papriku ili čili po želji.

Pasta sa četiri vrste sira

Sastojci:

  • 500 ml mleka
  • 50 g margarina
  • 50 gr brašna
  • 100 gr mocarela sira
  • 100 gr plavog sira
  • 100 gr trapista
  • 100 gr parmezana
  • 200 gr suve paste
  • so i biber
  • ulje 

Priprema:

U šerpi otopiti margarin pa u njemu na srednjoj vatri pržiti brašno uz konstantno mešanje tokom 2 minuta. Dodati mleko i uz mešanje žicom kuvati dok ne dobijemo željenu gustinu. U bešamelu otopiti narendane sireve. Testeninu skuvati prema uputstvu sa pakovanja u većoj količini slane vode. Procediti skuvanu testeninu i umešati u sos od 4 sira pa poslužiti toplo. Začiniti soli i biberom po ukusu.

Engleski puding

Sastojci:

  • 500g starog hleba
  • 4 jaja
  • 0.5l mleka
  • 200g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 100g suvog grožđa
  • pola kašičice cimeta
  • 70g margarina

Priprema:

Iseckajte hleb na kriške i poslažite ih u vatrostalnu posudu. Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte cimet, suvo grožđe i mleko, pa prelijte preko hleba i obavezno stavite u frižider da odstoji nekoliko sati. Potom izvadite iz frižidera, preko složite komadiće margarina i pecite oko 20 minuta da puding odozgo porumeni.

PRIJATNO!



Tagovi:
Pročitajte još: