Juneći gulaš u vinu
Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kg juneće potkolenice, plećke ili vrata isečene na kockice veličine 3cm
- 150 g dimljene slanine iseckane na tanke trake
- 1 crni luk tanko iseckan
- 2 čena belog luka tanko iseckana
- 2 kašike brašna
- 600 ml crvenog vina
- 200 ml vrućeg bujona od goveđe kocke za supu
- 400 g iseckanog paradajza iz konzerve
- 1 lovorov list
- 1 grančica ruzmarina
- 2 grančice majčine dušice
- 2 trake tanko oljuštene kore pomorandže
- 150 g šargarepe isečene po dužini
- 75 g crnih maslina bez koštica
- 3 kašike sitno iseckanog peršuna za ukrašavanje
- so i crni biber po ukusu
Priprema:
Zagrejte rernu na 140°C. U većoj livenoj šerpi, začinite kockice mesa i pržite ih na srednjoj vatri dok ne potamne sa svih strana često ih okrećući. Kada je gotovo, meso izvadite i stavite na tanjir sa ubrusom. Dodajte slaninu i crni luk i pržite oko 5 minuta dok ne postane mekano, a zatim dodajte beli luk i pržite 1 minut. Pospite brašnom i pržite još 1 minut.
Vratite junetinu u posudu, nalijte crveno vino i pustite da se krčka desetak minuta ili dok se količina tečnosti ne prepolovi. Dodajte bujon, iseckani paradajz, začinsko bilje i tračice pomorandžine kore i pustite da provri. Poklopite posudu i pecite u rerni 2 sata dok se meso potpuno ne raskuva i postane mekano.
Izvadite iz rerne i dodajte šargarepe i masline, a zatim vratite u rernu na još 35 minuta ili dok šargarepe ne budu mekane. Isključite rernu i izvadite koru pomorandže i začinsko bilje iz šerpe. Pospite iseckanim peršunom i poslužite.
Pire krompir sa puterom
Sastojci:
- krompir
- ulje
- so
- biber
- puter
Priprema:
Krompir kuvajte dok ne omekša. Zatim, za kremastu teksturu, koristite mikser ili pire da pomešate ovo ulje i vaše začine.
Na kraju dodajte puter za bolju teksturu.
Brauni čizkejk kocke
Sastojci:
- 1 šolja neslanog putera, isečenog na kockice (227g)
- 1⅓ šolje poluslatkih čokoladnih kapljica, podeljenih (240g), može i čokolada po izboru
- ¾ šolje kakao praha
- 1 šolja kristal šećera (200g)
- 1 šolja smeđeg šećera (220g)
- 2 velika jajeta
- 1 žumance
- 1 kašika skuvane kafe
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 1 šolja univerzalnog brašna (120g)
- 1 kašičica soli
- 1 kašika tople vode (po potrebi dodati još)
Za čizkejk preliv:
- 2 pakovanja krem sira (po 227g, sobne temperature)
- ½ šolje kristal šećera (100g)
- 1 prstohvat soli
- 2 velika jajeta (sobne temperature)
- 1 kašika ekstrakta vanile
Priprema:
Zagrejati rernu na 175°C. Lagano podmazati kvadratni pleh (23 cm) puterom ili sprejom za pečenje, pa obložiti papirom za pečenje.
U velikoj činiji pogodnoj za mikrotalasnu rernu, pomešati puter i 1 šolju čokoladnih kapljica. Zagrevati u intervalima od 20 sekundi, mešajući između svakog, dok se potpuno ne otope (oko 2 minuta). Dodati kakao prah i umutiti. Dodati šećer, jaja, žumance, kafu i vanilu, pa sve dobro umutiti. Dodati brašno i so, pa pažljivo promešati špatulom dok se sastojci ne sjedine. Odvojiti ½ šolje smese u manju činiju. U preostalu smesu dodati preostalu ⅓ šolje čokoladnih kapljica i izliti u pripremljeni pleh.
Peći 20 minuta za sočne braunije ili 30 minuta za vazdušastiju teksturu. Dok se peče, u izdvojenu smesu dodati toplu vodu i promešati – smesa treba da bude gusta, ali da lagano curi sa kašike.
Dok se brauni peče, u velikoj činiji pomešati krem sir, šećer i so. Miksati mikserom na srednjoj brzini oko 2 minuta dok smesa ne postane glatka i penasta. Smanjiti brzinu i dodavati jedno po jedno jaje. Nakon što se sjedine, dodati vanilu i još jednom dobro promešati. Pažljivo preliti čizkejk smesu preko delimično pečenog braunija (nije potrebno da se brauni prethodno hladi). Preko čizkejka kašikom rasporediti odvojenu brauni smesu i uz pomoć čačkalice ili noža nežno napraviti šare. Nastaviti pečenje još 10 minuta na 175°C.
Smanjiti temperaturu na 160°C i peći dodatnih 20–25 minuta, dok ivice čizkejk sloja ne postanu blago naduvane, a sredina se i dalje malo pomera kada se protrese pleh.
Ostaviti kolač da se potpuno ohladi na žici, a zatim ga staviti u frižider na najmanje sat pre sečenja.
PRIJATNO!