Karađorđeva šnicla
Sastojci:
- 4 svinjske ili teleće šnicle (oko 150-200 g po komadu)
- 200 g kajmaka
- 2 jaja
- 100 g brašna
- 150 g prezli
- So i biber po ukusu
- Ulje za prženje
Priprema:
Šnicle istanjiti tučkom za meso tako da budu tanke, ali ne previše tanke da se ne pocepaju. Posoliti i pobiberiti sa obe strane. Na svaku šniclu staviti po kašiku kajmaka. Uviti pažljivo u rolnu, vodeći računa da kajmak ne iscuri. Krajeve pričvrstiti čačkalicama ili blago presaviti unutra.
Uvaljati šnicle prvo u brašno, zatim u umućena jaja i na kraju u prezle, pa ponovo u jaja i još jednom u prezle. Za hrskaviju koricu bolje je duplo pohovanje.
U dubokom tiganju zagrejati ulje na srednje jakoj vatri. Pržiti šnicle dok ne postanu zlatno-smeđe sa svih strana (oko 5-7 minuta).
Vaditi na papirni ubrus da upije višak ulja.
Salata od piletine, kikirikija i nara
Sastojci:
- 350 g pilećeg belog mesa
- 100 g slanog kikirikija
- 1 nar (očišćen)
- 4 kašike kukuruza
- 1 čaša kisele pavlake
- 3 kašike majoneza
- Prstohvat soli
Priprema:
Piletinu iseckati na manje komade i skuvati. Kada se prohladi, samleti je u secku. Kikiriki samleti na krupnije komade.
U veću posudu staviti piletinu, kikiriki, očišćen nar, kukuruz, so, pavlaku i majonez. Sve dobro sjediniti i poslužiti kao salatu ili namaz.
Poslužite uz tost hleb, krekere ili sveže povrće!
„Dunavski talasi“
Sastojci:
Za koru:
- 250 g putera (margarina)
- 150 g šećera
- 6 jaja
- 1 kašičica arome vanile
- 300 g mekog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 20 g kakaoa
- 2 kašike jogurta
- 700 g višanja
Za fil:
- 1 l mleka
- 4 pudinga od vanile
- 120 g šećera
- 2 burbon vanilin šećera
- 200 g maslaca (ili margarina)
Za glazuru:
- 180 g čokolade za kuvanje
- 100 g mlečne čokolade
- 60 g putera (margarina)
- 3 kašike ulja
- 2 kašike vode
Priprema:
Umutiti puter sa šećerom i vanilin šećerom dok smesa ne postane penasta. Dodavati jedno po jedno jaje, muteći neprestano, ovo bi trebalo da traje 10 do 15 minuta. Dodajte i aromu vanile. Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i mleko. Sve sjediniti.
Podeliti smesu na dva dela. U jedan deo dodati kakao i jogurt i dobro promešati.
U pleh, dimenzija 37 puta 25, obložen papirom za pečenje sipati svetlu smesu, a preko nje pažljivo rasporediti tamnu smesu. Po vrhu posuti oceđene višnje i lagano ih utisnuti u testo. One će napraviti talase. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Ostaviti da se ohladi.
Za to vreme puding od vanile i šećer razmutiti u malo mleka, a ostatak mleka zagrejati. Kada mleko provri, dodati razmućeni puding i kuvati dok se ne zgusne.
Ostaviti da se ohladi uz povremeno mešanje da se ne stvori korica ili prekrijte prozirnom folijom.
Umutiti omekšali puter, pa mu postepeno dodavati ohlađeni puding. Dobro sjediniti.
Premazati fil preko ohlađene kore.
U šerpicu stavite sve sastojke za glazuru pa otopite na najmanjoj vatri ili na pari, mešajući kašikom dok se sve ne otopi. Prohladite par minuta pa nanesite na kolač preko kreme.
Preliti preko fila i viljuškom napraviti talasaste šare.
Ostaviti kolač u frižider da se stegne, zatim seći na kocke ili štanglice.
PRIJATNO!