Čorba sa morskim plodovima
Sastojci:
- 3 kašike maslinovog ulja
- mala glavica crnog luka, iseckanog
- 2 šargarepe, iseckane
- 2 štapića celera, iseckanog
- 1/2 male glavice komorača, sitno iseckane
- 1 čen belog luka, usitnjen
- 1 kašika paradajz pirea
- 120 ml suvog belog vina
- 250 ml povrtne supe
- 1 konzerva iseckanog paradajza (oko 400 g)
- 1 lovorov list
- 1/4 kašičice sušenog timijana
- 1/4 kašičice sušenog origana
- 1/4 kašičice sušenog bosiljka
- 1/4 kašičice mlevenih semenki komorača (po želji, tostirati i samleti)
- So i biber po ukusu
- 450-650 g zamrznute mešavine morskih plodova (odmrznutih i opranih, bez ljuski)
- Peršun za ukras
Priprema:
Odmrznite plodove mora i isperite ih.
U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje, dodajte iseckani crnu luk, celer, šargarepu i komorač, pa pržite oko 5 minuta dok ne omekšaju. Dodajte usitnjeni beli luk i paradajz pire, pa propržite još minut. Zatim dodajte belo vino i kuvajte dok se alkohol ne uvri i smesa postane gušća.
Dodajte supu, iseckan paradajz i začine. Pomešajte sve i pustite da se krčka na laganoj vatri, poklopljeno, oko sat vremena. Kada je čorba gotova, dodajte odmrznute morske plodove i kuvajte još 10 minuta dok se ne skuvaju.
Supu poslužite uz iseckan peršun i dosta hrskavog hleba.
Posne makarone sa pečurkama
Sastojci:
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 400 g svežih pečuraka
- 500 ml kuvanog paradajza
- 50 g mlevenih oraha
- 1 prstohvat bosiljka
- posna testenina po izboru
- voda
Priprema:
Skuvajte posnu testeninu bez jaja u dosta posoljene vode. Na malo ulja propržite sitno seckane crni i beli luk da zacakle. Ubacite seckane pečurke, promešajte i nakon pet minuta dinstanja dodajte malo vode. Kad ispari voda ulijte paradajz i ostavite 20 minuta da se sve skuva.
Pred kraj začinite i pomešajte sa skuvanom testeninom. Po želji ukrasite listićima svežeg bosiljka.
Posne čokoladne kocke
Sastojci:
- 2 šolje od 2 dl brašna
- 1 šolja šećera
- 2 šolje vode
- 5 kašika džema
- 1 kašičica cimeta
- 100 g posne čokolade za kuvanje
Priprema:
Pomešajte šećer, brašno, prašak za pecivo i cimet, pa dodaje vodu i dobro promešajte. Smesu sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite kolač na 200 stepeni oko 20 minuta. Kada se prohladi premažite ga džemom i prelijte rastopljenom čokoladom za kuvanje.
PRIJATNO!