Predlažemo vam za nedeljni ručak

Recepti

Čorba sa morskim plodovima

Sastojci:

  • 3 kašike maslinovog ulja
  • mala glavica crnog luka, iseckanog
  • 2 šargarepe, iseckane
  • 2 štapića celera, iseckanog
  • 1/2 male glavice komorača, sitno iseckane
  • 1 čen belog luka, usitnjen
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 120 ml suvog belog vina
  • 250 ml povrtne supe
  • 1 konzerva iseckanog paradajza (oko 400 g)
  • 1 lovorov list
  • 1/4 kašičice sušenog timijana
  • 1/4 kašičice sušenog origana
  • 1/4 kašičice sušenog bosiljka
  • 1/4 kašičice mlevenih semenki komorača (po želji, tostirati i samleti)
  • So i biber po ukusu
  • 450-650 g zamrznute mešavine morskih plodova (odmrznutih i opranih, bez ljuski)
  • Peršun za ukras

Priprema:

Odmrznite plodove mora i isperite ih.

U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje, dodajte iseckani crnu luk, celer, šargarepu i komorač, pa pržite oko 5 minuta dok ne omekšaju. Dodajte usitnjeni beli luk i paradajz pire, pa propržite još minut. Zatim dodajte belo vino i kuvajte dok se alkohol ne uvri i smesa postane gušća.

Dodajte supu, iseckan paradajz i začine. Pomešajte sve i pustite da se krčka na laganoj vatri, poklopljeno, oko sat vremena. Kada je čorba gotova, dodajte odmrznute morske plodove i kuvajte još 10 minuta dok se ne skuvaju.

Supu poslužite uz iseckan peršun i dosta hrskavog hleba.

Posne makarone sa pečurkama 

Sastojci:

  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 400 g svežih pečuraka
  • 500 ml kuvanog paradajza
  • 50 g mlevenih oraha
  • 1 prstohvat bosiljka
  • posna testenina po izboru
  • voda

Priprema:

Skuvajte posnu testeninu bez jaja u dosta posoljene vode. Na malo ulja propržite sitno seckane crni i beli luk da zacakle.  Ubacite seckane pečurke, promešajte i nakon pet minuta dinstanja dodajte malo vode. Kad ispari voda ulijte paradajz i ostavite 20 minuta da se sve skuva.

Pred kraj začinite i pomešajte sa skuvanom testeninom. Po želji ukrasite listićima svežeg bosiljka.

Posne čokoladne kocke

Sastojci:

  • 2 šolje od 2 dl brašna
  • 1 šolja šećera
  • 2 šolje vode
  • 5 kašika džema
  • 1 kašičica cimeta
  • 100 g posne čokolade za kuvanje

Priprema:

Pomešajte šećer, brašno, prašak za pecivo i cimet, pa dodaje vodu i dobro promešajte. Smesu sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite kolač na 200 stepeni oko 20 minuta. Kada se prohladi premažite ga džemom i prelijte rastopljenom čokoladom za kuvanje.

PRIJATNO!

Tagovi:
Pročitajte još: