Hladna supa od avokada i krastavaca
Sastojci:
- beli luk – 3 čena
- avokado – 600 g
- mirođija – 1/2 vezice
- krastavac – 600 g
- maslinovo ulje – 50 ml
- so
- kiselo mleko – 400 g
- voda – 600 ml
Priprema:
Uzmite jednu veću posudu, izdubite avokado kašikom i stavite ga u posudu bez da ga sečete, zatim očistite beli luk i stavite ga u avokado. Ogulite krastavce i krupno ih naseckajte, nakon toga ih dodajte u posudu kod drugih proizvoda, uzmite mirođiju i uklonite veće drške i stavite je u posudu. Zatim stavite kiselo mleko, maslinovo ulje, vodu i so po ukusu u hladnu supu. Pasirajte sve zajedno dok se ne dobije homogena letnja supa i već imate sjajnu hladnu supicu za 5 minuta. Dekorišite zdravu hladnu supu od avokada i krastavaca mirođijom i maslinovim uljem, možete dodati i orašaste plodove.
Bataci u crnom vinu
Sastojci:
- 4-6 pilećih bataka sa koskom i kožom
- 2-3 kašike ulja
- 200 ml crnog vina
- 1 prstohvat soli
- malo bibera
- sveži đumbir, komad veličine oko 2-3 cm, sitno rendan
- koren peršuna, komad veličine oko 2-3 cm, sitno rendan
- 2 kašike meda
- 1 velika kašika paradajiz pirea ili kečapa
Priprema:
Tiganj dobro zagrejati na srednje jakoj temperaturi pa uliti ulje. Batake staviti na zagrejano ulje i pržiti 6-7 minuta ne pomerajući ih kako bi se uhvatila tamna korica. Okrenuti batake pa ponovo pržiti 6-7 minuta. Ostale sastojke pomešati u činiji pa preliti preko zaprženih bataka. Smanjiti temperaturu i kuvati da tečnost ispari. Dodavati po malo vode 2 do 3 puta, svaki put sačekajte da voda potpuno uvri pa dodajte ponovo – sada bi bataci trebalo da budu potpuno kuvani.
Salata od krompira sa limunom i mirođijom
Sastojci:
- 500 g sitnijeg krompira, skuvanog i oljuštenog
- ½ avokada
- šaka sitno seckane sveže mirođije
- po ukusu sveža rukola
- sitno rendana korica jednog organskog limuna
Sastojci za dresing:
- ½ glavice sitno seckanog crnog luka
- 1 čen sitno seckanog belog luka
- himaljaska so, po ukusu
- 50 ml devičanskog maslinovog ulja
- 1 kašičica finog senfa
- sok od polovine limuna
- ½ kašičice krupno mlevenog bibera
- 1 kašičica meda
Priprema:
Krompir operite, stavite u šerpu sa hladnom vodom i kuvajte dok ne omekša. Sklonite sa vatre, procedite i ostavite da se u potpunosti ohladi. Kada se krompir ohladio, oljuštite ga pa isecite na manje komade ukoliko je potrebno. Stavite krompir u činiju za serviranje zajedno sa sitno seckanom mirođijom, rukolom, avkoadom i koricom limuna. U teglu sipajte sitno seckani crni i beli luk, dodajte maslinovo ulje, limunov sok, med, senf i biber pa zatvorite teglu i dobro izmućkajte. Prelijte dresing preko salate i sve dobro izmešajte da se sjedini. Čuvajte u frižideru do serviranja.
Karamel princes krofna
Sastojci:
Testo:
- 200 ml vode
- 50 g putera
- 150 g višenamenskog brašna
- prstohvat soli
- 4 jaja
Karamel krem:
- 4 kašike šećera
- 150 ml slatke pavlake
- 300 ml slatke pavlake
Krem od vanile:
- 400 ml mleka
- 50 g kreme od vanile u prahu ili kukuruznog skroba
- 4 kašike šećera
- 300 ml slatke pavlake
Karamel glazura:
- 125 g šećera
- 45 g putera
- 75 ml slatke pavlake
Priprema:
U jednu šerpu sipajte 150 ml slatke pavlake i pustite da se lagano zagreje. Skinite sa ringle. U drugu šerpu stavite četiri kašike šećera i lagano zagrevajte da se topi, sve vreme mešajte dok ne postane tečan. Potom u njega sipajte slatku pavlaku (iz više puta) koju ste zagrejali i neprestano mešajte. Kada je umešano prespite u staklenu posudu. Prekrijte providnom folijom i ostavite da se hladi.
Pomešajte polovinu od 400 ml mleka sa pudingom od vanile ili kukuruznim skrobom. Dobro umešajte da nema grudvica. Ostatak mleka sipajte u šerpu i stavite na šporet. Dodajte mu četiri kašike šećera, Zagrejte ga na šporetu do tačke ključanja, pa dodajte deo sa pudingom i skuvajte dok ne postane gusto. Kada je gotovo ostavite ga da se hladi, takođe prekrivenog providnom folijom.
U šerpu stavite 50 g putera i 200 ml vode, kao i prstohvat soli. Kada se puter otopio u vodi lepo promešajte, pa dodajte 150 g brašna. Sve vreme mešajte, a testo je gotovo kada počne da se lepi za dno. Mutite testo mikserom dok se hladi. Dodajte mu jedno po jedno jaje (ukupno četiri) sve vreme muteći.
Stavite testo u špric i oblikujte krofnice ređajući ih u pleh. Pecite ih na 230 stepeni desetak minuta, pa potom još desetak na 200 stepeni Celzijusa.
Umutite 300 ml slatke pavlake, pa dodajte karamel malo po malo, muteći sve vreme. Potom umutite 300 ml slatke pavlake, pa dodajte vanil krem i umešajte sve zajedno.
Kremove odložiti u frižider.
Presecite ohlađeno pečeno testo za krofnice na pola.
Zagrejte slatku pavlaku na šporetu. U drugu šerpu sipajte 125 ml šećera i zagrejte da postane tečan. Dodajte zagrejanu pavlaku, pa mešajte, dok je još na šporetu dodajte i puter, pa sve zajedno umešajte.
Vrhove krofni umočite u karamel i ostavite da se stegne. Na donji deo stavite najpre vanil krem, pa potom i karamel krem. Sjedinite donji i gornji deo. I vaše karamel princes krofne su gotove!
PRIJATNO!