Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Predlažemo vam za nedeljni ručak

Recept

Supa „Avgolemono”

Sastojci:

  • 2 litre bistre ili pileće supe
  • 1 šolja testenine po izboru
  • 2-3 jaja
  • 1 limun
  • kuhinjska so
  • biber u prahu

Priprema:

Supu dovesti do ključanja pa dodati testeninu i kuvati je nekoliko minuta. Za to vreme dobro umutiti jaja, dodati im sok od limuna (količina po ukusu) i 1 kašiku hladne vode. U jaja dodati kutlaču supe, mešajući. Skloniti supu sa šporeta, pa kad se malo smiri, umešati pažljivo u nju jaja, vratiti na šporet i polako zagrevati, mešajući, ali tako da ne proključa. Servirati sa peršunom i kriškama limuna.

„Paelja“

Sastojci:

  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 3 bataka sa karabatakom
  • so i biber
  • 1 glavica crnog luka, krupno sečen
  • 100 g graška (koristila sam ga umesto skuvanog belog pasulja)
  • 200 g zelene boranije (koristi se pljosnata zelena boranija)
  • 1/2 crvene paprike, krupno sečenee
  • 2 čena belog luka, sitno sečen
  • 1 grančica svežeg ruzmarina
  • 1 veliki zreli paradajz (oljušten pa izrendan na krupno)
  • 100 ml paradajz soka
  • 1 litar vruće pileće bistre supe
  • 300 g pirinča okruglog zrna
  • nekoliko listića šafrana ili kašičica kurkume (ovo koriste samo za bojenje, količina ne utiče na ukus)
  • limun za serviranje

Priprema:

Batake i karabatake posolite i pobiberite. Na dobro zagrejanom maslinovom ulju ispržite batake i karabatake da porumene sa svih strana. Sklonite ih iz tiganja pa dodajte luk, papriku, grašak i boraniju zajedno sa grančicom ruzmarina. Mešajte i pržite nekoliko minuta da sve blago omekša a zatim dodajte rendani paradajz, sok od paradajza i supu. Sve promešajte i pustite da provri. Kada provri, izvadite ruzmarin a dodajte pirinač i dobro izmešajte da se sjedini. U međuvremenu skinite meso sa kostiju ukoliko želite, pa ubacite meso u tepsiju. Kuvajte na nižoj temperaturi dok se pirinač ne skuva s tim što ćete s vremena na vreme mešati i paziti da ne zagori. Kada je pirinač skuvan, sklonite paelju sa vatre i pokrijte aluminjumskom folijom ili poklopcem da odstoji 10-ak minuta, kako bi pirinač upio preostale sokove. Poslužite vruće!

Sirove kuglice sa kokosom

Sastojci:

  • 70 g ovsenih pahuljica
  • 50 g kokosovog brašna
  • 1 kašičica kokosovog ulja
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 3 pune kašike bademovog ili kikiriki putera
  • 1 kašika meda
  • 4 sveže urme
  • sok od polovine narandže
  • prstohvat soli
  • kokosovo brašno za valjanje

Priprema:

Sve sastojke izmiksajte u blenderu ili električnoj seckalici. Formirajte kuglice i uvaljajte ih u kokos. Bile bi odlične i prelivene gorkom čokoladom. Mogu da stoje nekoliko dana na hladnom i još duže u frižideru.

PRIJATNO!



Tagovi:
Pročitajte još: