Supa „Avgolemono”
Sastojci:
- 2 litre bistre ili pileće supe
- 1 šolja testenine po izboru
- 2-3 jaja
- 1 limun
- kuhinjska so
- biber u prahu
Priprema:
Supu dovesti do ključanja pa dodati testeninu i kuvati je nekoliko minuta. Za to vreme dobro umutiti jaja, dodati im sok od limuna (količina po ukusu) i 1 kašiku hladne vode. U jaja dodati kutlaču supe, mešajući. Skloniti supu sa šporeta, pa kad se malo smiri, umešati pažljivo u nju jaja, vratiti na šporet i polako zagrevati, mešajući, ali tako da ne proključa. Servirati sa peršunom i kriškama limuna.
„Paelja“
Sastojci:
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- 3 bataka sa karabatakom
- so i biber
- 1 glavica crnog luka, krupno sečen
- 100 g graška (koristila sam ga umesto skuvanog belog pasulja)
- 200 g zelene boranije (koristi se pljosnata zelena boranija)
- 1/2 crvene paprike, krupno sečenee
- 2 čena belog luka, sitno sečen
- 1 grančica svežeg ruzmarina
- 1 veliki zreli paradajz (oljušten pa izrendan na krupno)
- 100 ml paradajz soka
- 1 litar vruće pileće bistre supe
- 300 g pirinča okruglog zrna
- nekoliko listića šafrana ili kašičica kurkume (ovo koriste samo za bojenje, količina ne utiče na ukus)
- limun za serviranje
Priprema:
Batake i karabatake posolite i pobiberite. Na dobro zagrejanom maslinovom ulju ispržite batake i karabatake da porumene sa svih strana. Sklonite ih iz tiganja pa dodajte luk, papriku, grašak i boraniju zajedno sa grančicom ruzmarina. Mešajte i pržite nekoliko minuta da sve blago omekša a zatim dodajte rendani paradajz, sok od paradajza i supu. Sve promešajte i pustite da provri. Kada provri, izvadite ruzmarin a dodajte pirinač i dobro izmešajte da se sjedini. U međuvremenu skinite meso sa kostiju ukoliko želite, pa ubacite meso u tepsiju. Kuvajte na nižoj temperaturi dok se pirinač ne skuva s tim što ćete s vremena na vreme mešati i paziti da ne zagori. Kada je pirinač skuvan, sklonite paelju sa vatre i pokrijte aluminjumskom folijom ili poklopcem da odstoji 10-ak minuta, kako bi pirinač upio preostale sokove. Poslužite vruće!
Sirove kuglice sa kokosom
Sastojci:
- 70 g ovsenih pahuljica
- 50 g kokosovog brašna
- 1 kašičica kokosovog ulja
- 1/2 kašičice cimeta
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 3 pune kašike bademovog ili kikiriki putera
- 1 kašika meda
- 4 sveže urme
- sok od polovine narandže
- prstohvat soli
- kokosovo brašno za valjanje
Priprema:
Sve sastojke izmiksajte u blenderu ili električnoj seckalici. Formirajte kuglice i uvaljajte ih u kokos. Bile bi odlične i prelivene gorkom čokoladom. Mogu da stoje nekoliko dana na hladnom i još duže u frižideru.
PRIJATNO!