Svinjski medaljoni
Sastojci:
- 2 glavice luka
- 6 kašika putera
- 60 g šećera
- crveno vinsko sirće
- 8 svinjskih medaljona
- 2 grančice ruzmarina
- 8 kriški slanine ili pančete
- 2 kašike maslinovog ulja
- 8 čenova belog luka
- 50 ml balzamiko sirćeta
- 1 1/2 šolje bujona
- so, biber
Priprema:
Luk sitno iseckajte i kuvajte na niskoj temperaturi sa puterom i šećerom dok ne karamelizuje, otprilike 30 minuta. Dodajte malo crvenog vinskog sirćeta i kuvajte dok se ne zgusne.
Svinjske medaljone začinite solju, biberom i ruzmarinom. Svaki medaljon obmotajte kriškom slanine i pričvrstite kuhinjskim kanapom.
U tiganju na srednje jakoj vatri zagrejte maslinovo ulje i pržite medaljone dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Smanjite vatru i nastavite sa prženjem dok ne budu gotovi, a zatim ih izvadite i prekrijte folijom da se odmore i razviju aromu. U istom tiganju dodajte balzamiko sirće i ostatak crnog vina, te kuvajte dok se tečnost ne redukuje. Ulijte bujon i nastavite da kuvate dok se umak ne zgusne.
Svinjske medaljone servirajte sa marmeladom od luka i prelijte pripremljenim umakom.
Grčka kupus salata
Sastojci:
- 1/2 glavice manjeg kupusa
- 1 srednja šargarepa
- 2 struka mladog luka
Za preliv
- 1 šolja grčkog jogurta
- 1 kašika meda
- sok od 1/2 manjeg limuna
- 1/2 kašičice senfa
- morska so
- sveže mleveni crni biber
Priprema:
U teglu sipati sastojke za preliv, dobro je zatvoriti i snažno protresti da se sve sjedini. U veću činiju naribati ili naseckati kupus, dodati naribanu šargarepu, naseckani mladi luk i preliti pripremljenim sadržajem iz tegle.
Dobro izmešati i poslužiti uz meso.
„Galatopita“
Sastojci:
- 150 g tankih kora za pitu
- 1 l mleka
- 400 g šećera
- 200 g griza
- 125 g putera
- 3 jajeta
- 1 limun
- 200 ml vode
Priprema:
Sipajte mleko i puter u šerpu, pa zagrejte do ključanja. Potom dodajte 200 grama šećera i 200 grama griza, zakuvajte i sklonite sa ringle. Ostavite fil da se prohladi dvadesetak minuta. Jaja umutite mikserom, dodajte u prethodno skuvani fil, pa sve dobro izradite pomoću miksera.
Pleh u kom ćete peći galatopitu premažite uljem, poređajte kore tako da pređu ivice pleha, pa sipajte fil. Preko fila poređajte kore tako da njima dobro ušuškate pitu.
Pecite galatopitu oko 45 minuta na 180 stepeni.
Kad se galatopita ispeče, isecite je na kocke i skuvajte preliv.
U šerpicu sipajte preostalih 200 grama šećera, prelijte ga sa 200 mililitara vode i kuvajte do ključanja, pa dodajte sok od jednog limuna. Ovaj preliv sipajte preko galatopite i ostavite sat-dva da upije.
PRIJATNO!