Punjene paprike:
Sastojci:
- 6 većih paprika (crvene, žute ili zelene)
- 500 g mlevenog mesa (svinjskog, goveđeg ili mešanog)
- 1 šolja kuvanog pirinča
- 1 srednji crni luk, sitno seckan
- 2 čena belog luka, sitno seckana
- 1 šolja seckanog paradajza iz konzerve
- 1 kašičica slatke aleve paprike
- So i biber po ukusu
- 2 šolje paradajz sosa
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C. Prepolovite paprike po dužini i očistite ih od semenki i belih žilica. Stavite ih u veliki pleh za pečenje.
U velikoj posudi, pomešajte mleveno meso, pirinač, crni luk, beli luk, seckani paradajz, slatku alevu papriku, so i biber.
Napunite svaku papriku mesnom smesom i prelijte paradajz sosom.
Pecite u rerni 45-60 minuta, dok paprike ne omekšaju, a meso bude skuvano.
Poslužite vruće.
Pire krompir
Sastojci:
- 1 kg belog krompira
- 50 g maslaca
- 1 dcl svežeg mleka
- 1 kašičica soli
Priprema:
Dobro očistite i oljuštite krompir i isecite ga na četvrtinu, odnosno na približno iste komade, kako bi se svi komadi u isto vreme skuvali. Stavite ga u šerpu, nalijte hladnom vodom, tako da prelazi otprilike dva prsta iznad krompira.
Stavite da se kuva i dodajte so. Znaćete da je krompir kuvan kada ga probodete viljuškom i komad se raspada. Ukoliko ne možete da ga probodete ili on ne krene da se raspada, ostavite još malo da vri na srednjoj temperaturi.
. Nakon što je krompir skuvan, upotrebite đevđir za ceđenje i ostavite ga malo kako bi ispustio višak vode, ali ne dozvolite da se potpuno ohladi.
Bez vode vratite krompir i mešajte nekoliko trenutaka i tako ćete ga jednostavno “osušiti”.
Nakon toga, probajte delić krompira kako biste ocenili da li je dovoljno slan, pa dodajte naseckan puter i izgnječite oba sastojka, tako da dobijete mekanu smesu. Ukoliko je potrebno, dodajte još soli i sve izmešajte. Dodajte toplo mleko i mešajte varjačom kako biste došli do idealne teksture.
Tri leće
Sastojci za biskvit:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 2 kašike ulja
- 13 kašika mekog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Sastojci za preliv:
- 1200 ml mleka bez masti
- 500 ml slatke pavlake
Priprema biskvita:
Rernu uključite na 180 stepeni. Odvojite žumanca od belanaca i prvo dobro umutite belanca u “čvrst sneg”, potom postepeno dodajte žumanca i ulje i sve umutite. Sjedinite brašno i prašak za pecivo, pa ih uz mešanje sipajte u smesu i sve dobro umutite. Pleh veličine 35 x 25 cm obložite papirom za pečenje i sipajte smesu u njega, pa je poravnajte. Pecite oko 25 minuta. Pečen kolač izvadite iz pleha, okrenite naopako i izbockajte viljuškom.
Priprema preliva:
Pomešajte 1200 ml mleka sa slatkom pavlakom i ovom mešavinom prelijte vreo kolač. Prelivanje započnite od ivica ka sredini i trudite se da rasporedite tako da deo kolač bude preliven.
PRIJATNO!