Search
Close this search box.

Predlažemo vam za nedeljni ručak

Nedeljni ručak

Punjene paprike:

Sastojci:

  • 6 većih paprika (crvene, žute ili zelene)
  • 500 g mlevenog mesa (svinjskog, goveđeg ili mešanog)
  • 1 šolja kuvanog pirinča
  • 1 srednji crni luk, sitno seckan
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 1 šolja seckanog paradajza iz konzerve
  • 1 kašičica slatke aleve paprike
  • So i biber po ukusu
  • 2 šolje paradajz sosa

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C. Prepolovite paprike po dužini i očistite ih od semenki i belih žilica. Stavite ih u veliki pleh za pečenje.

U velikoj posudi, pomešajte mleveno meso, pirinač, crni luk, beli luk, seckani paradajz, slatku alevu papriku, so i biber.

Napunite svaku papriku mesnom smesom i prelijte paradajz sosom.

Pecite u rerni 45-60 minuta, dok paprike ne omekšaju, a meso bude skuvano.

Poslužite vruće.

Pire krompir

Sastojci:

  • 1 kg belog krompira
  • 50 g maslaca
  • 1 dcl svežeg mleka
  • 1 kašičica soli

Priprema:

Dobro očistite i oljuštite krompir i isecite ga na četvrtinu, odnosno na približno iste komade, kako bi se svi komadi u isto vreme skuvali. Stavite ga u šerpu, nalijte hladnom vodom, tako da prelazi otprilike dva prsta iznad krompira. 

Stavite da se kuva i dodajte so. Znaćete da je krompir kuvan kada ga probodete viljuškom i komad se raspada. Ukoliko ne možete da ga probodete ili on ne krene da se raspada, ostavite još malo da vri na srednjoj temperaturi.

. Nakon što je krompir skuvan, upotrebite đevđir za ceđenje i ostavite ga malo kako bi ispustio višak vode, ali ne dozvolite da se potpuno ohladi.

Bez vode vratite krompir i mešajte nekoliko trenutaka i tako ćete ga jednostavno “osušiti”. 

Nakon toga, probajte delić krompira kako biste ocenili da li je dovoljno slan, pa dodajte naseckan puter i izgnječite oba sastojka, tako da dobijete mekanu smesu. Ukoliko je potrebno, dodajte još soli i sve izmešajte. Dodajte toplo mleko i mešajte varjačom kako biste došli do idealne teksture.

Tri leće

Sastojci za biskvit:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 2 kašike ulja
  • 13 kašika mekog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

Sastojci za preliv:

  • 1200 ml mleka bez masti
  • 500 ml slatke pavlake

Priprema biskvita:

Rernu uključite na 180 stepeni. Odvojite žumanca od belanaca i prvo dobro umutite belanca u “čvrst sneg”, potom postepeno dodajte žumanca i ulje i sve umutite. Sjedinite brašno i prašak za pecivo, pa ih uz mešanje sipajte u smesu i sve dobro umutite. Pleh veličine 35 x 25 cm obložite papirom za pečenje i sipajte smesu u njega, pa je poravnajte. Pecite oko 25 minuta. Pečen kolač izvadite iz pleha, okrenite naopako i izbockajte viljuškom.

Priprema preliva:

Pomešajte 1200 ml mleka sa slatkom pavlakom i ovom mešavinom prelijte vreo kolač. Prelivanje započnite od ivica ka sredini i trudite se da rasporedite tako da deo kolač bude preliven.

PRIJATNO!



Tagovi:
Pročitajte još: