Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Predlažemo vam za nedeljni ručak

Recept

Piletina sa orzom

Sastojci:

  • 700 g pilećeg filea isečenog na kockice
  • 30 ml maslinovog ulja
  • 4-5 čenova belog luka, zgnječenih
  • 100 g sušenog paradajza u ulju
  • 2 kašičice origana
  • 2 kašičice aleve paprike
  • pola kašičice soli
  • pola kašičice mlevenog crnog bibera
  • 200 g orza
  • 650 ml pileće supe (ili vode)
  • 200 ml neutralne pavlake
  • 100 g svežeg spanaća
  • 75 g rendanog parmezana

Priprema:

U velikom i dubokom tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Kada se ulje zagreje, dodajte piletinu. Pržite je 2-3 minuta. U tiganj dodajte sušeni paradajz, zgnječeni beli luk, origano, papriku, so i biber. Pržite još 3-4 minuta, mešajući da se svi sastojci dobro sjedine. 

Dodajte orzo i pileću supu u tiganj. Dobro promešajte i smanjite temperaturu na srednju. Pokrijte tiganj i kuvajte 12 minuta, povremeno sklanjajući poklopac da promešate i osigurate da ništa ne lepi za dno. Kada je orzo skuvan, dodajte neutralnu pavlaku i svež spanać. Mešajte još minut, dok spanać ne uvene. Na kraju, dodajte rendani parmezan i još jednom promešajte.

Skinite tiganj sa vatre, prebacite u tanjire i uživajte u ovom ukusnom jelu.

Namaz od paprike

Sastojci:

  • 1 pečena paprika
  • 10 listova bosiljka
  • 1 kašika dižon senfa
  • 1 čili papričica (opciono)
  • 2 velike kašike maslinovog ulja
  • kajenska paprika
  • so, biber

Priprema:

Operite i ispecite papriku u rerni na 200 stepeni oko 40 minuta ili uzmite već ispečenu.

Ostavite da se ohladi i očistite je od ljuske i semenki. Operite, isecite i uklonite semenke čili papričice. Operite listove bosiljka i osušite ih papirnim ubrusom.

U blender stavite začine i senf pa sve dobro izmiksajte. Dodajte maslinovo ulje te sve ponovo dobro promešajte.

Čuvajte u odgovarajućoj posudi u frižideru.

Ekleri sa puter kremom

Sastojci:

  • 135 g brašna
  • 4 jaja
  • 105 g putera
  • 110 g mleka
  • 110 g vode
  • 15 g šećera
  • prstohvat soli

Za krem:

200 g putera

300 g kondenzovanog mleka na sobnoj temperaturi

Za preliv:

  • 120 g čokolade
  • 20 g ulja

Priprema:

Sipajte mleko, vodu, šećer i prstohvat soli u šerpu. Kada počne da se zagreva dodajte puter i lagano mešajte dok se ne otopi. Dovedite smešu do ključanja, pa joj lagano dodajte brašno uz konstantno mešanje. Mešajte dok se na dnu tiganja ne stvori korica i dok se testo ne skupi u kuglu.

Prebacite u staklenu posudu, rasporedite po njoj i ostavite nekoliko minuta da se ohladi. Umutite jaja viljuškom, pa dodajte u testo i to iz četiri, pet puta sve vreme mešajući. Ako vam se učini da je testo previše gusto, dodajte još jedno jaje.  Stavite testo u špric za tulumbe, pa pravite eklere dužine 10 do 12 centimetara. 

Pecite eklere nekih 45 minuta na 170 stepeni na režimu bez ventilatora.

Ostavite ih da se ohlade 15-ak minuta. Umutite puter koji je bio na sobnoj temperaturi, pa mu dodajte kondenzovano mleko takođe na sobnoj temperaturi neprestano muteći.

Sa donje strane eklera probušite tri rupe i u svaku ulijte po malo krema koji ste prethodno stavili u špric.

Otopite čokoladu sa uljem, pa gornji deo eklera umočite u preliv. Ostavite ih da se ohlade u frižideru, dovoljno je i 15-ak minuta pre konzumiranja.

PRIJATNO!



Tagovi:
Pročitajte još: