Piletina sa orzom
Sastojci:
- 700 g pilećeg filea isečenog na kockice
- 30 ml maslinovog ulja
- 4-5 čenova belog luka, zgnječenih
- 100 g sušenog paradajza u ulju
- 2 kašičice origana
- 2 kašičice aleve paprike
- pola kašičice soli
- pola kašičice mlevenog crnog bibera
- 200 g orza
- 650 ml pileće supe (ili vode)
- 200 ml neutralne pavlake
- 100 g svežeg spanaća
- 75 g rendanog parmezana
Priprema:
U velikom i dubokom tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Kada se ulje zagreje, dodajte piletinu. Pržite je 2-3 minuta. U tiganj dodajte sušeni paradajz, zgnječeni beli luk, origano, papriku, so i biber. Pržite još 3-4 minuta, mešajući da se svi sastojci dobro sjedine.
Dodajte orzo i pileću supu u tiganj. Dobro promešajte i smanjite temperaturu na srednju. Pokrijte tiganj i kuvajte 12 minuta, povremeno sklanjajući poklopac da promešate i osigurate da ništa ne lepi za dno. Kada je orzo skuvan, dodajte neutralnu pavlaku i svež spanać. Mešajte još minut, dok spanać ne uvene. Na kraju, dodajte rendani parmezan i još jednom promešajte.
Skinite tiganj sa vatre, prebacite u tanjire i uživajte u ovom ukusnom jelu.
Namaz od paprike
Sastojci:
- 1 pečena paprika
- 10 listova bosiljka
- 1 kašika dižon senfa
- 1 čili papričica (opciono)
- 2 velike kašike maslinovog ulja
- kajenska paprika
- so, biber
Priprema:
Operite i ispecite papriku u rerni na 200 stepeni oko 40 minuta ili uzmite već ispečenu.
Ostavite da se ohladi i očistite je od ljuske i semenki. Operite, isecite i uklonite semenke čili papričice. Operite listove bosiljka i osušite ih papirnim ubrusom.
U blender stavite začine i senf pa sve dobro izmiksajte. Dodajte maslinovo ulje te sve ponovo dobro promešajte.
Čuvajte u odgovarajućoj posudi u frižideru.
Ekleri sa puter kremom
Sastojci:
- 135 g brašna
- 4 jaja
- 105 g putera
- 110 g mleka
- 110 g vode
- 15 g šećera
- prstohvat soli
Za krem:
200 g putera
300 g kondenzovanog mleka na sobnoj temperaturi
Za preliv:
- 120 g čokolade
- 20 g ulja
Priprema:
Sipajte mleko, vodu, šećer i prstohvat soli u šerpu. Kada počne da se zagreva dodajte puter i lagano mešajte dok se ne otopi. Dovedite smešu do ključanja, pa joj lagano dodajte brašno uz konstantno mešanje. Mešajte dok se na dnu tiganja ne stvori korica i dok se testo ne skupi u kuglu.
Prebacite u staklenu posudu, rasporedite po njoj i ostavite nekoliko minuta da se ohladi. Umutite jaja viljuškom, pa dodajte u testo i to iz četiri, pet puta sve vreme mešajući. Ako vam se učini da je testo previše gusto, dodajte još jedno jaje. Stavite testo u špric za tulumbe, pa pravite eklere dužine 10 do 12 centimetara.
Pecite eklere nekih 45 minuta na 170 stepeni na režimu bez ventilatora.
Ostavite ih da se ohlade 15-ak minuta. Umutite puter koji je bio na sobnoj temperaturi, pa mu dodajte kondenzovano mleko takođe na sobnoj temperaturi neprestano muteći.
Sa donje strane eklera probušite tri rupe i u svaku ulijte po malo krema koji ste prethodno stavili u špric.
Otopite čokoladu sa uljem, pa gornji deo eklera umočite u preliv. Ostavite ih da se ohlade u frižideru, dovoljno je i 15-ak minuta pre konzumiranja.
PRIJATNO!