Search
Close this search box.

Predlog za božićni ručak

nedeljni ručak

Teleća čorba

Sastojci:

  • 600 g teletine (po izboru)
  • 1 crni luk
  • 2 šargarepe
  • 2 krompira
  • biber u zrnu
  • 2-3 lista lovora
  • 2 ravne kašike brašna
  • 1 ravna kašičica slatke paprike
  • 2 žumanceta
  • 200 g kisele pavlake
  • 1 veza peršuna
  • sok od limuna

Priprema:

U šerpi na malo zagrejanog ulja propržite sitno seckani crni luk. Kada on omekša dodajte meso isečeno na kockice, pa kada se kratko proprži sipajte nekih 2 l vode. Dodajte biber u zrnu, lovorov list, a onda i krompir i šargarepu koju ste iseckali na kockice. Poklopite i kuvajte dok povrće i meso ne omekšaju. Nakon toga u jelo dodajte brašno i slatku papriku koju ste pomešali sa vodom. Vodite računa da nema grudvica. Promešajte i kuvajte dok ne proključa. Kada je čorba gotova u istu dodajte žumanca koja ste pomešali sa pavlakom za kuvanje. Lepo promešajte da se svi sastojci sjedine. Na kraju ukrasite seckanim peršunom.

Rolovana prasetina

Sastojci:

  • 2 kg svinjetine od buta,
  • čaša piva,
  • senf,
  • 250 g praške šunke,
  • 250 g kačkavalja,
  • struk svežeg ruzmarina,
  • sušena majčina dušica,
  • sušeni bosiljak,
  • so,
  • biber,
  • ulje

Priprema:

Isecite meso uzduž, naizmenično s jedne i s druge strane. Tako sečeno meso raširite u pravougaonik i istanjite ga tučkom gde je potrebno. Posolite i pobiberite meso sa svih strana, a unutrašnju stranu, koju ćete nadevati, premažite senfom i pospite bosiljkom. Preko toga stavite red šunke i pospite sitno seckanim svežim ruzmarinom. Odozgo stavite red kačkavalja sečenog na listiće, pa pospite majčinom dušicom. Meso urolajte i vežite koncem. U većem sudu, na ulju, zapecite meso da porumeni sa svih strana, a zatim ga prebacite u blago nauljeni pleh. Prvih dvadesetak minuta meso pecite na 250 stepeni, pa smanjite na 180 i tako pecite do kraja pečenja. Meso povremeno nalivajte pivom.

Služite uz sezonsku salatu.

Čokoladna torta sa maskarponeom

Sastojci:

  • 6 jaja
  • prstohvat soli
  • 165 g šećera
  • 130 g brašna
  • 40 g kakaoa

Za fil:

  • 500 g pavlake
  • 20% mlečne masti
  • 100 g šećera u prahu
  • 300 g maskarponea
  • 40 g kakaoa

Za ganaš:

  • 30 g čokolade
  • 30 ml slatke pavlake

Priprema:

Odvojite žumance i belance. Belanca mutite sa prstohvatom soli dok ne postanu kao sneg. Lagano dodajte šećer i mutite dok se šećer lepo ne rastvori. Potom dodajte žumanca u umešajte da se lepo sjedini. Dodajte malo po malo brašno i kakao uz nežno mešanje. Izručite u pleh veličine 40X29 cm i pecite 15-ak minuta u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni celzijusa. Za fil umutite pavlaku sa šećerom u prahu i maskarponeom. Dodajte kakao i lepo umešati. Kada se kora ohladila najpre je podelite na dve jednake polovine. A potom svaku od polovina rasecite na pola, tako da od jedne kore dobijete dve tanje. Sada imate četiri tanke korice, pa ih ređajte i filujte. Na kraju zagrejte čokoladu i pavlaku da se lepo otopi, pa stavite u špric i odozgo dekorišite tako što ćete napraviti kao mrežu preko fila. Tortu najpre ohladiti, pa služiti.

PRIJATNO!

Tagovi:
Pročitajte još: