Teleća čorba
Sastojci:
- 600 g teletine (po izboru)
- 1 crni luk
- 2 šargarepe
- 2 krompira
- biber u zrnu
- 2-3 lista lovora
- 2 ravne kašike brašna
- 1 ravna kašičica slatke paprike
- 2 žumanceta
- 200 g kisele pavlake
- 1 veza peršuna
- sok od limuna
Priprema:
U šerpi na malo zagrejanog ulja propržite sitno seckani crni luk. Kada on omekša dodajte meso isečeno na kockice, pa kada se kratko proprži sipajte nekih 2 l vode. Dodajte biber u zrnu, lovorov list, a onda i krompir i šargarepu koju ste iseckali na kockice. Poklopite i kuvajte dok povrće i meso ne omekšaju. Nakon toga u jelo dodajte brašno i slatku papriku koju ste pomešali sa vodom. Vodite računa da nema grudvica. Promešajte i kuvajte dok ne proključa. Kada je čorba gotova u istu dodajte žumanca koja ste pomešali sa pavlakom za kuvanje. Lepo promešajte da se svi sastojci sjedine. Na kraju ukrasite seckanim peršunom.
Rolovana prasetina
Sastojci:
- 2 kg svinjetine od buta,
- čaša piva,
- senf,
- 250 g praške šunke,
- 250 g kačkavalja,
- struk svežeg ruzmarina,
- sušena majčina dušica,
- sušeni bosiljak,
- so,
- biber,
- ulje
Priprema:
Isecite meso uzduž, naizmenično s jedne i s druge strane. Tako sečeno meso raširite u pravougaonik i istanjite ga tučkom gde je potrebno. Posolite i pobiberite meso sa svih strana, a unutrašnju stranu, koju ćete nadevati, premažite senfom i pospite bosiljkom. Preko toga stavite red šunke i pospite sitno seckanim svežim ruzmarinom. Odozgo stavite red kačkavalja sečenog na listiće, pa pospite majčinom dušicom. Meso urolajte i vežite koncem. U većem sudu, na ulju, zapecite meso da porumeni sa svih strana, a zatim ga prebacite u blago nauljeni pleh. Prvih dvadesetak minuta meso pecite na 250 stepeni, pa smanjite na 180 i tako pecite do kraja pečenja. Meso povremeno nalivajte pivom.
Služite uz sezonsku salatu.
Čokoladna torta sa maskarponeom
Sastojci:
- 6 jaja
- prstohvat soli
- 165 g šećera
- 130 g brašna
- 40 g kakaoa
Za fil:
- 500 g pavlake
- 20% mlečne masti
- 100 g šećera u prahu
- 300 g maskarponea
- 40 g kakaoa
Za ganaš:
- 30 g čokolade
- 30 ml slatke pavlake
Priprema:
Odvojite žumance i belance. Belanca mutite sa prstohvatom soli dok ne postanu kao sneg. Lagano dodajte šećer i mutite dok se šećer lepo ne rastvori. Potom dodajte žumanca u umešajte da se lepo sjedini. Dodajte malo po malo brašno i kakao uz nežno mešanje. Izručite u pleh veličine 40X29 cm i pecite 15-ak minuta u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni celzijusa. Za fil umutite pavlaku sa šećerom u prahu i maskarponeom. Dodajte kakao i lepo umešati. Kada se kora ohladila najpre je podelite na dve jednake polovine. A potom svaku od polovina rasecite na pola, tako da od jedne kore dobijete dve tanje. Sada imate četiri tanke korice, pa ih ređajte i filujte. Na kraju zagrejte čokoladu i pavlaku da se lepo otopi, pa stavite u špric i odozgo dekorišite tako što ćete napraviti kao mrežu preko fila. Tortu najpre ohladiti, pa služiti.
PRIJATNO!