Turska supa sa knedlama
Sastojci:
- ćureće meso
- 1 glavica crnog luka
- 3 šargarepe
- praziluk
- 2 čena belog luka
- 2 krompira
- celer koren
- so
- biber
Knedle:
- 2 belanca
- 6 kašika griza
- so i biber
Priprema:
Oprati meso i staviti da provri u slanoj vodi. Dodati povrće (očistiti, oprati i iseckati) i ceo beli luk, i ostaviti da se krčka na laganoj vatri.
Knedle: Ulupati belanca sa solju, postepeno dodavati griz i biber, pa sve dobro promešati. Ostaviti da odstoji 15 minuta. U toku kuvanja, ako je potrebno, dodati šolju vode. Potom, dodati prstohvat šećera, da se ne zamuti. Izvaditi knedle malom kašikom i spuštati ih u supu.
Ostaviti ih da se krčkaju još 10-15 minuta, pa dodati peršun.
Lovačke krmenadle sa šampinjonima
Sastojci:
- 1 kg krmenadle bez kosti
- 200 gr svežih šampinjona
- 100 – 150ml ulja
- brašno, so
- kašičica suvog začina
- pola kašičice bibera
- puna kašika sušene čili paprike, a može da se koristi i tucana paprika
Priprema:
Komad krmenadle preseći na pola pa onda uzduž seći šnicle, kao za vešalicu. Izlupati čekićem za meso i posoliti sa obe strane. Zagrejati 100 ml ulja, pa uvaljati krmenadle u brašno i pržiti na jačoj vatri po nekoliko minuta sa svake strane, da malo porumene, ali paziti da brašno u tiganju ne izgori. Uraditi tako sa svim krmenadlama. U tiganj dodati 50 ml ulja, na listiće isečene šampinjone i pola čaše vode. Kuvati dok voda ne ispari, a zatim dodati kašiku brašna i sve promešati minut, dva. Dodati pola litre vode, zatim i začine, kao i ljutu papriku. Smesa treba da je ređa, vodenasta. Spustiti krmenadle i sve lagano krčkati na slaboj vatri, dok višak vode na ispari, a krmenadle potpuno omekšaju. Poslužiti tople uz krompir i kupus salatu.
Dinastija torta
Sastojci za kore:
- 12 belanaca
- 300gr šećera
- 300 gr seckanih ili blendiranih oraha
- 12 kašika brašna
Fil:
- 12 žumanaca
- 250gr margarina ili maslaca
- 250 gr šećera u prahu
- 2 pudinga od vanile
- 500 ml mleka + 100 ml da se isprskaju kore
- 100 gr čokolade za kuvanje
- 100 gr suvog grožđa
Priprema:
Ulupati 4 belanaca u jak šne sa 100 gr šećera u prahu, pa dodati 100 gr oraha i 4 kašika brašna. Njih lagano umešati varjačom. Sve to pripremati dok se rerna zagreva na 200 stepeni. U obložen pleh prečnika 23 cm staviti papir za pečenje pa izliti masu za koru i peći oko 15 minuta, zavisno od rerne. Postupak ponoviti i za drugu i treću koru, pa obe ostaviti da se ohlade. Za fil pomešati malo mleka sa pudingom i umutiti a ostatak staviti da provri. Ulupati žumanca pa njih dodati masi sa pudingom i sve sjediniti. Kad provri mleko zakuvati i mešati dok se ne zgusne. Podeliti još vrelu masu na dva dela pa u jedan deo staviti čokoladu i mešati da se otopi. Preliti suvo grožđa sa malo mleka i ostaviti dok se puding ne ohladi. Ulupati margarin sa šećerom u prahu pa pola dodati u jeda a pola u drugi fil i umutiti. Na kraju dodati u žuti fil suvo grožđe i izmešati.
Naprskati obe kore sa mlekom. Na prvu koru naneti ceo braon fil, poklopiti drugom korom pa odgore staviti ceo žuti fil. Preklopiti trećom korom.
Dekoracija po želji.
Ostaviti tortu nekoliko sati da odstoji pa onda poslužiti.
Prijatno!