Salata od cvekle, fete i oraha
Sastojci:
- 2 veće pečene cvekle
- po ukusu soli i bibera
- 1/2 kašičice suvog origana
- 1-2 čena belog luka
- po ukusu limunovog soka
- malo ulja
- 50 g feta sira
- 30-50 g sitno iseckanih oraha
Priprema:
Pečenu, oljuštenu i opranu cveklu obrisati ubrusom, pa iseći na kockice. Sipati je u činiju. Napraviti preliv od limunovog soka, ulja, soli, bibera, origana i iseckanog belog luka. Preliti ga preko iseckane cvekle i lagano sve izmešati. Feta sir izdrobiti preko cvekle. Salatu posuti orasima, koje po želji, možete prethodno malo propeći. Ostaviti salatu da odstoji i poprimi ukuse sastojaka, pa poslužiti.
Faširane šnicle sa rendanim krompirom
Sastojci:
- 400 g mlevenog junećeg mesa
- 1 glavica crnog luka
- 1 veći krompir
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1 čen belog luka
- po potrebi ulje (za prženje)
Priprema:
U činiju sipati meso, jaje, iseckan crni luk, izrendan krompir, usitnjen beli luk i začine. Masu sjediniti rukama pa je ostaviti 25-30 minuta da odstoji u frižideru. Onda uzimati po deo mase, formirati faširane šnicle, pa ih pržiti na ulju, da porumene sa obe strane. Pržene spuštati u sud koji ima poklopac. Kada su sve pržene preliti ih sa uljem koje je ostalo u tiganju, poklopiti i ostaviti da malo odstoje. Poslužiti uz prilog i salatu.
Avokado puding
Sastojci:
- 1 avokado
- 1 banana
- 1 kašičica kakaoa
- 3 urme
- 1 kašika meda
- 100 ml biljnog ili običnog mleka
Priprema:
Avokado treba da bude zreo. Prepoloviti ga nožem pa izvaditi semenku, izvaditi sredinu i staviti u blender. Urme ako su suve potopiti na 10-15 minuta u vodi, a ako su sveže nema potrebe. Ukloniti semenku pa i njih ubaciti u blender. Dodati bananu, med i mleko i mutiti u blenderu dok se ne sjedini. Ukoliko je mnogo gusto može se dodati još malo mleka.
Prijatno!