Search
Close this search box.

Predlog za današnji ručak

nedeljni ručak

Teleća čorba

Sastojci:

  • 600 g telećeg mesa
  • 1 crni luk
  • 2-3 kašike ulja
  • 2 l vode
  • 2 šargarepe
  • 2 krompira
  • 2-3 lista lovora
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica slatke mlevene paprike
  • 2 žumanceta
  • 200 g kisele pavlake
  • 1 veza peršuna peršun
  • sok od limuna

Priprema:

U šerpu sipajte malo ulja, pa propržite sitno seckani luk, a kada on omekša dodajte meso isečeno na kockice. Nakon što se i meso prodinstalo sipajte vodu,  biber u zrnu, so, lovorov list, na kockice isečenu šargarepu i krompir. Smanjite temperaturu i kuvajte dok meso i povrće ne omekšaju. Pomešajte brašno, slatku mlevenu papriku sa vodom i sjedinite tako da ne ostanu grudvice. Dobijenu smesu sipajte u supu. Kuvajte dok ne provri, pa sklonite sa šporeta. U smesu sa žumancima sipajte malo supe, a onda kada sjedinite vratite u supu. To radite dok je vrela. Dobro promešajte i vaša čorba je gotova.

Pikantne punjene paprike

Sastojci:

  • 10 ljutih papričica
  • 200 g čedar sira
  • 230 g krem sira
  • 6 kriški slanine
  • 3 kašike mlevenog čipsa

Prijatno:

Paprike operite i presecite po dužini, na pola i izvadite koštice. U posudi pomešajte krem sir, rendani čedar, i proprženu slaninu iseckanu na sitne kockice. Sve dobro sjedinite, pa dodajte mleveni čips (najbolje naćos) i opet lepo promešajte. Napunite paprike, pa poređajte na pleh obložen pek papirom. Pecite na 220°C oko 10 minuta.

Karamel torta

Sastojci:

Kora

  • 5 jaja
  • 8 kašika šećera
  • 6 kašika mlevenih oraha
  • 3 kašike brašna
  • 3 kašike prezli
  • 3 kašike mlake vode
  • 1 prašak za pecivo

Fil

  • 500gr šećera
  • 1l mleka
  • 10 kašika brašna
  • 250g margarina

Priprema:

Kora:

Odvojite belanca od žumanca, umutite čvrst sneg od belanca sa 4 kašike šećera, i ostavite na stranu. Žumanca dobro ulupajte sa ostatkom šećera, dodajte vodu, orahe, brašno, prezle, prašak za pecivo i ulupana belanca. Sipajte u podmazan kalup i pecite na 180 stepeni. Koru presecite na pola.

Fil:

Upržite šećer da dobije crvenkastu boju, smanjite pa dodajte polovinu mleka. U ostatak mleka dodajte brašno, dobro razmutite, pa ulijte u šećer sa mlekom. Fil ohladite i dodajte ulupan margarin. Sve spojite i ređajte koru, zatim fil i pospite karamelom.

PRIJATNO!

Tagovi:
Pročitajte još: