Teleća čorba
Sastojci:
- 600 g telećeg mesa
- 1 crni luk
- 2-3 kašike ulja
- 2 l vode
- 2 šargarepe
- 2 krompira
- 2-3 lista lovora
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica slatke mlevene paprike
- 2 žumanceta
- 200 g kisele pavlake
- 1 veza peršuna peršun
- sok od limuna
Priprema:
U šerpu sipajte malo ulja, pa propržite sitno seckani luk, a kada on omekša dodajte meso isečeno na kockice. Nakon što se i meso prodinstalo sipajte vodu, biber u zrnu, so, lovorov list, na kockice isečenu šargarepu i krompir. Smanjite temperaturu i kuvajte dok meso i povrće ne omekšaju. Pomešajte brašno, slatku mlevenu papriku sa vodom i sjedinite tako da ne ostanu grudvice. Dobijenu smesu sipajte u supu. Kuvajte dok ne provri, pa sklonite sa šporeta. U smesu sa žumancima sipajte malo supe, a onda kada sjedinite vratite u supu. To radite dok je vrela. Dobro promešajte i vaša čorba je gotova.
Pikantne punjene paprike
Sastojci:
- 10 ljutih papričica
- 200 g čedar sira
- 230 g krem sira
- 6 kriški slanine
- 3 kašike mlevenog čipsa
Prijatno:
Paprike operite i presecite po dužini, na pola i izvadite koštice. U posudi pomešajte krem sir, rendani čedar, i proprženu slaninu iseckanu na sitne kockice. Sve dobro sjedinite, pa dodajte mleveni čips (najbolje naćos) i opet lepo promešajte. Napunite paprike, pa poređajte na pleh obložen pek papirom. Pecite na 220°C oko 10 minuta.
Karamel torta
Sastojci:
Kora
- 5 jaja
- 8 kašika šećera
- 6 kašika mlevenih oraha
- 3 kašike brašna
- 3 kašike prezli
- 3 kašike mlake vode
- 1 prašak za pecivo
Fil
- 500gr šećera
- 1l mleka
- 10 kašika brašna
- 250g margarina
Priprema:
Kora:
Odvojite belanca od žumanca, umutite čvrst sneg od belanca sa 4 kašike šećera, i ostavite na stranu. Žumanca dobro ulupajte sa ostatkom šećera, dodajte vodu, orahe, brašno, prezle, prašak za pecivo i ulupana belanca. Sipajte u podmazan kalup i pecite na 180 stepeni. Koru presecite na pola.
Fil:
Upržite šećer da dobije crvenkastu boju, smanjite pa dodajte polovinu mleka. U ostatak mleka dodajte brašno, dobro razmutite, pa ulijte u šećer sa mlekom. Fil ohladite i dodajte ulupan margarin. Sve spojite i ređajte koru, zatim fil i pospite karamelom.
PRIJATNO!