Bistra pileća supa
Sastojci:
- Sastojci: bataci
- 5 krompira
- 3-4 veće šargarepe
- 1 koren pastrnjaka
- 2 korena peršuna
- 1 koren celera
- 2 crna luka
- 2 čena belog luka
- svež celerov list
- nekoliko zrna bibera
- suvi začin po ukusu
- sušeni peršun
- rezanci
Priprema:
Očistite i operite povrće, pa poređajte u šerpu. Prelijte hladnom vodom i stavite da se kuva. Zatim dodajte i meso. Na ringli propržite polutke crnog luka, pa i njih dodajte u šerpu. Posolite i pospite biberom, pa kuvajte dok ne proključa. Smanjite temperaturu i poklopite, pa kuvajte nekih 2 sata. Ostavite da odstoji nekih 10 minuta da talog padne na dno, pa procedite. Proceđenu supu ostavite još 10 minuta, pa ponovo procedite, kako bi bila skroz bistra. U tu šerpu dodajte seckanu šargarepu i malo krompira, a ako želite možete da dodate i meso, a ne morate. Stavite na šporet i kad krene da ključa ponovo dodajte rezanca i kuvajte još minuta, dva.
Hrskava parmezan piletina
Sastojci:
- 400 g belog mesa
- malo soli,
- 2 jajeta
- 3 kašike mleka
- 150 g brašna
- po pola kašičice: origana, tucane paprike, mirođije, peršuna, vlašca
- 1 kašičica soli
- 100 g prezli
- 70 g rendanog parmezana
- Ulje
Priprema:
Meso isecite na šnicle pa izlupajte čekićem sa obe strane. Sa obe strane blago posolite i ostavite sa strane.
U dubokom tanjiru izmešajte jaja i mleko i malo posolite. U odvojenom tanjiru pomešajte brašno, so i začine. U trećem tanjiru pomešajte prezle i parmezan.
Ulje sipajte u tiganj, da pokrije dno. Zagrejte dobro na srednjoj jačini. Meso prvo uvaljajte u brašno, a zatim umočite u jaja i ocedite višak. Zatim stavite meso u tanjir sa prezlama i sa svih strana dobro obložite prezlama.
Pažljivo položite meso u zagrejano ulje i pržite po nekoliko minuta sa obe strane.
Izvadite na tanjir obložen papirnim ubrusom da upije višak masnoće i poslužite.
Bundevara
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 100 ml ulja
- 30 g šećera u prahu
Za fil:
- 700 g bundeve
- 50 g putera
- 300 g šećera
- 4 jajeta
- 250 ml mleka
- 1 vanilin šećer
- cimet po ukusu
Priprema:
U šerpi istopite puter, pa dodajte rendanu bundevu, kao i 200 g šećera i sipajte pola količine mleka. Krčkajte dok tečnost skroz ne ispari, pa ostavite da se ohladi. Odvojte belanca i žumanca, pa žumanca umutite sa 100 g šećera. U drugoj posudi umutite belanca u čvrst šne. Pomešajte obe smese i lagano umešajte. Zatim smesu dodajte ohlađenoj bundevi i pospite cimetom i vanilin šećerom. Promešajte i sipajte preostalo mleko i lepo sjedinite.
Tepsiju nauljite i stavite 2-3 kore jednu preko druge, ali ostavite da im krajevi vire iz posude. Malo nauljite kore, pa premažite fil, opet poređajte kore, fil i tako dok ne potrošite sve sastojke. Pokrijte korom, a zatim preko stavite i one koje vire.
Premažite preostalim uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta.
PRIJATNO!