Gnezda punjena šampinjonima i sirom
Sastojci:
- 850 g mlevenog junećeg mesa
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 2 jajeta
- 1 glavica crnog luka
- 400 g šampinjona
- 50 g krem sira
- 4 trougla topljenog sira
- po ukusu soli i bibera
- malo limunovog soka
- 100 g rendanog kačkavalja
- malo ulja
Priprema:
U meso sipajte so i biber, dodajte jaja pa izmešajte sve rukama. Dodajte i sitno seckano luk, pa još jednom rukama izmešajte da se dobije kompaktna masa.
Sitno iseckane šampinjone propržite na ulju, poprskajte ih sa malo soka od limuna da ne pocrne. Pržite kratko samo da tečnost koju puste uvri, posolite i pobiberite tokom prženja. Na kraju umešajte krem i topljeni sir. Mešajte dok se topljeni sir ne istopi, pa sklonite sa ringle.
Meso podelite na deset jednakih delova od kojih trebate napraviti kugle. Kugle poređajte u pleh obložen papirom. Malom čašom napravite udubljenje na svakoj kugli, pa u njega sipajte nadev od šampinjona.
Na šampinjone stavite kačkavalj i pecite u rerni na 190-200 C oko 30-35 minuta.
Pečena gnezda izvadite iz rerne, prohladite pa poslužite.
Bareni krompir
Sastojci:
- 800g krompira
- so po ukusu
Priprema:
Oljuštite krompir i isecite na željeni oblik. U vodu dodajte so pa krompir i pustite da se kuva na srednjoj vatri. Nakon što je krompir kuvan, procedite ga, a po ukusu začinite, samo paziti da se ne prezačini, jer je voda u kojoj je kuvan soljena.
Štrudla sa džemom
Sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna (tip 500)
- 250 ml mleka
- 100 ml ulja
- 2 jaja
- 1/2 kockice svežeg kvasca (25 g)
- 1/2 kašičice soli
- 5 kašičice šećera
Nadev:
- džem (po izboru)
Za premazivanje rolata:
- 1 žumance
- nekoliko kapi ulja
Priprema:
U 250 ml mlakog mleka razmutiti kvasac i dodati kašiku šećera, pa ostaviti da naraste 15-ak minuta. U brašno dodati nadošli kvasac, jaja, ulje, šećer i so. Umesiti glatko testo. Sjedinjeno testo mesiti još malo na pobrašnjenoj podlozi.
Testo podeliti na dva dela (dve jufke), prekriti krpom i ostaviti 45 minuta da naraste. Jufke istanjiti što više može, pa celu površinu testa obilno namazati džemom.
Urolati i ređati u podmazan pleh. Rolate premazati žumancem u koji se stavi nekoliko kapi ulja.
Peći oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni.
PRIJATNO!