Krem čorba
Sastojci:
- 1 crni luk
- 3-4 krompira
- 300 g karfiola
- 3 šargarepe
- 3 čena belog luka
- 1l supe od povrća
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica kurkume u prahu
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica mešavine suvih začina
- 1/2 kašičice soli
Priprema:
Sitno iseckajte luk i propržite u šerpi na ugrejanom maslinovom ulju. Posolite, začinite biberom i kurkumom ili karijem. Dodajte karfiol u cvetićima, šargarepu iseckanu na kolutiće. Sve kratko prodinstajte, da povrće upije sokove i začine.
Nalijte sa oko 500 ml vruće vode. Kuvajte dok povrće potpuno ne omekša, do raspadanja. Sve izmiksajte štapnim mikserom, dodajte soli ili začina po ukusu. Gotovu čorbu, pospite seckanim peršunom i servirajte uz kašiku grčkog jogurta.
Letnja obrok salata
Sastojci:
- 600 g pilećeg belog mesa
- 2 pomorandže
- 1 šargarepa
- 1 zelena salata
- balzamiko sirće
- začini: so, biber, kurkuma, ruzmarin, muskatni oraščić
- 2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Iseckati belo meso na kocke, dodati malo soli i sjediniti sa mešavinom začina: beli luk, biber, kurkuma, ruzmarin i rendani muškatni oraščić.
Propržiti brzo na visokoj temperaturi, pa dodati vrlo malo vode i dinstati poklopljeno 15 minuta.
Pomorandže iseckati na komade, a svežu šargarepu narendati na krupnije rende.
Salatu iseći na rezance, dodati piletinu, šargarepu i pomorandže i začiniti balzamiko sirćetom i maslinovim uljem.
Poslastica sa keksom i čokoladom
Sastojci:
- 20 g želatina
- 3 žumanca
- 100 g šećera
- 350 g mleka
- 1 kašičica vanilin šećera
- 300 g grčkog jogurta
- 6-10 keksa
- čokolada
Priprema:
Pomešajte želatin sa vodom, a žumanca, šećer i vanilin šećer umutite, pa stavite da se kuva. Zatim sipajte mleko i ostavite da proključa.
Sklonite sa šporeta i dodajte nabubreo želatin i sve to pomešajte, a zatim ubacite grčki jogurt.
Smesu sipajte u posudu veličine 12×20 santimetara koju ste prethodno obložili pek papirom, a zatim preko stavite keks.
Posudu prekrijte providnom folijom i stavite je u frižider da odstoji tri sata. Nakon toga, izvadite posudu iz frižidera, okrenite kolač na neku tacnu, izvadite ga iz posude i pospite rendanom čokoladom.
PRIJATNO!