Pileća prsa sa tahinijem
Sastojci:
- 2 tikvice
- 1 limun
- 150 g kus-kusa
- 1 veza svežeg peršuna
- 2 čena belog luka
- 300g pilećih prsa
- 2 kašike tahinija
- 2 kašike jogurta
Priprema:
Tikvicama odrežite vrhove, isecite ih po dužini na četvrtine i pržite u zagrejanom tiganju bez ulja 5 minuta. Okrenite ih na polovini vremena.
Prerežite limun na pola, stavite jednu polovinu presečenom stranom nadole u činiju. Oko limuna stavite kus-kus i prelijte ga sa 300 ml ključale vode.
Stabljike peršuna grubo iseckajte i pospite ih po kus-kusu, a listove prelijte sokom preostale polovine limuna i ostavite sa strane. Ogulite i sitno isecite beli luk.
Izvadite tikvice na dasku za sečenje, narežite ih krupno i stavite na kus-kus, a tiganj ostavite na vatri.
Piletinu isecite po dužini na nekoliko mesta (pazite da meso ne isečete do kraja) na razmaku od 1 cm, natrljajte ga većinom tahini paste, belog luka, morske soli i crnog bibera.
Na zagrejanom tiganju bez ulja pržite piletinu po 4 minuta sa svake strane ili dok ne požuti i lepo se ispeče.
Polovinu limuna zgrabite hvataljkama i iscedite preko kus-kusa i pomešajte kus-kus, seckane stabljike peršuna i tikvice, posolite i pobiberite, a preko stavite začinjeno peršunovo lišće.
Preostali tahini pomešajte s jogurtom, po želji prelijte sa malo ekstra devičanskog maslinovog ulja i poslužite uz sočnu piletinu premazanu tahinijem.
Kupus salata
Sastojci:
- kupus
- so
- šećer
- jabukovo sirće
- maslinovo ulje
- biber
Priprema:
Naseckajte kupus što tanje (ili ga narendajte), pa ga ovlaš posolite i lagano izgnječite rukom. Dodajte na vrh noža šećera pa izmešajte viljuškom i kašikom i, ako je moguće, ostavite salatu da odstoji bar desetak minuta. Prelijte sa malo jabukovog sirćeta i maslinovog ulja pa dobro izmešajte i pobiberite.
Po želji, dodajte malo peršuna za dekoraciju.
Sorbe od višnje
Sastojci (mera šolja 250 ml):
- 2 šolje smrznutih višanja
- 1/2 šolje meda
- 2 kašičice limunovog soka
- 1/4 šolje listova mente
- 1/4 šolje kokosovog ili običnog mleka
- 1/4 šolje vode
- prstohvat soli
Priprema:
Stavite višnje, med, limunov sok, mentu, mleko, vodu i so u blender. Blendajte na niskoj brzini i postepeno je povećavajte, dok voće ne postane veoma glatko i gusto, poput sladoleda na točenje. (Nemojte preterano mešati ili će vaš sorbet početi da se topi od toplote blendera). Ako su vaše višnje previše tvrde za blendanje, ostavite ih da se odmrznu samo nekoliko minuta dok se oštrica blendera ne pomeri.
Poslužite odmah ili sipajte u posudu bezbednu za zamrzavanje i sačekajte da se stegne, oko 2-3 sata ili preko noći. Ako se sorbet stegne preko noći, ostavite ga na sobnoj temperaturi 15 minuta pre serviranja.
PRIJATNO!