Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Predlog za nedeljni ručak

Nedeljni ručak

„Pileća saltimboka“

Sastojci:

  • 8 pilećih šnicli (oko 170 grama svaka)
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice crnog bibera
  • 16 velikih svežih listova žalfije
  • 16 tankih šnita pršute
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 šolja suvog belog vina
  • 1 šolja pilećeg bujona
  • 125 g putera

Priprema:

Ako su šnicle deblje, stavite ih između dva lista pek-papira i istucite ih tučkom za meso ili dnom manjeg, teškog tiganja dok ne budu debljine oko 1,25 cm. Posolite i pobiberite. Stavite po 2 velika lista žalfije na svaku šniclu, a zatim obavijte svaku šniclu sa 2 kriške pršute, tako da žalfija ostane na mestu.

Zagrejte jednu i po kašiku maslinovog ulja u velikom tiganju na srednjoj temperaturi. Dodajte 4 šnicle i pecite dok meso u sredini više ne bude roze, a sokovi ne postanu bistri, oko 2 minuta sa svake strane.

Ako imate termometar za hranu, umetnut u centar treba da pokaže najmanje 74 stepena Celzijusa. Prebacite šnicle na tanjir i pokrijte ih folijom da ostanu tople. Ponovite postupak sa preostale četiri šnicle.

Sipajte vino u isti tiganj i kuvajte, stružući smeđe delove sa dna drvenom kašikom, oko jedan minut. Dodajte pileću supu i kuvajte dok se malo ne smanji, oko 4 do 5 minuta. Sklonite tiganj sa vatre, dodajte puter i mešajte tiganj dok se puter ne istopi i sos ne postane kremast. Prelijte po 2 kašike sosa preko svake šnicle pre služenja.

Pilav sa povrćem

Sastojci:

  • 150 g pirinča
  • 300 g mešavine povrća (po želji, sveža ili zamrznuta) – može i 1 šargarepa, 1 crvena paprika, 1/2 šolje graška (može i smrznutog) i 1/2 šolje kukuruza (može i smrznutog)
  • 200 g crnog luka ili praziluka
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 kocka za supu
  • so, biber, suvi začin po ukusu
  • malo peršuna

Priprema: 

Dobro oprati pirinač. Povrće usitniti ako niste kupili gotovu mešavinu. Sitno iseckan luk propržiti na malo ulja, zatim dodati šargarepu. Zajedno pržiti još 5 minuta. Dodajte i ostalo povrće, naliti sa malo vode i poklopiti da se dinsta. Kada povrće omekša začiniti lepo po ukusu. U vatrostalnu posudu izmešati oprani pirinač i dinstano povrće. Skuvati bujon od jedne kocke za supu i 400 ml vode. Naliti u vatrostalnu posudu, sve lepo izmešati i peći na 220 stepeni oko 20 minuta, da se lepo zapeče.

Lava kolač sa malinama

Sastojci:

  • 115 g tamne čokolade (najmanje 70% kakao)
  • 115 g neslanog putera
  • 200 g šećera
  • 3 velika jaja
  • 3 velika žumanaca
  • 75 g brašna
  • 1 puna kašičica instant kafe
  • šaka malina
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica arome vanile

Priprema: 

Zagrejte rernu na 220°C (200°C ako koristite ventilator). Podmažite kalup za mafine sa malo ulja ili maslaca i pospite ga brašnom. Isecite čokoladu i puter na male komade i otopite ih zajedno u posudi na pari ili u mikrotalasnoj pećnici, povremeno mešajući dok se potpuno ne rastope i sjedine.

U otopljenu čokoladu dodajte šećer i dobro izmešajte dok se ne rastopi i smesa ne postane glatka. Umutite jaja i žumanca u smesu sa čokoladom, dok ne postane homogena. Dodajte aromu vanile. Pomešajte brašno, so i instant kafu u smesu, mešajući samo dok se sve ne sjedini.

Podelite smesu ravnomerno u kalup za mafine. U svaki utisnite po jednu ili dve maline. Stavite kalupe u zagrejanu rernu i pecite 12-14 minuta, dok ivice kolača ne postanu čvrste, a središnji deo još uvek mekan i tečan.

Izvadite kolače iz rerne i ostavite ih da se ohlade minut, dva pre nego što ih izvadite iz kalupa. 

Obavezno ih služite tople, po izboru sa kuglom sladoleda od vanile.

PRIJATNO!



Tagovi:
Pročitajte još: