Čorba sa harisom
Sastojci:
• 1 kašičica paste sa harisom
• 1 komadić maslaca
• 200 g graška
• 200 g šargarepe
• 100 g kukuruza šećerca
• 1-2 zrna pimenta
• po ukusu soli
• 300 ml povrtnog bujona
• 200 ml pavlake za kuvanje
• 1 kašičica seckanog svežeg vlašca
Priprema:
Otopiti maslac u šerpi i na tihoj vatri propržiti kašičicu harissa paste. U zavisnosti koliko volite ljuto, količinu možete povećati. Dodati na kockice seckanu šargarepu i dinstati da omekša, potom ubaciti grašak, i njega malo prodinstati, a onda naliti za početak 200 ml bujona. Smanjiti vatru i krčkati. Negde na polovini kuvanja dodati kukuruz, sveže samleven piment i so po ukusu. Kuvati dok svo povrće ne omekša, po potrebi dolivati bujon. Par minuta pred kraj sipati pavlaku za kuvanje i kuvati do željene gustine. Posuti seckanim, svežim vlašcem.
Slatki kupus sa jagnjetinom
Sastojci:
• 1 glavica kupusa
• 1 glavica luka
• 3 čena belog luka
• 3-4 srednje šargarepe
• 1/2 konzerve seckanog paradajza
• 1 kašika brašna
• po potrebi komad jagnjetine
Začini:
• 2 lista lorbera
• po potrebi peršun
• po potrebi vlašac
• po potrebi beli luk u granulama
• po potrebi suvi biljni začin
Priprema:
Iseckati crni i beli luk na kockice, a šargarepu na kolutove, pa propržiti na malo maslinovog ulja u dubljem tiganju. U međuvremenu kupus iseći na trakice, pa dodavati po malo u tiganj i nalivati po malo vrele vode da bi kupus omekšao. Kada se doda sav kupus, izmešati i prodinstati još malo kako bi kupus “splasnuo”. Dodati kašiku brašna, pa promešati, a zatim dodati paradajz i začine – suvi biljni začin, peršun, vlašac, beli luk, lorber, pa izmešati. Preručiti u zemljanu podmazanu posudu, u sredinu staviti meso, naliti vodom, preliti malo maslinovog ulja i pokriti aluminijumskom folijom, pa staviti da se peče u rernu na 190°C. Posle 90 minuta, skinuti foliju, zapeći meso sa jedne strane, pa posle 15 minuta okrenuti meso i zapeći sa druge strane.
Ledene šeri kocke
Sastojci za testo:
• 200 gr brašna
• 1 prašak za pecivo
• 200 gr šećera
• 400 ml jogurta
• 2 kašike kakao
• 100ml ulja
Sastojci za preliv:
• 15 kašika mleka
• 10 kašika šećera
• 100 gr čokolade
• 100 gr margarina
• 0,2 dl šeri likera
Priprema testa:
Sve sastojke ručno sjediniti i sipati u pouljen pleh, preko nepečenog kolača poređati višnje iz šeri likera, i peći na 200°C. Pečen kolač prohladiti pa preliti vrućim prelivom.
Priprema preliva:
Na laganoj vatri otopiti margarin, pa dodati ostale sastojke uz lagano mešanje. Kada se sve rastopi i sjedini, preliti preko kolača.
Prijatno!