Pileća čorba sa pavlakom
Sastojci:
- pile od 1 kg
- 4 manja krompira
- 2 veće šargarepe
- 1 glavica crnog luka
- 1 paradajz
- 100 ml pavlake za kuvanje
- nekoliko zrna bibera
- 1 kašika suvog biljnog začina
- so po ukusu
- 1/2 kašičice mlevenog bibera
- 1 kašika peršunovog lista
- 2 kašike ulje
- 1 lovorov list
Priprema:
Očišćeno i oprano pile stavite da se kuva u posoljenoj vodi sa biberom u zrnu i listom lovora. Povrće očistite, iseckajte ga na kolutove ili kockice i propržite ga na malo ulja. Kuvano pile očistite od kostiju, meso iseckajte i dodajte proprženom povrću. Nalijte proceđenom vodom u kojoj se kuvalo pile i kuvajte još 20 minuta. Začinite biberom i biljnim začinom, a na kraju dodajte seckani peršun i neutralnu pavlaku.
Varivo sa mlevenim mesom
Sastojci:
- 300 g mlevenog junećeg mesa
- 300 g zamrznute mešavine povrća
- 1 glavica crnog luka
- 2 krompira
- 200 ml soka od paradajza
- 1 kašika gustina
- 1 kocka za supu
- po potrebi so, biber, ulje
Priprema:
Na malo ulja prodinstajte crni luk sa mesom, pa dodajte sitno isečene kockice krompira i odmrznuto povrće. Ubacite kocku za supu, nalijte sokom od paradajza, pa kada se kocka rastvori, proverite ukus i po potrebi začinite solju i biberom. Ostavite da se krčka pola sata, pa sipajte gustin razmućen u pola čaše vode. Kad varivo proključa, isključite ringlu, poklopite i ostavite da odstoji još 10 minuta.
Švarcvald torta u čaši
Sastojci:
- 300 ml slatke pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
- 50 g tamne čokolade
- 1 kašičica ekstrakta vanile (ili vanilin šećer)
- 200 g višanja
- 2 kašike smeđeg šećera (može i beli)
- oko 100 g čokoladnih biskvita
- 1 kom šlag pene i po potrebi mleko za šlag
Priprema:
Očišćene višnje pomešajte sa smeđim šećerom, prokuvajte i ostavite ih da se kuvaju pet-šest minuta, a onda ostavite da se ohladi.
Slatku pavlaku umutite, dodajte joj šećer u prahu i vanilin šećer (ili ekstrakt od vanile) i sve još malo mutite, odvojite jedan deo krema i dodajte istopljenu čokoladu i dobro izmešajte.
U čaše staviti izlomljeni biskvit, prelijte sa malo sirupa od višanja, zatim ređajte beli krem, ponovo izlomljeni biskvit, zatim sirup od višanja i čokoladni krem.
Ukrasite šlagom i ostavite da se rashladi.
PRIJATNO!