Paradajz čorba
Sastojci:
- 500 ml kuvanog paradajza
- 500 ml vode
- 1 kašika brašna po ukusu
- suvi biljni začin po ukusu
- peršun
Priprema:
Na ulju propržiti kašiku brašna da porumeni. Dodati paradajz, a kada provri dodati vodu. Na kraju dodati testeninu po želji i začiniti po ukusu.
Pohovane tikvice u rerni
Sastojci:
- 2 srednje tikvice
- 2 jaja
- 1/4 šolje mleka
- 1 šolja prezli
- 1/2 šolje narendanog parmezana
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
- 1 kašičica suvog origana
Priprema:
Zagrejte rernu na 200°C. Obložite pleh za pečenje papirom za pečenje. Tikvice narežite na štapiće debljine oko 1 cm.
U posudi, umutite jaja i mleko. U drugoj posudi, pomešajte prezle, parmezan, so, biber i origano. Umočite štapiće tikvica u smešu jaja i mleka, a zatim ih uvaljajte u prezlu. Poređajte štapiće na pleh, ostavljajući malo razmaka između njih.
Pecite u rerni 20-25 minuta, ili dok ne postanu zlatno-smeđe.
Voćna torta sa jogurtom i keksom
Sastojci:
- 1 kg petit keksa
- 1 l jogurt sa 2,8%masti
- 2 kesice vanilin šećera
- 50 g šećera u prahu
- 100 g čokolada za kuvanje
- 500 g očišćenih višanja
Za dekoraciju:
- 180 ml šlag krema
- 360 ml hladnog mleka
- 50 g rendane čokolade
Priprema:
U većoj posudi rukama izlomiti keks na sitne komade i dodati šećer u prahu. Višnje ocediti od viška soka i dodati u keks. Čokoladu za kuvanje iseckati na sitne komadiće i dodati u keks. U jedan litar jogurta dodati dva vanilin šećera. Jogurt ravnomerno preliti preko keksa i polako kašikom izmešati. Kalup za tortu premazati sa malo maslaca ili margarinom. Smesu od keksa prebaciti u posudu i lepo utisnuti.
Za dekoraciju umutiti krem šlag sa mlekom. Preko keksa ravnomerno rasporediti šlag krem i preko dekorisati rendanom čokoladom.
Gotovu tortu držati na hladnom mestu.
Prijatno!