Krompir paprikaš sa mesom
Sastojci:
- 3 glavice crnog luka
- 1 šargarepa
- 3 čena belog luka
- oko 700 gr mesa (pilećeg, svinjskog ili junećeg)
- 4 srednja krompira
- 1 sveža paprika babura
- 1 svež paradajz
- 1 dl paradajz pirea
- 1 kašika vegete
- 1 kašika slatke aleve paprike
- 2 kašičice ljute aleve paprike
- so i biber po ukusu
- ½ šolje ulja voda
Za noklice:
- 2 jajeta
- 200 gr brašna
- ½ dl vode
- So
Priprema:
Iseckan luk upržiti na ulju da postane staklast, pa mu dodati beli luk, na kockice isečenu šargarepu, a po tom i meso isečeno na manje kocke ili komade srednje veličine. Dodati začine i paradajz, pa sve propržiti nekoliko minuta. Naliti zatim jednu šolju vode i sve dinstati petnaestak minuta. Dodati zatim očišćen i na kocke isečen krompir i pa sve zaliti vodom da za prst-dva prekrije meso i krompir. Ostaviti paprikaš da se krčka na tihoj vatri oko pola sata, dok meso ne omekša i ne bude skuvano.
Noklice: Umutiti jaja, pa dodati so, vodu i brašno i sve zajedno umutiti. Dobijeno testo treba da je gušće od onog za palačinke i da se razvlači poput lepka. Ubacivati ih kašikom u vreo i kuvan paprikaš i sve prokuvati još desetak minuta.
Kupus salata
Sastojci:
- Kupus
- so
- šećer
- jabukovo sirće
- maslinovo ulje
- biber
Priprema:
Naseckajte kupus što tanje (ili ga narendajte), pa ga ovlaš posolite i lagano izgnječite rukom. Dodajte na vrh noža šećera pa izmešajte viljuškom i kašikom i, ako je moguće, ostavite salatu da odstoji bar desetak minuta. Sada prelijte sa malo jabukovog sirćeta i maslinovog ulja pa dobro izmešajte i pobiberite.
Torta sa orasima
Sastojci:
- 10 belanaca
- 10 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 200 gr mlevenih oraha
Za fil:
- 10 žumanaca
- 10 kašika šećera
- 600 ml mleka
- 100 gr gustina
- 150 gr mlevenih oraha
- 250 gr margarina
Priprema:
Umutite 5 belanaca sa 5 kašika šećera u čvrst sneg, zatim dodajte 2 kašike brašna i 100 grama mlevenih oraha. U pleh 25 x 30 cm stavite papir za pečenje, pa istresite smesu za koru i stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Smanjite temperaturu na 180 i pecite oko 20 minuta. Dok se ova korica peče, pripremite na isti način i drugu, pa i nju ispecite.
Pomešajte žumanca, gustin i šećer, dodajte malo hladnog mleka, a ostatak mleka stavite da proključa i zakuvajte žumanca. Mešajte na srednjoj vatri dok se ne gusne, pa sklonite sa vatre, prekrijte folijom, pa ostavite da se ohladi. Kada se fil ohladio, umutite omekšali margarin i dodajte ga ohlađenom kremu. Zatim dodajte mlevene orahe i sve sjedinite. Korice presecite po dužini, pa nafilujte 4 uske i duge korice. Fila ima dovoljno i za korice i oko torte.
Dekorišite po želji i ohladite.
PRIJATNO!