Paradajz supa
Sastojci:
- 700 ml paradajz soka
- 500 ml vode
- 1 kašika suvog začina
- 50 ml ulja
- malo soli, bibera i šećera
- testenina po izboru
Priprema:
Pomešati paradajz sok i vodu, dodati suvi začin i ulje. Posoliti sa prstohvatom ili dva, dodati prstohvat opet ili dva bibera i jedan prstohvat šećera. Sačekati da provri pa zakuvati testeninu.
Rezance samo spustite u supu i ugasite vatru, ne treba da vri da se ne bi raskuvali.
Dodati na kraju po želji peršunov list i poslužiti toplu.
Pileće grudi punjene sirom i paradajzom
Sastojci:
- 2 komada pilećih grudi bez koske
- 1 paradajz
- 200 g kačkavalja u komadu
- ulje
- origano ili italijanska mešavina začina
- začinska paprika
- so, biber
Priprema:
Pilećim grudima skinite kožu i zasecite ih kao knjigu da dobijete 2 fileta. Izlupajte ih malo kuhinjskim čekićem.
Oštrim nožem isecite paradajz na kolutove.
Sir isecite na šnite širine oko 2 cm.
Piletinu posolite i pobiberite pa dodajte začine (origano, italijanska mešavina…). Ređajte na jednu začinjenu stranu piletine kačkavalj i paradajz kako je prikazano u donjem videu. Preklopite piletinu i oštrim nožem zasecite gornju stranu.
Vatrostalnu posudu namažite uljem i stavite meso. Pospite odozgo so, biber i papriku, te obilno zalijte uljem.
Četkicom razmažite ulje i pecite na 180 stepeni oko 50 minuta.
Pečene jabuke sa cimetom
Sastojci:
- 6 nakiselih jabuka
- 12 kašika šećera
- 1 i 1/2 kašika cimeta
- 2 kašike sitno seckanih oraha
- 2 kašike meda
- 30 g margarina
Priprema:
Ogulite jabuke, prepolovite ih i izvadite semenke. Na plehu obloženom papirom za pečenje naređajte jabuke. Pomešajte cimet i šećer, pospite preko jabuka. Dodajte seckane orahe i prelijte medom.
Na vrhu rasporedite listiće margarina. Pecite 10 minuta na 200 stepeni, pokriveno aluminijumskom folijom. Skinite foliju i nastavite sa pečenjem dok jabuke ne omekšaju.
PRIJATNO!