Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Predlog za ovonedeljni ručak

Nedeljni ručak, recept

Piletina “Stroganov”

Sastojci:

  • 500 g pilećeg filea
  • 500 g pečurki
  • 1 crni luk
  • 1 crvena paprika
  • 5 kiselih krastavaca
  • 2 šargarepe
  • 700 ml čorbe od povrća
  • 3 pune kašičice paradajz paste
  • 2 kašičice slatke paprike
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 1 lovorov list
  • so, biber

Za zgušnjavanje supe:

  • 2 kašike pšeničnog brašna + nekoliko kašika hladne vode

Priprema:

Pileći file isecite na kockice. Začinite slatkom paprikom, posolite i po ukusu dodajte biber. Pržite na malo masti dok ne porumeni.

Oljuštite luk i isecite ga na brkove. Stavite u šerpu i pržite neko vreme, pa dodajte iseckane pečurke. Dinstati sve dok pečurke ne puste vodu. Zatim dodajte crvenu papriku isečenu na štapiće, šargarepu isečenu na pola, kisele krastavce i prženu piletinu. Sve prelijte čorbom i promešajte, pa dodajte alevu papriku i lovorov list. Poklopite šerpu i kuvajte sve na laganoj vatri oko 10 minuta. Nakon toga, dodajte paradajz pastu i smesu da se supa zgusne.

Za to vreme pomešajte 2 kašike pšeničnog brašna sa nekoliko kašika hladne vode, pa smesu dodajte u supu i sve vreme mešajte dok se ne zgusne.

Pire krompir

Sastojci:

  • 800 g krompira
  • 80 g margarina ili putera
  • oko 200 ml vrućeg mleka
  • so po ukusu

Priprema:

Ukoliko kuvate krompir na pari, ogulite ga i isecite. Kuvajte oko 30 minuta, u zavisnosti koja je jačina samog aparata.

Kada je krompir kuvan, stavite komadiće margarina, so i gnječite ga. Ukoliko nemate gnječilicu za krompir, koristite viljušku. Nikako nemojte koristiti štapni mikser ili blender, takav način pripreme mu skroz promeni strukturu, a samim tim i ukus, koji nije ni malo lep. Nakon što ste ga lepo izgnječili, dodajte mleko i mešajte pire.

U zavisnosti od strukture krompira nekad je potrebno više, nekad manje mleka. Stavite pire na ringlu i mešajte ga oko 5 minuta.

Čokoladni sufle

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 100 g šećera (po želji može i manje)
  • 100 g brašna
  • 100 g putera
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

Na pari otopiti čokoladu i puter.

Jaja umutiti sa šećerom i vanilin šećerom, te dodati otopljenu smesu od čokolade i putera. Umućenoj smesi dodati brašno. Kada je sve gotovo, sipati u puterom i brašnom premazane kalupe (ili obične šolje od keramike).

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 250 stepeni, 10 minuta. Važno je da se peče samo 10 minuta, ni minutu više, kako bi se dobio željeni rezultat (da smesa unutra ostane tečna). Za one koji imaju nešto jaču rernu, dovoljno je i oko 8 minuta. Najbolje je pratiti izgled kolača pri pečenju i izvaditi čim se stvori korica na vrhu.

Kada je kolač pečen, izvaditi na tanjire i poslužiti vruće.

NAPOMENA: Ovo je kolač koji se poslužuje bez hlađenja.

PRIJATNO!

Tagovi:
Pročitajte još: