Pečeni punjeni losos
Sastojci:
- kilogram lososa u komadu
- manja glavica crnog luka
- dva čena belog luka
- manja šargarepa
- pola šolje kuvanog kukuruza
- maslinovo ulje
- sok od pola limuna
- svež peršun
- so, biber
Priprema:
U tiganju na malo ulja kratko propržite iseckan crni luk, pa dodajte beli luk i mešajte još minut. Potom ubacite na kockice iseckanu šargarepu, dodajte vino, te dinstajte dok povrće ne omekša. Umeštajte kukuruz, posolite, pobiberite, prelijte sokom od limuna i začinite peršunom, pa sve dobro promešajte. Losos očistite pa napunite dobijenom smesom. Prelijte sa malo ulja i dobro začinite, pa uvijte u papir za pečenje i stavite na pleh.
Pecite u rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.
Posna ruska salata
Sastojci:
- 2 šargarepe (200 g)
- 2 krompira (250 g)
- 1/2 šolje grašaka
- 1 šolja seckanih kiselih krastavaca
Sastojci za majonez:
- 150 g kuvanih leblebija
- 120 ml tečnost u kojoj su se kuvale leblebije
- 50 ml ulja
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice senfa
- 1 kašika soka od limuna ili sirćeta
- biber i so po ukusu
Priprema:
Priprema posnog majoneza: Leblebije stavite u užu, dublju, posudu (možete koristiti i teglu), usitnite ih štapnim mikserom i miksajte dok je moguće. Dodajte začine i dolivajte postepeno ulje i tečnost u kojoj su se kuvale leblebije uz neprekidno miksanje.
Priprema ruske salate: Povrće skuvajte na uobičajen način, kada se prohladi, iseckajte ga (šargarepu i krompir). Jedna šolja iseckanih krastavaca je oko 5-6 krastavčića. Izmešajte povrće i posni majonez, majonez od leblebija. Začinite po ukusu, dodajte so i biber. Po ukusu, možete dodati još neko povrće i začine.
Posne cimet rolnice
Sastojci:
- 300 g brašna
- 200 ml toplog biljnog mleka
- 10 g suvog kvasca
- 3 kašike šećera
- 50 g otopljenog margarina/biljnog putera
Za fil:
- 150 g mekanog margarina/biljnog putera
- 4-5 kašika šećera
- 5 kašika cimeta
Za preliv:
- 5 kašike mleka
- 5 kašika šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
Priprema:
Rastopite šećer u toplom mleku, dodajte kvasac i sačekajte da se aktivira. Potom, dodajte otopljeni margarin, pa sjedinite sa brašnom. Zamešeno testo ostavite da naraste sat vremena. Pre razvlačenja napravite smesu za fil. Testo razvucite u pravougaoni oblik, premažite filom i rolajte od duže strane. Secite na rolnice debljine oko dva prsta, poređajte ih u podmazanom plehu i ostavite još 30 minuta da narastu.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 25 do 30 minuta. Odmah nakon pečenja rolnice prelijte šećernim prelivom.
Prijatno!