Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Predlog za svečani nedeljni ručak

ručak za doček nove godine

Bečka šnicla

Sastojci:

  • 4 teleće šnicle
  • 4 kašike brašna
  • 5 kašika prezle
  • 2 jaja
  • malo neutralne pavlake
  • so
  • biber
  • mast ili ulje
  • limun za serviranje

Priprema:

Po mesu nakapajte nekoliko kapi ulja i stavite ih između dva lista providne folije, te istucite čekićem za meso ili teškom tepsijom. Napravite nekoliko kratkih rezova na mesu, pa posolite i pobiberite s obe strane.

Pripremite tri tanjira –  jedan sa brašnom, drugi s jajima umućenim s neutralnom pavlakom i prstohvatom soli, a treći sa prezlama.

Šnicle lagano obložite brašnom s obe strane, pa ih umočite u jaja i prekrijte prezlama. Uverite se da prezle pokrivaju cele šnicle.Odmah pržite meso u tiganju na masti (originalni bečki način) ili u ulju.

Obratite pažnju da ima dovoljno masnoće jer meso treba da pluta i stavite ga tek kad je dobro ugrejano,

Okrenite šnicle bar jednom dok ne porumene s obe strane i ne dobiju jednoličnu zlatno-braon boju (pecite ih 3-4 minuta sa svake strane).

Ispečene šnicle stavite na ubrus da upije višak masnoće.

Servirajte uz krišku limuna.

Restovani krompir

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 6 kašika ulja
  • 1 kašika aleve paprike
  • so, biber i suvi biljni začin po ukusu

Priprema:

Krompir oljuštite i ceo stavite da se kuva. Kada je gotov isecite ga na kocke ili veličinu koju želite. Crni luk isecite na rebarca. U duboki tiganj sipajte ulje i na srednjoj temperaturi dinstajte luk dok blago ne požuti, potom dodajte kuvani krompir, alevu papriku i začinite solju, biberom i suvim biljnim začinom. Dodajte malo vode i ostavite kratko da se krčka dok ta voda ne ispari. Povremeno promešajte.

Mimoza salata

Sastojci:

  • 4 krompira
  • 4 tvrdo kuvana jajeta
  • 200 g šunke
  • 300 g Gauda sira
  • 2 čaše kisele pavlake
  • nekoliko kiselih krastavčića
  • 100 g majoneza
  • so i začin po ukusu

Priprema:

Prvo, skuvajte krompir u ljusci, zatim ga ohladite i oljuštite. Takođe, skuvajte jaja dok ne budu tvrdo kuvana, ohladite ih i zatim oljuštite. Napravite preliv za salatu tako što ćete pomešati kiselu pavlaku, krastavčiće iseckane na kockice i majonez. Dodajte so i začin po ukusu i dobro promešajte. Premažite dno činije slojem preliva od majoneza i pavlake. Rendajte krompir, posolite ga i prelijte slojem preliva preko njega. Rendajte šunku i nanesite je preko preliva u tankom sloju. Rendajte tvrdo kuvano jaje, posolite ga, a zatim ga stavite preko sloja preliva. Izrendajte Gauda sir i ravnomerno ga rasporedite po prethodno postavljenom sloju. Ponovite isti redosled sastojaka još jednom, tako da se stvore slični slojevi. Na vrh salate, pospite malo više rendane Gaude.

Torta „Beli anđeo“

Sastojci:

Za biskvit x 3:

  • 3 belanceta
  • 3 kašike šećera
  • prstohvat soli
  • 3 kašike mlevenih oraha
  • 1 kašika brašna

Za krem:

  • 9 žumanaca
  • 10 kašika šećera u prahu
  • 2 vanilin šećera
  • 250 g maslaca
  • 150 g čokolade

I još:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 1 kesica šlaga
  • mleveni orasi za posipanje

Priprema:

Za biskvit belanca kratko izmutite sa solju, dodajte šećer, dobro izmutite. Dodajte brašno i orahe pa dobro ručno izmešajte. Sipajte u okrugli obruč prečnika 24 cm obložen pek-papirom i pecite 15 minuta na 180 stepeni. Postupak ponovite još dva puta ili pecite odjednom ako ste vešti u presecanju kora, s tim što se onda patišpanj peče 30 minuta. Pečene l ostavite da se prohlade pa tek onda skinite papir.

Žumanca prvo izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom, pa stavite 20 minuta da se kuvaju na pari uz neprestano mešanje. U skuvan krem ubacite iseckanu čokoladu i dokuvajte dok se ne otopi. Pokrijte krem prozirnom folijom i ostavite da se ohladi, pa onda u njega ubacujte postepeno omekšali margarin i dobro izmiksajte.

Pavlaku umutite do srednje gustine, pa dodajte šlag i još vrlo kratko izmutite, ali pazite da ne premutite.

Ređajte tortu na sledeći način: kora, čokoladni fil, slatka pavlaka, pa opet ponovite još dva puta. Tortu ostavite da prenoći i sutradan premažite celu ostatkom slatke pavlake. Ukrasite po želji ili kao na slici mlevenim orasima.

PRIJATNO!

Tagovi:
Pročitajte još: