Ovih dana se svi budimo sa težinom u stomaku. I to nije najgore. Od novogodišnje trpeze ostalo je brdo hrane koju ćemo “grickati” danas i sutra. Naš sistem za varenje uveliko je preopterećen, pa nije ni čudo što smo tromi, pospani i sa bolom u želucu.
Nutricionistkinja Marija Rapajić gostujući u jednoj emisiji na Javnom servisu, objasnila je kako bi trebalo da se ponašamo i koliko je pametno posezati za gaziranim pićima i sodom bikarbonom koja je popularna kod prejedanja.
– Ako se i za novogodišnju noć ili božićni ručak prejedemo, nije strašno, u slučaju da to bude samo tog dana, a već sledećeg da se uobročimo i nastavimo normalan režim ishrane – objasnila je.
Da li je pametno piti sodu bikarbonu ili gazirana pića?
Pošto gazirana pića sadrže sodu, nama deluje da nam to ubrzava varenje i da nam je lakše, a u stvari nije, napominje nutricionistkinja.
– Narodnim jezikom rečeno, za želudac je to isto kao kada prospemo nešto masno, a preko toga pospemo kiselinu. Ona će da pokupi to, ali talog će da ostane. Tako se i u našem organizmu u stvari talože ti otrovi. Tako bi bilo da popijemo gazirano piće ili da uzmemo sodu bikarbonu razmućenu u vodi. Moramo pustiti da se hrana svari na prirodan način – objašnjava ona.
Postoji i zdravija alternativa koja će imati mnogo bolji efekat na varenje i naš organizam.
– Bolje je popiti čašicu nekog gorkog pića sa travama, jer ono pomaže da se hrana brže razgradi na prirodan način.