Juneća supa
Sastojci:
- 500 g junećih grudi
- 1 glavica crnog luka
- 4-5 šargarepa
- 2 korena peršuna
- 1 koren paškanata
- 1/2 celera
- 2 krompira
- 1 lovorov list
- nekoliko zrna bibera
- malo soli
- 100 g testenine
- malo svežeg peršuna
Priprema:
Oprati meso, povrće očistiti. Složiti u lonac, naliti vodom, dodati lovor list, so i biber. Kuvati lagano dok meso ne omekša.
Procediti supu, naseckati meso i povrće, ubaciti testeninu i kuvati supu dok testenina ne bude gotova.
Posuti sitno seckanim svežim peršunom.
Softani prebranac
Sastojci:
- 250 g pasulja
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašičica soli
- 2 kašike svinjske masti
- 2 kašičice mlevene začinske paprike
- 1 prstohvat ljute papričice mlevene
- po ukusu bibera
- 150 g suve slaninice
- 1 manja teleća koska za supu
Priprema:
Prethodnu veče potopite pasulj u litar vode. Sutradan, procedite pa stavite u ekspres lonac. Nalijte vodu, dodajte teleću kost i kuvajte od 12 do 15 minuta. Procedite i ostavite sa strane.
Isecite na rezance crni luk. Prodinstajte ga sa jednom kašikom masti. Pred kraj dinstanja dodajte jednu kašičicu mlevene začinske paprike.
Pekač dobro svuda namažite kašikom masti. Dodajte luk, so, biber, 1 kašičicu začinske paprike, pasulj i dobro sjedinite. Pospite odozgo prstohvat ljute mlevene paprike. Nalijte vodu preko pasulja, pa potom poređajte šnitove suve slaninice.
Pecite na 180 minuta, gornji i donji grejač 40 minuta. U zavisnosti od vaše rerne može da bude gore dole 5 do 10 minuta.
Ostavite da odstoji 10 minuta kada izvadite iz rerne.
Brzi desert
Sastojci (za 4 osobe):
- 2 banane
- 3 breskve (ako nije sezona, iskoristiti breskve iz kompota)
- 4 kašike džema od jagoda
- šlag
- mleveni cimet
- 4 čaše za desert
Priprema:
Umutiti šlag i iseckati voće.
U čaše za desert ređati po principu:
– breskve i banane
– po kašiku džema u svaku čašu
– pa malo šlaga.
Ponoviti postupak ali nemojte staviti puno šlaga od gore na kraju, to ćete kad se ohladi pa pred služenje (inače će vam se osušiti i splasnuti).
Ohladiti desert i neposredno pre služenja dodati još malo šlaga na vrh i posuti mlevenim cimetom.
PRIJATNO!