Potaž od tikvica
Sastojci:
- 1 veća tikvica
- 1 gl. crvenog luka
- 1 kom. korena celera, manji
- 1 manji mesnati paradajz
- začini, vegeta, so, biber, kisela pavlaka, maslinovo ulje
- voda po želji
- beli luk, peršun
Priprema:
Luk , tikvicu i paradajz iseckati na kocke, pa dinstati na maslinovom ulju. Dodati rendani celer, naliti sa vodom i kuvati 30 minuta. Potom, dodati začine i izmiksati povrće. Na kraju iseckajte peršun i beli luk i dodajte kiselu pavlaku.
Zapečeni pirinač sa spanaćem i sirom
Sastojci:
- 250 g pirinča
- 250 g očišćenog svežeg spanaća
- 1 glavica crnog luka
- 200 g tvrdog kravljeg sira
- 1 jaje
- 100 ml mleka
- 20 g kačkavalja
- so, biber, ulje
Priprema:
Pirinač uspite u šerpu sa 3 šolje vode i stavite ga da se skuva (to je optimalna količina vode koju pirinač upije, tako da kada upije svu vodu, znate da je kuvan).
Na malo ulja propržite crni luk. Dodajte mu spanać, koji ste prethodno oprali i isekli na krupnije komade. Stavite i sir koji ste prvo izmrvili.
U tiganj dodajte i kuvani pirinač, pa dobro posolite i malo pobiberite.
Prespite sve to u činiju za pečenje. Jaje umutite, dodajte mu mleko i prelijte preko pirinča. Malo promešajte jer je pirinač dosta lepljiv i neće propustiti tečnost. Narendajte odozgo malo kačkavalja.
Pecite na 220 stepeni, dok ne porumeni.
Jabuke punjene čokoladom
Sastojci:
- 3 jabuke
- 720 ml mleka
- 120 g šećera
- 70 g kukuruznog skroba
- 20 g kakaa
- prstohvat soli
- 20 g putera
- 1 kašičica ekstrakta vanile (može vanilin šećer)
- 1 kašičica cimeta
- 60 g crne čokolade
Priprema:
Jabuke operite, osušite, pa im isecite vrh. Izdubite ih i ostavite sa strane.
Pomešajte skrob i šećer, pa dodajte kakao, so i cimet. Promešajte, pa sipajte mleko i sve lepo sjedinite da ne ostanu grudvice. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Nakon toga, dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Dodajte vanilu i čokoladu, pa opet mešajte dok se lepo ne istopi.
Sipajte u jabuke i poslužite.
PRIJATNO!