Supa sa mesnim lopticama
Sastojci:
- 1 velika glavica crnog luka
- 1 velika šargarepa
- 1 crvena ili zelena paprika
- 1 koren peršuna
- šaka graška
- šaka iseckane žute boranije
- 1 kriška celera
- 100-150 ml soka od paradajza
- 1/2 veza peršuna
- nekoliko listova lorbera
- ulje i so
Za ćufte:
- 300 gr mlevenog mesa
- 70-80 gr pirinča
- 1 jaje
- So
Priprema:
Za ćufte pomešati sve sastojke, pa mokrim rukama oblikovati kuglice veličine oraha, prekriti folijom i ostaviti u frižider. Nekoliko kašika ulja staviti u šerpu pa dodati sitno iseckan crni luk i malo propržiti na laganoj vatri. Zatim dodati povrće (celer, šargarepu, koren peršuna) sitno iseckano, pa i njih propržiti na laganoj vatri i njih. Dodati grašak, boraniju, sok od paradajza, lorber i iseckanu papriku, pa naliti vode dve čaše i poklopiti. Ostaviti da se kuva sat vremena. Nakon toga, dodati ćuftice, lagano ih spustite u supicu, pa ostaviti da se kuva otprilike još 20 minuta, tad bi trebalo da su loptice skuvane. Na kraju sve začiniti po ukusu, dodati peršunov list, lorber izvaditi, pa poslužiti uz pavlaku.
Testenina sa belim mesom i spanaćem
Sastojci:
- 1 pileće belo meso
- 1 kašika suvog začina
- 100 ml ulja
- 2 pune kašike brašna
- 400 gr testenine po izboru
- 100-200 gr svežeg spanaća
- 1/2 kašičice belog luka u prahu
- malo soli i bibera
Priprema:
Belo meso staviti u manji lonac pa naliti vodom, da prelije preko mesa, dodati sve začine i ostaviti da se kuva između 40 i 60 minuta. Za to vreme, pripremiti ulje, brašno, još jednu šerpu za sos, lonac za testeninu, oprati spanać i naseckati ga na rezance.
Kada je belo meso gotovo, na dve ringle staviti obe šerpe, tj. šerpu i lonac. U lonac sipati vodu za testeninu, a u šerpu sipati ulje. Kada se ulje zagreje dodati brašno i polako mešati dok ne dobije svetlo žutu boju, oko 5 minuta, možda i kraće. Nakon tog vremena, naliti supu u kojoj se belo meso kuvalo i mešati. Dodati beli luk, so i biber i mešati. Sos treba da je redak, ređi od jogurta. Potom, dodati spanać i izmešati. Smanjiti vatru na 1. Kada u loncu voda provri, dodati testeninu i kuvati još 10 minuta.
Za to vreme odkoštiti belo meso i iseckati na kockice. Posle 10 minuta, testeninu direktno iz lonca prebaciti u šerpu sa sosom. Odmah zatim dodati i belo meso i sve opet promešati. Probati, pa ako je potrebno dodati soli ili bibera, začina po ukusu. Testenina će da upije deo sosa i dodatno omekša.
Poslužiti posle 10 – 15 minuta od dodavanja testenine. Ukoliko dugo odstoji doliti malo vode ili supe i promešati lagano.
Salata sa rotkvicom
Sastojci:
- 1 veza rotkvica (oko 8 komada zavisno od veličine)
- 1 glavica zelene salate
- 3 – 4 mlada luka (opet zavisno od veličine)
- pola kašičice soli
- alkoholno sirće, nekih 50 ml
- ulje, 50 ml
Priprema:
Svo povrće oprati i odstraniti sasušene delove. Rotkvice iseckati na tanke kolutove, luk na dužinu 2 – 3 cm, a zelenu salatu iskidati rukom na sitnije parčiće ili iseckati. Ukoliko koristite običan luk onda na kriškice. U veću posudu staviti sve. Posoliti, preliti uljem i na kraju sirćetom. Sve preliti sa pola čaše (100 ml) vode i promešati. Lagano promešati i ostaviti 5 – 10 minuta, pa opet promešati kako bi se ulje, sirće i so svuda rasporedili.
Prijatno!